Geplaatst op 20 november 2020 | Leestijd: < 1 minuut

7 voordelen van het stoppen met alcohol

voordelen van het stoppen met alcohol
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuut

7 voordelen van het stoppen met alcohol

Alcohol drinken is in onze maatschappij zo sociaal geaccepteerd. Toch is alcohol veel slechter voor je dan je wellicht beseft. Wanneer je stopt met alcohol merk je al heel snel de gezondheidsvoordelen. Denk je erover na om te gaan stoppen met alcohol? Wil je deze voordelen zelf ook ervaren? Wij zetten 7 voordelen voor je op een rij bij het stoppen van alcohol.

De voordelen

#1 Je lever kan herstellen
Door alcohol te drinken krijgt je lever heel wat te verduren. Je lever is verantwoordelijk voor de stofwisseling en het ontgiften van je lichaam. Wanneer je alcohol drinkt, is het je lever die hard moet werken om alcohol weer af te breken. Gemiddeld doet je lever hier 1,5 uur over bij een standaard glas alcohol. Tijdens het afbraakproces komt de stof acetaldehyde vrij. Dit is een giftige stof die ervoor kan zorgen dat je lever beschadigd raakt. Het is voor je lever dus heel erg fijn als je geen alcohol meer drinkt!

#2 Je slaapt beter
Als je veel alcohol drinkt, dan val je vaak sneller in slaap. Hoewel je sneller in slaap valt, slaap je wel minder goed. Door al dat gif in je lichaam is de kwaliteit van je nachtrust namelijk beroerd na een avondje stappen. Door te stoppen met alcohol verhoog je dus de kwaliteit van jouw slaap.

#3 Weg met de katers
Te veel alcohol drinken gaat vaak gepaard met flinke katers de volgende dag. Door te stoppen met alcohol word je niet meer wakker met hoofdpijn en een droge mond. Heerlijk!

#4 Betere weerstand
Door minder te drinken zorg je ervoor dat je ook beter bestand bent tegen griepjes. Alcohol heeft namelijk een sterke invloed op jouw immuunsysteem. Wanneer je alcohol drinkt gaat je hoeveelheid bloedcellen omlaag. Juist die bloedcellen zijn essentieel om virussen en bacteriën te bestrijden.

#5 Afvallen
Een glas bier levert 100 tot 150 calorieën, maar bij cocktails kan dat oplopen tot 300 of 400 gram. Drink je een avondje stevig door, dan heb je zo 1500 calorieën extra binnengekregen. Vergeet dan ook niet de calorieën in de snacks die we graag eten bij een glas alcohol. Door te stoppen met alcohol krijg je dus ongemerkt minder calorieën binnen dan normaal en is de kans groot dat je afvalt.

#6 Goed voor je hart- en bloedvaten
Wanneer je regelmatig alcohol drinkt, loop je het risico dat je een verhoogde bloeddruk krijgt. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen en in het ergste geval zelfs een hersenbloeding ontstaan.

#7 Ook financieel voordeliger zonder alcohol
Tijdens een avondje uit kan het drinken van alcohol tot een gapend gat in je portemonnee leiden. Vaak stapelen de kosten zich ongemerkt behoorlijk op. Je zult merken dat een alternatief voor alcohol vaak financieel voordeliger is.

Zelf de voordelen ervaren van het stoppen met alcohol?

Stoppen met alcohol: goed voor je lichaam en ook goed voor je portemonnee dus. Wil je stoppen met alcohol, maar lukt dat niet alleen? Bij Changes GGZ kunnen we je daar ook mee helpen. Neem gerust eens vrijblijvend contact op.