24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 19 februari 2020

Wanneer ga je dood aan anorexia?

Changes GGZ blog anorexia

Anorexia is de bekendste eetstoornis in Nederland en betekent letterlijk ‘gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden’. De betekenis klopt niet helemaal, want met anorexia heb je vaak wel eetlust, alleen wordt dit gevoel op allerlei manieren onderdrukt. Je hebt sterke verlangens om mager te zijn, wat zich uit in extreem weinig eten of overmatig sporten. Hoe mager je ook bent, je zult nooit tevreden zijn en daardoor continu op zoek gaan naar manieren om nog meer af te vallen of om gewichtstoename te voorkomen. Het niet-eten heeft grote gevolgen voor je lichaam, je geestelijke gezondheid en op je sociale leven. De gevolgen van anorexia kunnen zelfs zo groot zijn, dat dit leidt tot de dood. Helaas is dit bij 6% van de anorexiapatiënten het geval. Wanneer ga je dood aan anorexia? We leggen het uit in deze blog.

Lichamelijke gevolgen anorexia

Of je risico loopt om dood te gaan door anorexia, hangt af van de ernst van de eetstoornis en de maatregelen die je neemt om af te vallen. Als je er op tijd bij bent, dan hoeven de gevolgen niet permanent te zijn. Duurt de eetstoornis al jaren, dan kan dit onherstelbare schade aanrichten en in het ergste geval leiden tot de dood. Het is daarom belangrijk om tijdig de symptomen van anorexia te herkennen en de ernstige gevolgen te erkennen.

De eerste stap richting herstel is om erover te praten.

Met anorexia raak je namelijk uiteindelijk ernstig ondervoed en dat heeft grote gevolgen voor het lichaam. Denk aan extreme uitputting, huidproblemen, botontkalking, onvruchtbaarheid, hartritmestoornissen en een lage lichaamstemperatuur.

Door ondervoeding en braken kan er een tekort ontstaan aan kalium. Dit kaliumtekort zorgt voor hartritmestoornissen, die in het ergste geval een hartstilstand tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk dat je bij de arts een bloedanalyse laat doen om te testen op kalium. Door het braken kan ook de wand van de slokdarm beschadigd raken, waarmee je de kans op slokdarmkanker vergroot.

Psychische gevolgen anorexia

De gevolgen zijn niet alleen groot voor het lichaam, maar ook de psychische gevolgen zijn groot. Anorexia is dus zowel een lichamelijke als een mentale ziekte. Als je anorexia hebt, dan deel je dit meestal niet met anderen. Je beseft niet dat je eetgedrag abnormaal is en ontkent dat er een probleem is. Dit heeft grote impact op je sociale leven. Omdat alles op een gegeven moment draait om afvallen en het tellen van calorieën, verlies je interesse in anderen. Je gaat je afzonderen, je liegt over je eetgedrag en je voelt je onbegrepen. Het gevolg hiervan is dat je je depressief, eenzaam of angstig kunt voelen. In sommige gevallen kunnen deze gevoelens zelf zo erg worden, dat je geen uitweg meer ziet en voor zelfdoding kiest. De eerste stap richting herstel is om erover te praten. Praat met iemand die je vertrouwt, zoals een goede vriend(in), je ouders, broers of zussen. Dat kan een hele opluchting zijn en hierdoor leer je inzien dat je er niet alleen voor staat.

Behandeling noodzakelijk

Vermoed je dat je anorexia hebt? Neem dit dan serieus en vraag om hulp. De gevolgen van anorexia zijn groot, maar dit betekent niet dat je er niet van af kunt komen. Met de juiste behandelingen voor anorexia is een leven zonder anorexia zeker mogelijk. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van eetstoornissen. Samen met jou bekijken we welke behandeling het meest geschikt is.

Eetstoorniskliniek HalsterenChangesggz_locatie_Halsteren

Met deze nieuwe locatie in Halsteren bieden wij ook de mogelijkheid voor mensen met een eetstoornis om klinische behandeling te krijgen in Nederland. Samen bouwen we hier verder aan een blijvend herstel van onze cliënten en het varen van een nieuwe koers.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Eetstoornis
feiten over eetstornissen
3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist
19 feb, 2020

Eetstoornissen worden nogal vaak onderschat door de buitenwereld. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. De waarheid is dat eetstoornissen levensgevaarlijk zijn. We delen een aantal feiten met je die je waarschijnlijk nog niet wist….

Eetstoornis
Binge-Eating-Disorder
Binge Eating Disorder: De grootste, en toch meest onbekende eetstoornis
19 feb, 2020

Anorexia of boulimia, de meeste mensen zullen hier weleens van gehoord hebben. Maar over een eetbuistoornis, ofwel ‘Binge Eating Disorder (BED)’ hoor je vrij weinig. Toch is dat gek, aangezien Binge Eating Disorder de meest voorkomende eetstoornis is in Nederland….

Eetstoornis
eetstoornis of eetbuistoornis
Eetstoornis of eetbuistoornis: Dit is het verschil
19 feb, 2020

Wij gebruiken vooral de term eetstoornis wanneer iemand op verschillende manieren obsessief omgaat met voedsel. Dankzij verder onderzoek kennen we nu ook een andere eetstoornis, namelijk een eetbuistoornis. Wat is precies het verschil?…