Geplaatst op 5 december 2019 | Leestijd: < 1 minuut

Binge Eating Disorder: De grootste, en toch meest onbekende eetstoornis

Binge-Eating-Disorder
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuut

Binge Eating Disorder: De grootste, en toch meest onbekende eetstoornis

Anorexia of boulimia, de meeste mensen zullen hier weleens van gehoord hebben, of kennen zelfs iemand in hun omgeving die hier aan lijdt. Maar over een eetbuistoornis, ofwel ‘Binge Eating Disorder (BED)’ hoor je vrij weinig. Toch is dat gek, aangezien Binge Eating Disorder de meest voorkomende eetstoornis is in Nederland. In Nederland lijden er zo’n 180.000 mensen aan deze ziekte. Dat is bijna negen keer zoveel als het aantal Boulimia diagnoses in Nederland.

Over welke eetstoornis we ook praten, de kern van het probleem is hetzelfde: een obsessie met eten. Het verschil tussen BED en de andere bekende vormen van een eetstoornis zit hem in de compensatie van de eetbuien. Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar doen er alles aan om dit gevoel te onderdrukken. Boulimia wordt gekenmerkt door de ongecontroleerde eetbuien, die gecompenseerd worden door bijvoorbeeld braken of laxeermiddelen.

Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar doen er alles aan om dit gevoel te onderdrukken.

Net als boulimia, staan bij Binge Eating Disorder de ongecontroleerde eetbuien centraal. In korte tijd eet je heel veel, zonder echt honger te hebben of er van te genieten. Echter heeft iemand met BED geen drang om de gewichtstoename te compenseren door te braken of laxeren. Je hebt dus zowel een eet- als een gewichtsprobleem.

Wat zijn de symptomen van Binge Eating Disorder?

Met BED verlies je de controle over je eetgedrag, waarna je je schuldig, zwak en onzeker voelt. Deze gevoelens zorgen er weer voor dat je gaat eten, en komt zo in een vicieuze cirkel terecht. De eetstoornis brengt ernstige psychische klachten met zich mee zoals vermijdingsgedrag en depressies. De gedachten over eten beheersen het leven dusdanig dat werk/studie en relaties er hevig onder lijden. Naast de psychische klachten, kamp je ook met lichamelijke klachten door het overgewicht. Denk aan een te hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, suikerziekte en maag- en darmproblemen.

De grootste, maar toch meest onbekende eetstoornis

BED is de meest onbekende eetstoornis, omdat deze pas sinds 2013 bestaat. Boulimia daarentegen werd in 1979 al erkend als eetstoornis. Tot de introductie van BED, werd enkel onderscheid gemaakt tussen anorexia en boulimia. BED viel onder de restcategorie NAO (Niet Anders Omschreven). Omdat de diagnose nog niet lang bestaat, weten veel mensen ook niet dat hun eetprobleem eigenlijk een eetstoornis is.

Behandeling Binge Eating Disorder bij Changes GGZ

BED is een ernstige ziekte dat lichamelijke, psychische en sociale gevolgen met zich meebrengt. Maak jij je zorgen over je eetgedrag? Of vermoed je een eetstoornis bij iemand uit je omgeving? Een Binge Eating Disorder verdwijnt zelden vanzelf. Wacht daarom niet te lang en vraag op tijd om hulp.

Tijd voor een nieuwe koers

Wij richten ons op de uitgebreide behandeling van ernstige en blijvende eetstoornissen. Wil je meer weten over de behandelingen of wil je je graag aanmelden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.