24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 8 april 2020

3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist

feiten over eetstornissen

Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Je hebt eetstoornissen waarbij je zo min mogelijk eet, maar ook eetstoornissen waarbij je juist heel erg veel eet. Welke eetstoornis je ook hebt, de obsessie voor eten en gewicht staat centraal. Eetstoornissen worden nogal vaak onderschat door de buitenwereld. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. De waarheid is dat eetstoornissen levensgevaarlijk zijn. We delen een aantal feiten met je die je waarschijnlijk nog niet wist.

In Nederland lijden 220.000 mensen aan een eetstoornis

Wist je dat wereldwijd zo’n dertig miljoen mensen kampen met een eetstoornis? In Nederland zijn dat er zo’n 220.000. Eetstoornissen zijn dus psychische stoornissen, maar hieronder vallen ook depressie, posttraumatische stress-stoornis en schizofrenie. Van alle psychische stoornissen hebben eetstoornissen het hoogste sterftecijfer. Met name anorexia en boulimia maken dodelijke slachtoffers. Bijna vier procent van de mensen die lijden aan een van deze eetstoornissen overlijdt. Dat kan komen door uitdroging, gebrek aan voedingsstoffen, maar ook door zelfmoord.

Bijna vier procent van de mensen die lijden aan een van deze eetstoornissen overlijdt.

Als je lijdt aan anorexia in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar is de kans dat je sterft 12 keer hoger dan iemand die er geen last van heeft.

Slechts 1 op de 10 mensen met een eetstoornis laat zich helpen

Met een eetstoornis doe je er vaak alles aan om dit voor de buitenwereld te verbergen. Eetbuien en compensatiegedrag zoals laxeren of braken vinden vaak stiekem plaats. Het kan hierdoor lange tijd duren voordat de buitenwereld iets doorheeft. Als je een eetstoornis hebt, voel je je vaak onbegrepen en je schaamt je voor je eetgedrag. Tegelijkertijd denk je het onder controle te hebben, je bepaalt namelijk zelf wanneer je wel of niet eet. Dit lijkt misschien zo, maar de realiteit is dat eten of juist niet eten je hele leven beheerst. Het zetten van de eerste stap richting herstel is dan ook het moeilijkst: het erkennen van je probleem en dit toegeven aan de buitenwereld. Het is vrijwel altijd noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen bij het overwinnen van een eetstoornis.

95 procent van de anorexia patiënten is vrouw

Volgens cijfers is nog altijd 95 procent van de anorexia patiënten vrouw. Anorexia komt gemiddeld veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Door deze scheve verhouding wordt er vaak alleen gesproken over meisjes of vrouwen met anorexia, maar de mannelijke anorexiapatiënten mogen zeker niet vergeten worden. Waarom het vaker bij vrouwen voorkomt, weten we eigenlijk niet. Een van de theorieën zegt dat vrouwen meer last hebben van het slankheidsideaal dat veel media uitdragen. Vrouwen voelen meer druk om slank te zijn, terwijl mannen meer druk voelen om gespierd te zijn. Als mannen willen afvallen neigen ze meer naar sporten, terwijl vrouwen eerder een oplossing zoekt in een dieet.

Eetstoorniskliniek HalsterenChangesggz_locatie_Halsteren

Met deze nieuwe locatie in Halsteren bieden wij ook de mogelijkheid voor mensen met een eetstoornis om klinische behandeling te krijgen in Nederland. Samen bouwen we hier verder aan een blijvend herstel van onze cliënten en het varen van een nieuwe koers.

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je het gevoel dat eten, gewicht en je lichaam een obsessie zijn geworden? Neem dit dan serieus en vraag om hulp. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van eetstoornissen.

Eetstoornis
verschil-anorexia-boulimia
Anorexia en Boulimia, wat is het verschil?
08 apr, 2020

Anorexia en boulimia, twee veel voorkomende eetstoornissen die erg op elkaar lijken. Maar wat is het verschil? Wij zetten de verschillen voor je op een rij….

Eetstoornis
systeemtherapie-eetstoornis
Belang van systeemtherapie bij een eetstoornis
08 apr, 2020

Een eetstoornis staat nooit op zichzelf. Bij systeemtherapie verdiepen we ons in de onderliggende problematiek van de eetstoornis. We bespreken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op de eetstoornis en op alle betrokken….

Eetstoornis
Binge-Eating-Disorder
Binge Eating Disorder: De grootste, en toch meest onbekende eetstoornis
08 apr, 2020

Anorexia of boulimia, de meeste mensen zullen hier weleens van gehoord hebben. Maar over een eetbuistoornis, ofwel ‘Binge Eating Disorder (BED)’ hoor je vrij weinig. Toch is dat gek, aangezien Binge Eating Disorder de meest voorkomende eetstoornis is in Nederland….