Wat zijn de gevolgen van een eetstoornis?

Home » Blog » Wat zijn de gevolgen van een eetstoornis?

Ben jij je bewust van de gevolgen van een eetstoornis? Een eetstoornis kan grote gevolgen hebben voor je lichaam. Een ongezond eetpatroon en een tekort aan de juiste voedingsstoffen kunnen consequenties hebben op zowel fysiek als mentaal vlak. Denk aan een te laag of hoog BMI, eenzaamheid, vruchtbaarheidsproblematiek of botontkalking. Sommige gevolgen kunnen zelfs blijvend zijn. 

Lichamelijke gevolgen van een eetstoornis

Een eetstoornis kan iedereen overkomen. Lichamelijke gevolgen komen voornamelijk door een tekortkoming aan vitamines en mineralen. Door de voedingsstoffen die je tekortkomt, geef je je lichaam niet de brandstof die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een van de bekendste gevolgen en symptomen van een eetstoornis is het afwijkende gewicht van de persoon: een te hoog of te laag BMI. Maar er is meer.

Sommige lichamelijke gevolgen zijn bovendien voor zowel mannen als vrouwen merkbaar, andere effecten komen enkel bij mannen of vrouwen voor.

Koude handen en voeten

Je lichaam kan door een tekort aan calorieën of juiste voedingsstoffen geen energie meer opbrengen om jezelf warm te houden. Daardoor heb je het sneller koud en zijn ook je handen en voeten sneller koud.

Dons beharing & doffe huid

Wanneer de temperatuur van je lichaam daalt, gaat je lichaam dit compenseren en opties zoeken om warm te blijven. Je kan bijvoorbeeld donshaartjes krijgen in je gezicht, op je armen, borst of rug. Anderzijds kan je door tekorten last krijgen van haaruitval en een doffe, schilferige huid.

Menstruatie en voortplantingsproblemen

Een ongezond eetpatroon (tekort of niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen) zorgt ervoor dat je een verstoring in je menstruatiecyclus kunt krijgen, of dat deze zelfs uitblijft. Een lange termijn gevolg is dat je niet meer menstrueert, waardoor vruchtbaarheidsproblemen ontstaan. Eetstoornissen kunnen daarnaast ook voor complicaties in de zwangerschap en bij de bevalling zorgen. Uit onderzoek blijkt dat bij (aanstaande) moeders met een eetstoornis vaker vroeggeboortes, keizersneden en een te laag geboortegewicht voorkomen.

Impotentie

Hoewel het uitblijven van menstruatie een ingrijpend en fysiek merkbaar gevolg voor meiden en vrouwen met een eetstoornis is, kunnen jongens en mannen met anorexia of een andere eetstoornis last krijgen van impotentie.

Bloedarmoede

Door een tekort aan voedingsstoffen krijg je te weinig vitaminen en mineralen binnen. Dit ligt aan de basis van een hoop gezondheidsproblemen. Door een tekort aan ijzer kan er bijvoorbeeld bloedarmoede ontstaan. Kort gezegd kan er bij bloedarmoede te weinige zuurstof naar je lichaamscellen worden gebracht. Bloedarmoede kan klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid, flauwvallen en kortademigheid veroorzaken.

Maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten kunnen ontstaan door het te weinige of ongezonde voedselinname. Denk aan buikpijn, maar ook obstipatie. Juist door te weinig eten kan je last krijgen van verstopping en vochtophoping. Daarnaast kunnen braken en laxeermiddelen ook zo hun weerslag hebben op je organen. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan zelfs onherstelbare schade toebrengen aan je maag en darmen.

Hartklachten

Zodra je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat het automatisch in een besparingsmodus. Je kan daardoor trager gaan ademen en een lagere hartslag krijgen. Door ondervoeding of braken kan je bovendien een tekort aan kalium opbouwen. Daardoor kun je hartritmestoornissen ontwikkelen. Op termijn kan dit zelfs leiden tot een hartstilstand.

Botontkalking

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is een eetstoornis gevolg. Een te laag gewicht kan zorgen voor oestrogeen tekort en het uitblijven van je menstruatie. Een factor die bovendien bijdraagt aan de ontwikkeling van botontkalking. Bij osteoporose krijg je last van broze botten. Dit komt omdat belangrijke mineralen, kalk en structuur aangetast worden door de voedingsstoffen die je niet of veel te weinig binnenkrijgt. Gevolgen (op lange termijn) zijn bijvoorbeeld sneller last krijgen van botbreuken en kleiner of krommer worden, doordat de wervels in je wervelkolom inzakken.

Groeivertraging

Ontwikkel je op jonge leeftijd al een eetstoornis, kan je door tekortkoming van de juiste voedingsstoffen groeiproblemen krijgen. Je groei kan vertragen of zelfs tot stilstand komen, omdat je lichaam zich als op zo’n jonge leeftijd niet goed kan ontwikkelen.

Psychische en sociale gevolgen van een eetstoornis

Een eetstoornis heeft niet alleen lichamelijke gevolgen. De psychische en sociale gevolgen van een eetstoornis uiten zich in eenzaamheid, depressie of andere klachten. In onze eetstoornis behandeling ligt een belangrijke focus op de onderliggende problematiek die de eetstoornis veroorzaakt heeft en in stand houdt.

Depressie

Volgens het Trimbos Instituut krijgt bijna 25% van de vrouwen in hun leven te maken met een depressie, tegen 13% van de mannen. Een depressie kan zorgen voor een eetstoornis, maar ook juist ontstaan door de eetstoornis. De gevolgen van de eetstoornis kunnen je somberder maken. Anderzijds kan een eetstoornis een middel zijn om depressieve gevoelens en gedachten te maskeren voor jezelf. Het is belangrijk dat een behandeling zich richt op het achterhalen van de onderliggende problematiek van de eetstoornis. Door dit in zijn geheel aan te pakken vergroot je de kans dat je de eetstoornis langdurig onder controle kunt krijgen.

Stemmingswisselingen

De strenge eisen die je jezelf oplegt voor je eetstoornis kunnen je prikkelbaar en wisselvallig maken. Je krijgt last van stemmingswisselingen, waarbij je door de dag je angstig, boos of onzeker kunt voelen.

Sociale isolatie

Je eetstoornis houd je zo bezig dat je steeds minder tijd wilt vrijmaken voor momenten met vrienden en familie. Zeker wanneer er eten bij betrokken is, zoals een etentje, ontloop je het liefste. Doordat je zo in je hoofd bezig bent met je eetstoornis zonder je jezelf steeds meer af en raak je in sociale isolatie. Dit kan gevoelens van eenzaamheid en depressie teweegbrengen en de wens om sociaal geaccepteerd te worden.

Gevolgen van een eetstoornis op de lange termijn

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kunnen eetstoornis gevolgen op korte en lange termijn zichtbaar raken. De gevolgen verschillen per eetstoornis (lees hier bijvoorbeeld meer over de gevolgen van anorexia). Sommige consequenties zijn zelfs onomkeerbaar. Dit maakt het extra belangrijk om een eetstoornis vroegtijdig te erkennen en een passende behandeling te vinden.

Hulp nodig? Wij helpen je bij je eetstoornis. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven