Hoe herken je een sportverslaving?

Home » Blog » Hoe herken je een sportverslaving?

Wat als sporten verslavend wordt? De symptomen van een sportverslaving worden lang niet altijd snel herkend door iemand zelf of de omgeving. Waar bij overmatig gebruik van alcohol of drugs snel duidelijk wordt of je een verslaving aan het ontwikkelen bent, wordt sport door ons vaak geassocieerd met een gezond bewegingspatroon. Toch kan je sportschema de verkeerde kant opslaan en uitmonden in een sportverslaving. Wanneer worden sporten, afvallen en voeding een obsessie? Hoe kan je signaleren dat je workouts negatieve invloed beginnen te hebben op je gezondheid en wat kun je doen om dit patroon te doorbreken?

Wat is een sportverslaving?

Zoals de naam zegt, ontwikkel je bij deze verslaving een afhankelijkheidsrelatie met sport. Fitter, sterker, slanker worden is langzaamaan een obsessie voor je geworden. Simpel gezegd heb je de bewegingsactiviteiten nodig om je goed te laten voelen over jezelf. Je wilt je spieren voelen branden en vermijdt steeds vaker sociale activiteiten om te voorkomen dat je ongezond eet of een workout over moet slaan. De focus op het vele trainen, calorieën tellen en verbranden, gezonde voeding en endorfine vergen zoveel van je lichaam dat je gezondheid eronder lijdt, je je steeds eenzamer voelt en steeds meer en vaker moet sporten om dezelfde kick te krijgen. Een sportverslaving wordt ook wel bigorexia genoemd.

Wat is verslavend aan sporten?

Waarom is sporten verslavend? Die complimenten die je krijgt voor de resultaten die je boekt zorgen ervoor dat je extra gemotiveerd raakt. Daarnaast speelt endorfine een belangrijke rol. Deze stof maakt je lichaam aan tijdens het sporten en zorgt voor een gelukkig gevoel. Dit gevoel staat ook wel bekend als de ‘runners high’, voor de hardlopers onder ons. Endorfine zorgt voor een fijn gevoel waardoor je even niet aan andere problemen hoeft te denken.

Vaak is er een onderliggende reden die (onbewust) de oorzaak voor jouw verslaving is. Onder je wens voor een afgetraind lichaam kan problematiek schuilgaan waar jij je nu niet bewust van bent of wat je nu probeert weg te stoppen. Door bijvoorbeeld gebrek aan (zelf)vertrouwen, een trauma of vervormd lichaamsbeeld.

Sportverslaving herkennen

Hoe herken je een sportverslaving? Het gebied tussen gedisciplineerd en fanatiek sporten en het ontwikkelen van een obsessie ervoor kan vrij grijs zijn, waardoor deze type verslaving niet altijd snel wordt herkend. Zowel voor jezelf als voor jouw omgeving kan het lastig te signaleren zijn wanneer sporten ongezond wordt.

De symptomen van een sportverslaving

Aan welke symptomen kun je sportverslaving herkennen? Zowel op mentaal als fysiek vlak geeft je lichaam signalen af wanneer je op een ongezonde manier aan het sporten bent. Je traint steeds meer, langer en vaker en voelt je slecht wanneer je een training over moet slaan. Je sportdieet vind je lastig te onderbreken, liever sla je een feestje over dan dat je deze tijd met je vrienden doorbrengt. Je drijft je lichaam steeds meer tot het uiterste, ook wanneer je geblesseerd bent. Je misbruikt spierbevorderende middelen zoals supplementen, eiwitshakes of steroïden, wordt meer en meer prikkelbaar en kan je depressief, eenzaam en ongelukkig voelen. Je sociale leven gaat er bovendien onder lijden, omdat je liever gaat sporten dan een middag met vrienden doorbrengt.

Hoe ontstaat een sportverslaving?

Iedereen kan een sportverslaving ontwikkelen en er kunnen verschillende redenen achter de verslaving zitten. Gebrek aan zelfvertrouwen of een vervormd zelfbeeld zijn daar twee van. Het proces waarin de sportverslaving zich opbouwt, gebeurt vaak geleidelijk. Hoewel iedere verslaving net als persoon uniek is, zijn er grofweg drie fases te onderscheiden. Je sport begint als een hobby, wordt langzaam een obsessie en kan vervolgens leiden tot misbruik. Wanneer je vroegtijdig signaleert dat het de verkeerde kant opgaat, kan je snel ingrijpen.

Wat kan je doen?

Roept het lezen van de symptomen veel herkenning bij je op? Maak je situatie bespreekbaar met je omgeving en zoek hulp. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Vermoed je dat je een sportverslaving hebt? Er zijn verschillende behandelopties (zoals individuele therapie, dagbehandeling of klinische opname) mogelijk, waarmee je op doortastende en gezonde manier om leert gaan met beweging. In je gesprekken met een professional duik je in op het onderliggende probleem dat je verslaving veroorzaakt en nu in stand houdt.

Hulp nodig? Wij helpen je bij je eetstoornis. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven