Geplaatst op 28 september 2020 | Leestijd: < 1 minuten

Coronapandemie versterkt de symptomen van een eetstoornis

Wachttijden eetstoornis behandeling
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Coronapandemie versterkt de symptomen van een eetstoornis

Voor veel mensen zorgt de coronapandemie voor een onzekere periode. Zorgen over onder andere de gezondheid, werkgelegenheid, sociale contacten en eenzaamheid komen veel voor. In april is een onderzoek gestart naar de effecten van de coronacrisis op mensen met een eetstoornis.

Een eetstoornis tijdens de coronacrisis

In Nederland zijn zo’n 200.000 mensen die een vorm van een eetstoornis hebben. Ook kinderen kunnen worstelen met een eetstoornis. Volgens kinderarts Van Bellegem van het Amsterdam UMC lijkt er een toename van het aantal kinderen te zijn met een eetstoornis. Door het weg vallen van structuur en het vaker thuis zijn, ontwikkelen kinderen eerder een eetstoornis. Ook door de sociale isolatie verergeren de symptomen van een eetstoornis snel.

Eerder werd al aan de bel getrokken door eetstoornisbehandelaars dat mensen die kampen met een eetstoornis door de coronacrisis nauwelijks meer om hulp vragen. Zij durven zich uit angst voor besmetting niet te melden bij hun huisarts.

Onderzoek naar eetstoornissen

GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en het Leids Universitair Medisch Centrum, in samenwerking met de University of North Carolina Chapel Hill, startte in april 2020 een onderzoek naar de impact van de coronacrisis op mensen met een eetstoornis. Ruim duizend Amerikaanse en Nederlandse jongvolwassenen die een eetstoornis hebben, of hebben gehad, vulden een online vragenlijst in.

Uit dit onderzoek blijkt dat het wegvallen van structuur en de beperkte bewegingsvrijheid de symptomen van een eetstoornis verergeren. In het geval van anorexia nervosa gaf 69 procent van de Nederlandse patiënten aan vaker minder te eten. 15 procent van de ondervraagden met boulimia nervosa geeft aan dat hun eetbuien zijn toegenomen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse patiënten het contact met hun behandelaar missen. Tijdens de coronacrisis is overgegaan naar beeldbellen, maar dit is geen goede vervanging voor de reguliere behandelingen.

Tijdig hulp inschakelen bij een eetstoornis

Toegeven dat je een eetstoornis hebt kan ongemakkelijk voelen of zorgen voor een gevoel van schaamte. Dit is helemaal niet nodig. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Weet dat hulp altijd mogelijk is. Wil je van jouw eetstoornis af, maar weet je niet goed hoe? Wij helpen je graag. Samen maken we een plan, zodat jij stap voor stap je leven terugkrijgt. Neem vrijblijvend contact op via 088-2426437 of maak een afspraak.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling bij Changes GGZ? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je eetstoornis? Neem dan contact met ons op.