24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 8 januari 2020

Wat is de oorzaak van anorexia?

Wat is de oorzaak van anorexia?

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa betekent letterlijk ´gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak´. Deze definitie klopt niet helemaal, want met anorexia heb je wel degelijk honger, maar je weet dit op verschillende manieren te onderdrukken. Soms wordt ook wel de term ´magerzucht´ gebruikt, vanwege het sterke verlangen om mager te zijn. Je hebt een obsessie voor alles wat met je gewicht, calorieën en eten te maken heeft. Je wilt zoveel mogelijk gewicht verliezen door zo min mogelijk te eten. Anorexia is een ernstige ziekte en de gevolgen kunnen groot zijn. Denk aan psychische gevolgen zoals depressies en angsten, maar ook ernstige lichamelijke gevolgen zoals hormoonafwijkingen, maag- en darmklachten, slaapproblemen en problemen met hart- en bloedvaten. De eetstoornis kan uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.

Wat is de oorzaak van anorexia?

Over de oorzaken van anorexia is nog maar weinig bekend. Vaak wordt er gezocht naar één verklaring voor anorexia, maar die is er simpelweg niet.

Vaak wordt er gezocht naar één verklaring voor anorexia, maar die is er simpelweg niet.

De eetstoornis wordt veroorzaakt door verschillende factoren, vaak in combinatie van meerdere factoren. Zo kun je er bijvoorbeeld aanleg voor hebben, maar een ingrijpende gebeurtenis zorgt er uiteindelijk voor  dat de stoornis zich ontwikkelt. De belangrijkste factoren zijn biologische, psychische en omgevingsfactoren.

Biologische factoren

Komen er eetstoornissen in je familie voor? Dan is het risico op een eetstoornis groter. Ook als een van je ouders een angststoornis heeft (gehad), vergroot dit de kans op een eetstoornis. Ook komen er bepaalde stofjes vrij in de hersenen die invloed hebben op je stemming. Als de regulatie hiervan niet goed verloopt, vergroot zich de kans op een depressie. In sommige gevallen is de depressie een van de oorzaken. Vandaar dat antidepressiva soms ook wordt voorgeschreven aan mensen met een eetstoornis.

Psychische factoren en omgevingsfactoren

De belangrijkste psychische factoren die de kans op anorexia vergroten:

  • Een negatief zelfbeeld en perfectionisme;
  • Vermijdende karaktertrekken;
  • Extreme focus op het lichaam en extreme faalangst;
  • Veel stress of ingrijpende gebeurtenissen: verhuizingen, scheidingen, gepest worden, het overlijden van een belangrijk persoon, sexueel misbruik, etc.;
  • Veel nadruk op het uiterlijk en gewicht vanuit je directe omgeving;
  • Moeite om over emoties te praten. Als er thuis bijvoorbeeld niet over gevoelens gepraat wordt, kun je andere manieren zoeken om de emotionele spanningen kwijt te raken.

Anorexia behandeling

Anorexia is een gevaarlijke ziekte die je moeilijk alleen kunt overwinnen. Vermoed je dat je anorexia hebt? Vraag om hulp en neem definitief afscheid van de eetstoornis. Je staat er niet alleen voor! Samen met jou bepalen we welke anorexia behandeling het meest geschikt is.

Eetstoorniskliniek HalsterenChangesggz_locatie_Halsteren

Met deze nieuwe locatie in Halsteren bieden wij ook de mogelijkheid voor mensen met een eetstoornis om klinische behandeling te krijgen in Nederland. Samen bouwen we hier verder aan een blijvend herstel van onze cliënten en het varen van een nieuwe koers.

Tijd voor een nieuwe koers

Wij bieden als enige zorginstelling in Nederland een behandeling voor eetstoornissen in samenwerking met Montrose Manor. Montrose Manor is een gespecialiseerde kliniek in Zuid-Afrika. Wij richten ons uitsluitend op de uitgebreide behandeling van ernstige en blijvende eetstoornissen. Wil je meer weten over de behandelingen of wil je je graag aanmelden?

Eetstoornis
kliniekopname-anorexia
Anorexia: wanneer is een kliniekopname nodig?
08 jan, 2020

Wanneer je de hele dag obsessief bezig bent met eten en je gewicht, kan het zijn dat je anorexia nervosa hebt. Van alle psychiatrische aandoeningen sterven de meeste mensen aan de gevolgen van deze eetstoornis. Maar wanneer is kliniekopname noodzakelijk?…

Eetstoornis
Boulimia Nervosa kenmerken
Boulimia nervosa: Wat zijn de kenmerken?
08 jan, 2020

Het herkennen van boulimia is niet eenvoudig, omdat de kenmerken makkelijk te verbergen zijn. Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt. Dit kan zijn omdat je je schaamt of je hebt het idee dat anderen je niet begrijpen….

Eetstoornis
verschil-anorexia-boulimia
Anorexia en Boulimia, wat is het verschil?
08 jan, 2020

Anorexia en boulimia, twee veel voorkomende eetstoornissen die erg op elkaar lijken. Maar wat is het verschil? Wij zetten de verschillen voor je op een rij….