24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 5 december 2019

Binge Eating Disorder: De grootste, en toch meest onbekende eetstoornis

Binge-Eating-Disorder

Anorexia of boulimia, de meeste mensen zullen hier weleens van gehoord hebben, of kennen zelfs iemand in hun omgeving die hier aan lijdt. Maar over een eetbuistoornis, ofwel ‘Binge Eating Disorder (BED)’ hoor je vrij weinig. Toch is dat gek, aangezien Binge Eating Disorder de meest voorkomende eetstoornis is in Nederland. In Nederland lijden er zo’n 180.000 mensen aan deze ziekte. Dat is bijna negen keer zoveel als het aantal Boulimia diagnoses in Nederland.

Over welke eetstoornis we ook praten, de kern van het probleem is hetzelfde: een obsessie met eten. Het verschil tussen BED en de andere bekende vormen van een eetstoornis zit hem in de compensatie van de eetbuien. Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar doen er alles aan om dit gevoel te onderdrukken. Boulimia wordt gekenmerkt door de ongecontroleerde eetbuien, die gecompenseerd worden door bijvoorbeeld braken of laxeermiddelen.

In Nederland lijden er zo’n 180.000 mensen aan deze ziekte, 9 keer zo veel als bij boulimia.

Net als boulimia, staan bij Binge Eating Disorder de ongecontroleerde eetbuien centraal. In korte tijd eet je heel veel, zonder echt honger te hebben of er van te genieten. Echter heeft iemand met BED geen drang om de gewichtstoename te compenseren door te braken of laxeren. Je hebt dus zowel een eet- als een gewichtsprobleem.

Wat zijn de symptomen van Binge Eating Disorder?

Met BED verlies je de controle over je eetgedrag, waarna je je schuldig, zwak en onzeker voelt. Deze gevoelens zorgen er weer voor dat je gaat eten, en komt zo in een vicieuze cirkel terecht. De eetstoornis brengt ernstige psychische klachten met zich mee zoals vermijdingsgedrag en depressies. De gedachten over eten beheersen het leven dusdanig dat werk/studie en relaties er hevig onder lijden. Naast de psychische klachten, kamp je ook met lichamelijke klachten door het overgewicht. Denk aan een te hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, suikerziekte en maag- en darmproblemen.

De grootste, maar toch meest onbekende eetstoornis

BED is de meest onbekende eetstoornis, omdat deze pas sinds 2013 bestaat. Boulimia daarentegen werd in 1979 al erkend als eetstoornis. Tot de introductie van BED, werd enkel onderscheid gemaakt tussen anorexia en boulimia. BED viel onder de restcategorie NAO (Niet Anders Omschreven). Omdat de diagnose nog niet lang bestaat, weten veel mensen ook niet dat hun eetprobleem eigenlijk een eetstoornis is.

Behandeling Binge Eating Disorder bij Changes GGZ

BED is een ernstige ziekte dat lichamelijke, psychische en sociale gevolgen met zich meebrengt. Maak jij je zorgen over je eetgedrag? Of vermoed je een eetstoornis bij iemand uit je omgeving? Een Binge Eating Disorder verdwijnt zelden vanzelf. Wacht daarom niet te lang en vraag op tijd om hulp.

Eetstoorniskliniek HalsterenChangesggz_locatie_Halsteren

Met deze nieuwe locatie in Halsteren bieden wij ook de mogelijkheid voor mensen met een eetstoornis om klinische behandeling te krijgen in Nederland. Samen bouwen we hier verder aan een blijvend herstel van onze cliënten en het varen van een nieuwe koers.

Tijd voor een nieuwe koers

Changes GGZ biedt als enige zorginstelling in Nederland een behandeling voor eetstoornissen in samenwerking met Montrose Manor. Montrose Manor richt zich uitsluitend op de uitgebreide behandeling van ernstige en blijvende eetstoornissen. Wil je meer weten over de behandelingen of wil je je graag aanmelden?

Eetstoornis
feiten over eetstornissen
3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist
05 dec, 2019

Eetstoornissen worden nogal vaak onderschat door de buitenwereld. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. De waarheid is dat eetstoornissen levensgevaarlijk zijn. We delen een aantal feiten met je die je waarschijnlijk nog niet wist….

Eetstoornis
Boulimia Nervosa kenmerken
Boulimia nervosa: Wat zijn de kenmerken?
05 dec, 2019

Het herkennen van boulimia is niet eenvoudig, omdat de kenmerken makkelijk te verbergen zijn. Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt. Dit kan zijn omdat je je schaamt of je hebt het idee dat anderen je niet begrijpen….

Eetstoornis
strijd-tussen-arts-en-eetstoornis
De eeuwige strijd tussen arts en eetstoornis
05 dec, 2019

Het is de ziekte die de meeste slachtoffers maakt, maar ook het meeste onbegrip krijgt. Hoe komt het dat eetstoornissen nog steeds zo een lastig begrip zijn in de medische wereld?…