24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 20 mei 2019

Anorexia en Boulimia, wat is het verschil?

verschil-anorexia-boulimia

Anorexia nervosa en boulimia, twee veel voorkomende eetstoornissen die erg op elkaar lijken. Bij beide eetstoornissen is iemand obsessief bezig met eten en is er angst om aan te komen. Maar wat is nu het verschil? Wij zetten de verschillen voor je op een rij.

Wij vinden het belangrijk dat iemand tijdig wordt geholpen met anorexia of boulimia. Om er voor te zorgen dat jij over alle informatie beschikt, hebben we op deze pagina’s allerlei links toegevoegd om je van informatie te voorzien.

Anorexia en boulimia, het verschil

Beide eetstoornissen lijken veel op elkaar, maar vertonen wel degelijk verschillen. Iemand met anorexia probeert op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Niet omdat je geen honger hebt, maar omdat de angst om aan te komen nog groter is. Ook de vrees om niet nog meer af te vallen houdt je in de greep. Er zijn veel verschillende gevolgen voor anorexiapatiënten, maar mensen met anorexia hebben over het algemeen een laag lichaamsgewicht en een vertekend zelfbeeld.

Iemand met boulimia wordt gedreven door angst om aan te komen. Net als bij anorexia zijn obsessieve gedachten over eten continu aanwezig. Daarentegen heeft iemand met boulimia ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden. Bijvoorbeeld door braken, laxeermiddel, vasten of overmatig sporten. Weinig eten wordt afgewisseld met ongecontroleerde eetbuien. Als je boulimia hebt verandert je gewicht vaak niet veel. Wat bij anorexia juist wel het geval is.

Symptomen van anorexia en boulimia

Symptomen anorexia

Er zijn verschillende symptomen bij anorexia. Hoewel elke situatie uniek is, dus ander soort symptomen vertoont, zijn dit de meest voorkomende kenmerken.

 • Altijd vind je dat je dunner moet zijn, ook al zeggen mensen dat je niet meer mag afvallen.
 • De hele dag door ben je bezig met afvallen. Je maakt jezelf wijs dat er niets aan de hand is.
 • Je verliest veel gewicht in een korte tijd.
 • Je verbergt voor anderen dat je niet eet, bijvoorbeeld door excuses te bedenken.
 • Je staat meerdere keren per dag op de weegschaal.
 • Je wilt je voedselinname zoveel mogelijk beperken en controleren.
 • Je sport en beweegt meer dan gemiddeld en vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang.

Wil je meer weten over de symptomen van anorexia? Wij hebben alles voor je op een rij gezet.

Symptomen boulimia

De symptomen bij boulimia zijn net anders dan bij anorexia. We hebben de meest voorkomende kenmerken voor je op een rij gezet.

 • Je bent de hele dag obsessief bezig met eten. Je wordt gedreven door angst om aan te komen, maar je hebt ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien.
 • Je hebt het gevoel dat het onmogelijk is om een eetbui te stoppen. De drang overheerst.
 • Je gewicht verandert niet veel.
 • Tijdens een eetbui voel je je eenzaam en gedeprimeerd, maar soms ook tijdelijk rustig, getroost of minder eenzaam.
 • Na een eetbui wil je de eetbui compenseren. Vaak door middel van braken, laxeermiddel, vasten of overmatig sporten.

Wil je meer weten over boulimia en wat hier de symptomen van zijn? Wij hebben alles voor je op een rij gezet.

Behandeling van anorexia en boulimia bij Changes GGZ

Het erkennen dat je anorexia of boulimia hebt is een grote stap. Je maakt hierin een goede keuze om hulp te zoeken. Maar het vinden van de juiste zorginstelling die bij jou past kan soms moeilijk zijn. Kies daarom voor professionele behandelingen waar jij vertrouwen in hebt en je goed bij voelt.

Tijd voor een nieuwe koers

Bij Changes GGZ bieden we je een unieke behandeling waarin jouw intrinsieke motivatie om de eetstoornis aan te pakken centraal staat. Wij vinden dat duurzaam herstel écht mogelijk is. Om dit te bereiken kijken we verder dan alleen naar de symptomen. Het doel van onze behandeling is om de eetstoornis vanuit de kern te behandelen. We motiveren je tot het varen van een nieuwe koers.

Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Eetstoorniskliniek HalsterenChangesggz_locatie_Halsteren

Met deze nieuwe locatie in Halsteren bieden wij ook de mogelijkheid voor mensen met een eetstoornis om klinische behandeling te krijgen in Nederland. Samen bouwen we hier verder aan een blijvend herstel van onze cliënten en het varen van een nieuwe koers.

Eetstoornis
feiten over eetstornissen
3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist
20 mei, 2019

Eetstoornissen worden nogal vaak onderschat door de buitenwereld. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. De waarheid is dat eetstoornissen levensgevaarlijk zijn. We delen een aantal feiten met je die je waarschijnlijk nog niet wist….

Eetstoornis
kliniekopname-anorexia
Anorexia: wanneer is een kliniekopname nodig?
20 mei, 2019

Wanneer je de hele dag obsessief bezig bent met eten en je gewicht, kan het zijn dat je anorexia nervosa hebt. Van alle psychiatrische aandoeningen sterven de meeste mensen aan de gevolgen van deze eetstoornis. Maar wanneer is kliniekopname noodzakelijk?…

Eetstoornis
systeemtherapie-eetstoornis
Belang van systeemtherapie bij een eetstoornis
20 mei, 2019

Een eetstoornis staat nooit op zichzelf. Bij systeemtherapie verdiepen we ons in de onderliggende problematiek van de eetstoornis. We bespreken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op de eetstoornis en op alle betrokken….