Wat doet alcohol met je hersenen?

Home » Blog » Wat doet alcohol met je hersenen?

Wat doet alcohol met je hersenen? Alcohol bereikt via je bloed binnen 10 minuten al je brein en oefent invloed uit op de werking ervan. Het kan je emoties en gedrag op het moment van drinken beïnvloeden, maar ook op lange termijn onherstelbare schade toebrengen aan je hersenen.

Effect van alcohol op hersenen

Alcohol heeft invloed op hoe jij je omgeving waarneemt en beleeft en hoe jij je voelt. Waarom is alcohol slecht voor je hersenen? Drank heeft een verdovende werking op je hersenen en kent effecten op de korte, maar ook op de lange termijn. Een avond stevig doordrinken of langdurig veel drinken kan tot meer leiden dan een kater de volgende dag. Verschillende delen van je brein werken door drank trager of minder goed en dat kun je merken aan hoe je lichaam functioneert. Drink je jaren flink wat glazen per week, dan kan een alcoholverslaving voor onomkeerbare schade zorgen.

Changes GGZ Weert Nazorg
Behandelkamer van locatie Hoge Mosten Breda

Wat doet alcohol met je brein op korte termijn?

Wanneer iemand een paar glazen drinkt kan degene direct al effect merken. Alcohol heeft invloed op je cognitieve vermogen, waardoor bijvoorbeeld op het gebied van aandacht, geheugen en zelfcontrole merkbare veranderingen kunnen worden waargenomen.

Korte termijn effecten van alcohol zijn bijvoorbeeld:

  • Verstoorde waarnemingen: alcohol kan bepaalde delen van je hersenen verdoven, waardoor iemand met drank op minder goed kan horen of harder en warriger gaat praten.
  • Verstoord evenwicht en motoriek: de invloed op het cerebellum heeft invloed op je coördinatie, waardoor iemand met drank op kan gaan slingeren, geen rechte lijn meer kan lopen of meer kans heeft om te vallen.
  • Vrijer en minder geremd: je durft en doet dingen die je zonder drank achter de kiezen minder snel zou ondernemen. Daardoor kun je overmoedig worden en achteraf spijt krijgen van acties.
  • Controle vermindert: je bent bijvoorbeeld een stuk uitbundiger en vrolijker of praat een stuk meer. De kans op agressie neemt eveneens toe.

Drink je in een korte periode heel veel? Dan kan het verdovende effect van alcohol een gevaarlijke werking hebben op je hersenen en de rest van je lichaam. Een avond overmatig drankgebruik of binge drinking kan al leiden tot:

  • Vermoeidheid en je suffig voelen.
  • Alcoholvergiftiging: je raakt bewusteloos of in coma, doordat de alcohol belangrijke functies zoals je ademhaling en hartslag beïnvloedt.
  • Black-out of grey-out: alcohol kan invloed hebben op de werking van de hippocampus in de hersenen. Dit is een belangrijk deel voor je geheugen. Drank kan ervoor zorgen dat je van bepaalde delen van de avond niets meer kunt herinneren. Soms komt de herinnering – al dan niet vaag – terug. Dit wordt een grey-out genoemd.

Wat doet alcohol met je hersenen op lange termijn?

Drink jij op lange termijn structureel te veel? Dan kan er hersenschade door alcohol ontstaan. Drinkt iemand voor lange tijd zwaar (dat wil zeggen 21 glazen of meer per week), dan heeft hij of zij kans op een hersenbeschadiging. Overmatig alcohol gebruik heeft invloed op hersenactiviteit, structuur van het brein en het denkvermogen. Daardoor kan je bijvoorbeeld zaken steeds slechter herinneren, minder snel nadenken en je minder flexibel opstellen in nieuwe of onvoorziene situaties.

Hersenbeschadiging door alcohol

Wanneer ontstaat er hersenschade? En wat zijn symptomen van hersenbeschadiging door alcohol? Het toxische effect van alcohol kan schade op verschillende delen van het brein toebrengen. Zo kan volume van de witte en grijze stoffen en de verbindingen tussen de cellen afnemen. Alcohol heeft hier op zichzelf een direct effect op. Langdurig alcoholgebruik kan bovendien leiden tot een verminderde eetlust en opname van voedingsstoffen, waardoor vitaminetekorten (waaronder B1) ontstaan. Vitaminetekorten hebben op hun beurt zo hun uitwerking op je lichamelijke gezondheid, zo ook op je hersenen. Daarnaast kan abrupt stoppen met forse alcoholinname processen in de hersenen in gang brengen die alsnog een giftige uitwerking hebben. Het is daarom verstandig om onder professionele begeleiding af te kicken van een verslaving.

Drinkt iemand jaren structureel veel alcohol, dan kan dat zich uiten in:

  • Afgenomen verbindingen tussen hersencellen: daardoor sterven hersencellen af en neemt de werking van het brein af. Je kunt dit merken aan bijvoorbeeld concentratie- of geheugenverlies, een slechte coördinatie of motoriek.
  • Hersenen worden kleiner: doordat verbindingen tussen hersencellen afnemen en het sterven van hersencellen wordt je brein kleiner.
  • Ontwikkeling van psychische problemen: je kunt angsten, depressie, agressie of psychoses ontwikkelen. Hier lees je meer over alcohol en depressie.
  • Ontwikkeling van Korsakov: dit syndroom is een erge vorm van hersenschade door alcohol. Een belangrijk kenmerk van deze ziekte is dat iemand nieuwe informatie niet meer in het langetermijngeheugen kan opslaan.
  • Ontwikkeling van dementie.

Kan hersenschade door alcohol herstellen?

Het ligt aan het type hersenschade of het nog kan herstellen. Een deel van de hersenschade door alcohol is omkeerbaar bij volwassenen. Bepaalde hersenbeschadigingen zijn blijvend en zorgen voor permanente schade aan je gezondheid.

Signaleer je een ongezonde relatie met alcohol?

Wat kan je doen om je koers te wijzigen? Het is verstandig om via je huisarts of direct via Changes GGZ hulp in te schakelen. Zorgprofessionals kunnen je op fysiek en mentaal vlak ondersteunen om de drang naar drank te doorbreken.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven