Geplaatst op 2 september 2020 | Leestijd: < 1 minuten

Het dubbele leven van een anorexiapatiënt

anorexia gewicht
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Het dubbele leven van een anorexiapatiënt

Mensen met anorexia hebben een vervormd beeld van hun lichaam. Ze vinden zichzelf te dik en eten zo min mogelijk om af te vallen. Ze proberen hun eetproblemen zo veel mogelijk te verbergen voor hun omgeving. Er ontstaat een dubbelleven met uitvluchten, trucs en leugens.

Hoe ontstaat anorexia?

Ondanks het feit dat anorexia al heel lang voorkomt en er veel onderzoek naar is gedaan, is er geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar. Waarom ontwikkelt iemand deze eetstoornis? Net als bij boulimia, BED en andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen (NAO) zijn verschillende factoren van invloed. Hierbij kun je denken aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. In de meeste gevallen komt anorexia tot uiting wanneer er een ingrijpende gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden.

Het liegen en bedriegen bij anorexia

Een eetstoornis, zoals anorexia, gaat vaak gepaard met liegen. Niet alleen tegen jezelf, maar ook tegen je omgeving. In het begin voelt de eetstoornis als een ‘veilige plek’, een plek waar jij jezelf kan zijn. De eetstoornis geeft een vorm van zelfcontrole wat de zelfwaardering in eerste instantie versterkt. Tegelijkertijd besef je ook dat dit gedrag niet gezond is voor jouw lichaam en geest. Je schaamt je voor je gedrag en wilt dit zoveel mogelijk verbergen voor jouw omgeving. Langzaamaan stapelen de leugens zich op. Leugens rondom wanneer je hebt gegeten en hoeveel. Ook compensatiegedrag, zoals braken, kan jij uitstekend verbergen. En als iemand vraagt hoe het met je gaat? Het gaat altijd goed met je. Niemand hoeft zich zorgen over jou te maken.

30 jaar lang leed ik aan deze stoornis. Mijn grootste geheim. Niemand was op de hoogte van mijn geheime leven.

Anorexiapatiënten ontwikkelen vaak een web aan leugens rondom hun eetstoornis. Het is daardoor vaak moeilijk te herkennen wanneer iemand een eetstoornis heeft. Frank, een van onze eetstoornis patiënten, ontwikkelde zelf ook een dubbelleven tijdens zijn eetstoornis.

Herken de kenmerken van anorexia

Het is heel belangrijk om tijdig in te grijpen bij een eetstoornis, aangezien de gevolgen ernstig kunnen zijn. Herken daarom tijdig de kenmerken van anorexia. Wij hebben daarom de geestelijke kenmerken van anorexia voor je op een rij gezet.

– Je hebt dwangmatige en obsessieve gedachten; je wil alles rondom voeding onder controle houden. Je hebt obsessieve gedachten over (niet) eten, dik zijn, blijven of aankomen. Vaak gaat dit samen met het gebruik van laxerende middelen, braken, dieetpillen en detox-producten. Je hebt de drang om constant in beweging te zijn en te sporten.
– Je gewicht bepaalt je stemming.
– Je bent bang dat hulp ervoor zorgt dat je moet aankomen.
– Je hebt last van schuldgevoelens na eten.
– Je hebt last van concentratieverlies en verwardheid.
– Je hebt het idee dat je alles onder controle hebt en krijgt door je ‘discipline’ een gevoel van eigenwaarde.
– Je raakt in isolement. Je gaat je steeds meer terugtrekken om niet op te vallen. Dit versterkt gevoelens van eenzaamheid, onveiligheid en faalangst.

Hulp voor anorexiapatiënt

Voor een anorexiapatiënt is het overwinnen van anorexia niet gemakkelijk. Je hebt daarbij hulp nodig vanuit je omgeving, maar een professionele behandeling is vaak noodzakelijk. Wij zijn overtuigd dat blijvend herstel van anorexia mogelijk is. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Bij Changes GGZ bieden we je de mogelijkheid tot ambulante dagbehandelingen in Breda of een klinische behandeling in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden welke behandelingen er zijn voor jou als anorexiapatiënt? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je eetstoornis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar.