Geplaatst op 20 november 2019 | Leestijd: < 1 minuten

Eetstoornis behandeling wachttijden

Wachttijden eetstoornis behandeling
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Eetstoornis behandeling wachttijden

Eindelijk ben je zover; je hebt de de eerste stap gezet tot herstel en gevraagd om hulp bij jouw eetstoornis. En dan moet je nog weken of zelfs maanden wachten totdat jouw behandeling kan starten. Helaas is dit voor veel mensen het geval. Mensen met een beginnende eetstoornis krijgen vaak te laat hulp, waardoor de situatie verslechtert en er meer druk komt op de wachtlijsten voor specialistische hulp.

Wachttijden eetstoornis

De overheid heeft aanvaardbare wachttijden vastgesteld binnen de GGZ. De maximale totale wachttijd tot behandeling is vastgesteld op 14 weken (aanmeld- plus behandelwachttijd).

Voor meer van de helft van de patiënten lukt het om te herstellen van een eetstoornis.

Helaas zijn de wachttijden voor de meeste eetstoornis behandelingen langer dan 14 weken. Uit het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit is gebleken dat de gemiddelde totale wachttijd voor de behandeling van een eetstoornis 21 weken bedraagt.

K-EET

Op verzoek van minister de Jonge van Volksgezondheid is er een plan van aanpak gemaakt. Dit is opgesteld door de stuurgroep K-EET, een groep van professionals op het gebied van eetstoornissen. Aldus de stuurgroep zijn er meerdere oplossingen nodig om de problemen rondom eetstoornis behandelingen te verbeteren. Er moet onder andere meer voorlichting komen en zorgprofessionals, ouders en cliënten moeten elkaar sneller kunnen vinden en er moet regionaal goed worden samengewerkt.

Kan ik herstellen van een eetstoornis?

Een eetstoornis is een ingrijpende ziekte en kan grote gevolgen hebben op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied, ook voor de mensen om de cliënt heen en hun kwaliteit van leven. Het is belangrijk om een eetstoornis sneller te signaleren om vervolgens snel te kunnen starten met een behandeling. Voor meer van de helft van de patiënten lukt het om te herstellen van een eetstoornis. Hoe eerder er wordt gestart met de behandeling, des te groter de kans op duurzaam herstel.

Tijd voor een nieuwe koers

Wil jij zo snel mogelijk herstellen van jouw eetstoornis? En wil je hierbij ondersteuning van specialisten? Bij Changes GGZ kun je binnen 1 week al terecht voor een intake. Bij Changes GGZ bieden we je professionele hulp om jouw eetstoornis te overwinnen. Neem vrijblijvend contact met ons op.