24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 14 juni 2019

Anorexia: wanneer is een kliniekopname nodig?

kliniekopname-anorexia

Wanneer je de hele dag obsessief bezig bent met eten en je gewicht, kan het zijn dat je anorexia nervosa hebt. Momenteel lijden zo’n 5.600 mensen aan deze ziekte. Van alle psychiatrische aandoeningen sterven de meeste mensen aan de gevolgen van deze eetstoornis. Het is dus heel belangrijk om deze eetstoornis echt serieus te nemen. Wanneer je lijdt aan deze eetstoornis is het van belang dat je tijdig professionele hulp zoekt. Samen met een professional kijk je dan welke soort behandeling, ambulante dagbehandelingen of kliniekopname, voor jou het meest geschikt is. Zo is heeft het volgen van ambulante dagbehandelingen een kleinere impact op jouw dagelijkse leven dan wanneer je klinische behandelingen krijgt. Maar wanneer is kliniekopname dan noodzakelijk?

Anorexia nervosa

De letterlijke definitie van anorexia nervosa is een ‘gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Changes GGZ denkt echter dat deze definitie niet klopt. Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar willen dit gevoel juist onderdrukken. Als je anorexia nervosa hebt, dan heb je een obsessie voor alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Over de oorzaken van anorexia is nog maar weinig bekend. Vaak wordt er gezocht naar één oorzaak voor anorexia, maar die is er simpelweg niet. Deskundigen zijn het er wel over eens dat de belangrijkste factoren biologische, psychische en omgevingsfactoren zijn.

Er is een toekomst zonder anorexia mogelijk, waarbij de meeste lichamelijke klachten genezen.

Mensen met deze eetstoornis eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen. Mensen met anorexia denken vaak negatief over zichzelf en hebben weinig zelfvertrouwen. Ondanks dat ze afvallen blijven ze zichzelf als te dik zien. Anorexia komt zowel voor bij mannen als vrouwen.

Symptomen van anorexia

Anorexia kent vele symptomen waaronder een allesoverheersende angst om aan te komen. Voedselinname wordt zoveel mogelijk beperkt en gecontroleerd en bij elke hap worden de calorieën geteld. In de spiegel je jezelf dikker dan je in werkelijkheid bent en ondanks dat mensen zeggen dat je niet meer moet afvallen vind jij dat je dunner moet zijn. Er heerst een bewegingsdrang, er wordt vaak ook meer dan gemiddeld veel gesport en bewogen. Voedselinname wordt soms gecompenseerd door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken en het lichaamsgewicht is veelal lager dan gezond is. Andere lichamelijke gevolgen zijn maag- en darmproblemen, uitputting, geïrriteerde slokdarm, keel en klieren, flauwvallen, botontkalking, uitblijvende menstruatie of bij mannen impotentieproblemen.

Changes GGZ anorexia kliniek

Een eetstoornis bepaalt je leven en is levensbedreigend. Het overwinnen van anorexia is niet gemakkelijk. Daarbij is hulp nodig vanuit de omgeving maar ook begeleiding van ervaringsdeskundigen.  Omdat elke situatie anders is wordt er bij Changes GGZ voor iedereen een persoonlijk plan van aanpak gemaakt. Changes GGZ biedt klinische behandelingen aan in haar eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant of in samenwerking met Montrose Manor in Zuid-Afrika. Er kan tijdens het intakegesprek ook blijken dat ambulante dagbehandelingen voor jou het meest effectief zijn. Wat de behandeling ook wordt, we bepalen dit samen met jou.

Een kliniekopname duurt bij Changes GGZ 57 dagen. Het is een intensief traject bestaande uit groepssessies en individuele therapie geleid door specialisten op het gebied van verslaving of eetstoornissen. Onze unieke evidence based behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psycho-educatie, en systeemtherapie. De theorie van het 12 stappen model is geïntegreerd in onze therapieën. Welke behandeling het beste is hangt af van de ernst en aard van de eerstoornis en wordt samen bepaald.

Er is een toekomst zonder anorexia mogelijk, waarbij de meeste lichamelijke klachten genezen. Een gezond gewicht zorgt ervoor dat het lichaam zich weer kan herstellen.

Eetstoorniskliniek HalsterenChangesggz_locatie_Halsteren

Met deze nieuwe locatie in Halsteren bieden wij ook de mogelijkheid voor mensen met een eetstoornis om klinische behandeling te krijgen in Nederland. Samen bouwen we hier verder aan een blijvend herstel van onze cliënten en het varen van een nieuwe koers.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Eetstoornis
verschil-anorexia-boulimia
Anorexia en Boulimia, wat is het verschil?
14 jun, 2019

Anorexia en boulimia, twee veel voorkomende eetstoornissen die erg op elkaar lijken. Maar wat is het verschil? Wij zetten de verschillen voor je op een rij….

Eetstoornis
anorexia-mentale-en-lichamelijke-ziekte
Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte
14 jun, 2019

‘Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte’, dat blijkt uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Genetics. Voor dit onderzoek werd het volledige DNA van 16.992 mensen met anorexia nervosa en 55.525 mensen die de ziekte niet hebben geanalyseerd….

Eetstoornis
systeemtherapie-eetstoornis
Belang van systeemtherapie bij een eetstoornis
14 jun, 2019

Een eetstoornis staat nooit op zichzelf. Bij systeemtherapie verdiepen we ons in de onderliggende problematiek van de eetstoornis. We bespreken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op de eetstoornis en op alle betrokken….