24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 20 november 2019

Eetstoornis behandeling wachttijden

Wachttijden eetstoornis behandeling

Eindelijk ben je zover; je hebt de de eerste stap gezet tot herstel en gevraagd om hulp bij jouw eetstoornis. En dan moet je nog weken of zelfs maanden wachten totdat jouw behandeling kan starten. Helaas is dit voor veel mensen het geval. Mensen met een beginnende eetstoornis krijgen vaak te laat hulp, waardoor de situatie verslechtert en er meer druk komt op de wachtlijsten voor specialistische hulp.

Wachttijden eetstoornis

De overheid heeft aanvaardbare wachttijden vastgesteld binnen de GGZ. De maximale totale wachttijd tot behandeling is vastgesteld op 14 weken (aanmeld- plus behandelwachttijd).

Voor meer van de helft van de patiënten lukt het om te herstellen van een eetstoornis.

Helaas zijn de wachttijden voor de meeste eetstoornis behandelingen langer dan 14 weken. Uit het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit is gebleken dat de gemiddelde totale wachttijd voor de behandeling van een eetstoornis 21 weken bedraagt.

K-EET

Op verzoek van minister de Jonge van Volksgezondheid is er een plan van aanpak gemaakt. Dit is opgesteld door de stuurgroep K-EET, een groep van professionals op het gebied van eetstoornissen. Aldus de stuurgroep zijn er meerdere oplossingen nodig om de problemen rondom eetstoornis behandelingen te verbeteren. Er moet onder andere meer voorlichting komen en zorgprofessionals, ouders en cliënten moeten elkaar sneller kunnen vinden en er moet regionaal goed worden samengewerkt.

Kan ik herstellen van een eetstoornis?

Een eetstoornis is een ingrijpende ziekte en kan grote gevolgen hebben op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied, ook voor de mensen om de cliënt heen en hun kwaliteit van leven. Het is belangrijk om een eetstoornis sneller te signaleren om vervolgens snel te kunnen starten met een behandeling. Voor meer van de helft van de patiënten lukt het om te herstellen van een eetstoornis. Hoe eerder er wordt gestart met de behandeling, des te groter de kans op duurzaam herstel.

Eetstoorniskliniek HalsterenChangesggz_locatie_Halsteren

Met deze nieuwe locatie in Halsteren bieden wij ook de mogelijkheid voor mensen met een eetstoornis om klinische behandeling te krijgen in Nederland. Samen bouwen we hier verder aan een blijvend herstel van onze cliënten en het varen van een nieuwe koers.

Tijd voor een nieuwe koers

Wil jij zo snel mogelijk herstellen van jouw eetstoornis? En wil je hierbij ondersteuning van specialisten? Bij Changes GGZ kun je binnen 1 week al terecht voor een intake. De wachttijden voor een klinische behandeling bedraagt 4-8 weken. Bij Changes GGZ bieden we je professionele hulp om jouw eetstoornis te overwinnen.

Eetstoornis
verschil-anorexia-boulimia
Anorexia en Boulimia, wat is het verschil?
20 nov, 2019

Anorexia en boulimia, twee veel voorkomende eetstoornissen die erg op elkaar lijken. Maar wat is het verschil? Wij zetten de verschillen voor je op een rij….

Eetstoornis
feiten over eetstornissen
3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist
20 nov, 2019

Eetstoornissen worden nogal vaak onderschat door de buitenwereld. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. De waarheid is dat eetstoornissen levensgevaarlijk zijn. We delen een aantal feiten met je die je waarschijnlijk nog niet wist….

Eetstoornis
systeemtherapie-eetstoornis
Belang van systeemtherapie bij een eetstoornis
20 nov, 2019

Een eetstoornis staat nooit op zichzelf. Bij systeemtherapie verdiepen we ons in de onderliggende problematiek van de eetstoornis. We bespreken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op de eetstoornis en op alle betrokken….