Ben ik een gezelligheidsdrinker of heb ik een alcoholprobleem?

Home » Blog » Ben ik een gezelligheidsdrinker of heb ik een alcoholprobleem?

De meeste mensen nuttigen regelmatig alcohol en als maatschappij brengen wij het vaak ook in verband met gezelligheid. Maar tussen alle gezelligheidsdrinkers zitten ook mensen met een alcoholprobleem. Dat overmatig alcoholgebruik ernstige schade kan aanrichten is bij velen niet onbekend, maar waar ligt de grens tussen een gezelligheidsdrinker en iemand met een alcoholprobleem?

Wanneer ben je een alcoholist?

In Nederland zijn er ruim 78.000 mensen afhankelijk van alcohol. Als je regelmatig een glas bier of wijn drinkt, dan ben je niet meteen een alcoholist. Je bent een probleemdrinker als je lichamelijke, geestelijke en sociale problemen ervaart door het drinken van alcohol.

Om te achterhalen of je een alcoholprobleem hebt, kun je je eigen drinkgedrag vergelijken met een aantal normen. De norm voor mannen en vrouwen is verschillend, omdat mannen over het algemeen meer spierweefsel bevatten, waardoor alcohol makkelijker door het lichaam kan worden verdreven.

• Bij mannen ligt de norm op 15 glazen per week, waaronder twee alcoholvrije dagen.
• Bij vrouwen ligt de norm op 10 glazen per week, waaronder twee alcoholvrije dagen.

De bovenstaande normen zijn een gemiddelde en geven een indicatie van jouw situatie.

Aanwijzingen van een alcoholprobleem

Wanneer je regelmatig drinkt, is de kans aanwezig dat je een alcoholprobleem hebt. Het is daarom belangrijk de aanwijzingen van een alcoholprobleem te herkennen. Zo voorkom je dat jouw alcoholprobleem een alcoholverslaving wordt. Er zijn verschillende stadia van een alcoholprobleem. De kenmerken van het eerste stadium zijn:

• Je ervaart geheugenproblemen door overmatig alcoholgebruik.
• Je tolerantie voor alcohol groeit. Waar je vroeger aangeschoten kon raken van twee glazen, heb je nu een fles nodig voor een roes.
• Alcohol krijgt een steeds belangrijkere rol in jouw leven. Tijdens sociale activiteiten, maar ook op een gewone dag heb jij het gevoel dat je alcohol moet nuttigen.
• Net zoals veel verslavingen is ontkenning van het probleem een belangrijk kenmerk. Je probeert het alcoholprobleem te ontkennen voor jezelf en jouw omgeving.

Het volgende stadium van een alcoholprobleem is wanneer alcohol grip heeft op jouw leven. Aanwijzingen zijn:
• Je denkt alcohol nodig te hebben om te kunnen functioneren in het dagelijks leven.
• Je drinkt alcohol om gevoelens te laten verdwijnen. Je begint hierdoor steeds eerder op de dag met het nuttigen van alcohol.
• Alcohol tijdens werk, studie of school is geen uitzondering meer.
• Je bent obsessief bezig met het volgende moment dat je weer alcohol kunt drinken.
• Hoewel je beseft dat alcohol nadelige gevolgen heeft, lukt het je niet om te stoppen met drinken.

Hoewel alcoholproblemen er in verschillende soorten en maten zijn, is het belangrijk om een alcoholprobleem vroegtijdig te erkennen. Herken de kenmerken.

Lees ook: wat doet alcohol met je hersenen?

Hulp zoeken bij een alcoholprobleem

Het is meestal niet makkelijk om toe te geven dat je een alcoholprobleem hebt. Maar alcoholisme gaat gepaard met serieuze problemen die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Een verslaving doorbreken is moeilijk en bij niemand hetzelfde. Persoonlijke omstandigheden zoals werk, familie, wensen en doelen spelen hierbij een rol. Gelukkig sta je er niet alleen voor; Changes GGZ is er voor je.

Changes GGZ biedt behandelingen aan met ervaren specialisten uit de verslavingszorg. Zij bekijken samen met jou je verslaving en identificeren de onderliggende oorzaken. Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen wat jou het beste helpt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling bij een alcoholprobleem? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je drankgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven