
Ambulante dagbehandeling
Voor verslaving of eetstoornis
Een ambulante behandeling wordt ook wel een dagbehandeling of deeltijdbehandeling genoemd. Dit betekent dat je niet wordt opgenomen in de kliniek, maar wekelijks op een aantal vaste werkdagen naar een van onze behandellocaties komt voor jouw traject. Changes GGZ biedt op twee locaties deeltijdtrajecten aan. Op de locatie Hoge Mosten in Breda bieden we dagbehandeling voor verslaving of eetstoornis. Op locatie Promentis in Weert bieden we dagbehandeling voor verslaving. Tijdens deze intensieve behandeling kun je thuis blijven wonen en indien mogelijk blijven werken en/of studeren. Hierdoor kan je aan herstel werken met minimale verstoring van je dagelijkse leven. Deze behandeling kan een eerste behandeling zijn of dienen als vervolg op een klinische behandeling. Lees hieronder meer over deze behandeltrajecten.

Ambulante
dagbehandelingWat betekent ambulant?
Een ambulante behandeling betekent dat je tijdens je behandeltraject thuis blijft wonen en je therapie op locatie volgt. Bij een ambulante behandeling in de GGZ kom je bij ons voor 2-3 dagen per week naar een van onze behandellocaties. Een ambulant traject bestaat uit het verschillende onderdelen. Zo kom je bij de dagbehandeling naar de locatie voor groepstherapie en volgen er individuele sessies met je hoofdbehandelaar en eventueel diëtist.
Kenmerken van een ambulante behandeling bij Changes GGZ:
- Je blijft gedurende je behandeling thuis wonen en bezoekt 2-3 keer per week de behandellocatie
- Je krijgt twee dagen groepstherapie en volgt op deze dagen een vaste planning aan therapie en activiteiten
- Je krijgt individuele therapie van je behandelaar en/of diëtist op de derde dag
- Je behandeling duurt tussen de 12 en 22 weken (afhankelijk van onze locaties)
Meer dan afkicken, clean worden of op gewicht komen alleen
Onze ambulante behandelingen zijn gericht op meer dan afkicken/clean worden of op gewicht komen. In onze behandeling gaat de aandacht uit naar de functie van de verslaving of eetstoornis, inzicht krijgen in het hoe en waarom is essentieel. Door het onderliggende probleem van je verslaving of eetstoornis in kaart te brengen en vanuit deze problematiek naar de toekomst te kijken, vergroot je je kans om de eetstoornis of verslaving te doorbreken.
Onze unieke evidence based behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psycho-educatie, en systeemtherapie. De theorie van het 12 stappen model is geïntegreerd in onze therapieën.
Voor wie is de ambulante behandeling geschikt?
Een traject via de dagbehandeling is bedoeld voor mensen waarbij de eetstoornis of verslaving het dagelijkse leven dermate beïnvloedt, maar nog wel thuis kunnen wonen gedurende de behandeling. Bij de intake wordt afgestemd of de dagbehandeling geschikt voor je is. Je hebt hier bovendien een verwijzing vanuit je huisarts voor nodig. Ook stromen cliënten soms vanuit de klinische behandeling door in een ambulant traject om de stap om hun eigen leven weer op te pakken kleiner te maken.
Hoe ziet een ambulant traject eruit?
Een dagbehandelingtraject vindt plaats op twee vaste werkdagen van 9.00-17.00 uur. Je volgt een intensief traject, bestaande uit groepssessies en activiteiten. De derde dag kom je naar de locatie voor individuele therapie en eventueel bezoek aan de diëtist. Wij bieden op twee locaties in het zuiden van Nederland dagbehandeling trajecten aan. De invulling van deze trajecten is verschillend per locatie. In Breda kun je terecht voor ambulante begeleiding bij verslaving en eetstoornis, in Weert voor ambulante begeleiding van verslaving. Lees hieronder meer over onze dagbehandeling trajecten op deze locaties.
Changes GGZ dagbehandeling in Breda
Op de Hoge Mosten in Breda bieden we gespecialiseerde dagbehandeling trajecten aan voor cliënten met een eetstoornis of verslaving. De duur van deze behandeling is 22 weken en is opgedeeld in 2 belangrijke fases. De eerste, intensieve fase richt zich op inzicht krijgen van symptomen, de functie en oorzaak van jouw eetstoornis of verslaving, vermindering van symptomen en zelfbeschadigend gedrag, het verbeteren van je functioneren en grip op en regie over de invulling van je leven krijgen. De tweede fase begeleid je bij het versterken van je zelfredzaamheid. Deze fase is net wat minder intensief, maar zorgt voor behoud in inzicht in je eetstoornis en verslaving en geeft je de mogelijkheden om de eerste uitdagingen uit je omgeving en jouw herstel onder begeleiding aan te gaan. Jij bent immers hard aan het werk geweest om te veranderen en grip te krijgen, je omgeving blijft vaak grotendeels hetzelfde. Tijdens deze fase kun je deze uitdagingen met elkaar bespreken en elkaar alert houden op eventuele valkuilen die herstel op lange termijn kunnen saboteren. Zo werken we samen aan langdurig herstel van jouw eetstoornis of verslaving.
Behandelfase 1: de eerste fase van de behandeling duurt 12 weken. Verschillende groepen volgen hier op dinsdag en donderdag intensieve groepstherapie en bezoeken op maandag of woensdag de locatie voor individuele therapie bij hun behandelaar en/of diëtist.
Behandelfase 2: de tweede behandelfase duurt 10 weken. Op woensdagochtend of middag neem je deel aan groepsbijeenkomsten en om de week voer je aanvullend individuele gesprekken met je eigen behandelaar en/of diëtist.
Wachttijdoverbrugging: ja. Voor cliënten van de dagbehandeling in Breda is een digitale omgeving beschikbaar waar toe zij voorafgaand aan de start van hun behandeling al toegang krijgen. Deze Startmodule voor verslaving of Startmodule voor eetstoornis zijn speciaal ontwikkeld door onze collega’s van deze locatie. Met deze omgevingen bieden we extra ondersteuning in de wachttijd en bereiden we je voor op de behandeling.
Over de Changes GGZ dagbehandeling in Weert
Bij Promentis, onze locatie en centrum voor verslaving in Weert, is het mogelijk om twee verschillende soorten dagbehandelingen te volgen: de 3-daagse steunen, structurerende en herstelgerichte behandeling of de 3-daagse verdiepende behandeling. Bij beide behandelingen volg je voor een periode van 12 weken (2 keer 6 weken) 3 dagen per week intensieve groepstherapie en voer je individuele gesprekken met jouw behandelaar. Aangepast op jouw hulpvraag wordt samen met jouw behandelaar een plan opgesteld. Na 6 weken wordt deze geëvalueerd en bepalen we samen met jou wat voor verdere behandeling passend en zinvol is en voor hoeveel weken dit nodig is. Tot slot volgt een afsluitend gesprek. In deze twaalf weken leg je een krachtige basis voor blijvend herstel.
3-daagse steunend, structureren en herstelgericht deeltijd traject: In dit traject ligt de belangrijkste focus op wat jij kunt doen om in het hier-en-nu nuchter te blijven. Deze vorm van dagbehandeling is geschikt voor mensen die uit de kliniek komen en dus al enige basis in herstel van een verslaving hebben gelegd. Zij zijn zich al bewust van onderliggende patronen en hebben kennis over de verslaving opgedaan. Dat kan ook bij een eerdere behandeling zijn geweest.
3-daagse verdiepende deeltijd traject: In de verdiepende ambulante dagbehandeling ligt de nadruk op het onderzoeken en indien nodig veranderen van onderliggende patronen. Je kijkt welke patronen jij hebt ontwikkeld en wat je nodig hebt om dit te veranderen.
Onze locaties voor de ambulante behandeling
De ambulante dagbehandeling voor eetstoornissen en verslaving van Changes GGZ zit in Breda op de Hoge Mosten. Op deze locatie kan je terecht voor een ambulante behandeltraject of individueel traject. Bij Promentis – ons centrum voor verslaving in Weert – is het mogelijk om een ambulante dagbehandeling of voorbereidingstraject te volgen. Lees hieronder meer over deze locaties.
Ambulante behandellocatie Hoge Mosten
Op onze ambulante dagbehandelinglocatie Hoge Mosten in Breda helpen we cliënten door middel van individuele en groepstherapie met het doorbreken van een eetstoornis of verslaving.
Hoge Mosten 64, verdieping 3
4822 NH, Breda
Contact: 088 242 6437
Bekijk locatie


Ambulante behandellocatie Promentis Weert
Op onze ambulante dagbehandelinglocatie Promentis in Weert helpen we cliënten door middel van herstelgerichte individuele en groepstherapie met het doorbreken van de verslaving.
Kazernelaan 101, gebouw 28
6006 SP Weert
Contact: 0413-820428
Bekijk locatie
Aanmelden voor een ambulante behandeling?
Laat hieronder je gegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo spoedig mogelijk contact met je op om je aanmelding door te spreken. We plannen vervolgens je intake binnen 2 weken in. Direct iemand aan de lijn krijgen? Bel naar 088 242 6437!