24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 16 juli 2017

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte

anorexia-mentale-en-lichamelijke-ziekte

‘Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte’, dat blijkt uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Genetics. Voor dit onderzoek werd het volledige DNA van 16.992 mensen met anorexia nervosa en 55.525 mensen die de ziekte niet hebben geanalyseerd.

Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte.

Personen met anorexia zijn geobsedeerd door alles wat met gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Mensen met anorexia eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen.

De onderzoekers van Nature Genetics ontdekten dat mensen die lijden aan anorexia mutaties in hun DNA hebben die voor verandering in de spijsvertering zorgen, vooral met betrekking tot hun bloedsuikerniveau en lichaamsvet.

De precieze aard van die mutaties is nog niet volledig vastgesteld, maar de onderzoekers denken dat de mutaties in DNA ervoor zorgen dat mensen met anorexia zichzelf makkelijker en langer kunnen uithongeren.

Met dit onderzoek worden de eerste conclusies gesteld dat anorexia ook een lichamelijke grondslag heeft. Als de ziekte eenmaal de kop op heeft gestoken zijn het vaak mentale aspecten die de ziekte in stand houden en herstel belemmeren.

Symptomen van Anorexia

Maar liefst 1300 vrouwen en zeventig mannen worden ieder jaar gediagnosticeerd met anorexia nervosa. Momenteel lijden zo’n 5600 mensen aan deze ziekte. Er zijn verschillende symptomen van anorexia. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

  • Je wilt je voedselinname zoveel mogelijk beperken en controleren. Je voelt een allesoverheersende angst om aan te komen.
  • Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf dikker dan je in werkelijkheid bent.
  • Altijd vind je dat je dunner moet zijn, ook al zeggen mensen dat je niet meer mag afvallen.
  • Je sport en beweegt meer dan gemiddeld en vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken.
  • Vaak heb je een lager lichaamsgewicht dan gezond is

Eetstoorniskliniek HalsterenChangesggz_locatie_Halsteren

Met deze nieuwe locatie in Halsteren bieden wij ook de mogelijkheid voor mensen met een eetstoornis om klinische behandeling te krijgen in Nederland. Samen bouwen we hier verder aan een blijvend herstel van onze cliënten en het varen van een nieuwe koers.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Eetstoornis
Binge-Eating-Disorder
Binge Eating Disorder: De grootste, en toch meest onbekende eetstoornis
16 jul, 2017

Anorexia of boulimia, de meeste mensen zullen hier weleens van gehoord hebben. Maar over een eetbuistoornis, ofwel ‘Binge Eating Disorder (BED)’ hoor je vrij weinig. Toch is dat gek, aangezien Binge Eating Disorder de meest voorkomende eetstoornis is in Nederland….

Eetstoornis
Boulimia Nervosa kenmerken
Boulimia nervosa: Wat zijn de kenmerken?
16 jul, 2017

Het herkennen van boulimia is niet eenvoudig, omdat de kenmerken makkelijk te verbergen zijn. Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt. Dit kan zijn omdat je je schaamt of je hebt het idee dat anderen je niet begrijpen….

Eetstoornis
Wachttijden eetstoornis behandeling
Eetstoornis behandeling wachttijden
16 jul, 2017

Eindelijk ben je zover; je hebt de de eerste stap gezet tot herstel en gevraagd om hulp bij jouw eetstoornis. En dan moet je nog weken of zelfs maanden wachten totdat jouw behandeling kan starten. Helaas is dit voor veel mensen het geval….