24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 28 september 2020

Ben ik een alcoholist? Wat is structureel drinken?

mensen proosten met verschillende alcoholische drankjes

Het drinken van alcohol is in onze samenleving erg sociaal geaccepteerd. Na een lange werkweek of een drukke periode op school een aantal biertjes in de kroeg of thuis; het is voor velen een normale activiteit. De meesten drinken met mate en genieten van alcohol als een middel om te ontspannen. Anderen zijn juist gevoeliger voor de verslavende effecten van alcohol. Maar wanneer ben je dan een alcoholist? De grenzen tussen een alcoholist, probleemdrinker, zware drinker of sociale drinker zijn in de praktijk vaag. Vraag je jezelf af of je structureel te veel drinkt? Wij zetten hier alle feiten rondom alcoholisme voor je op een rij.

 

Wat is alcoholisme?

Zoals genoemd is de grens tussen een sociale drinker, zware drinker, probleemdrinker en een alcoholist vaag. In Nederland definiëren we een alcoholist als iemand die sterk verlangt naar alcohol. Een belangrijk criteria hierbij, is dat iemand geestelijk en lichamelijk afhankelijk is van alcohol. Alcoholisme is een verslaving aan alcohol, waarbij je structureel te veel drinkt. In Nederland zijn er 82.400 mensen in de leeftijd tussen 18 en 64 jaar met een alcoholverslaving.

 

Is alcoholisme een ziekte?

Vroeger werd vaak gedacht dat alcoholisten hun verslaving aan zichzelf te wijten hadden. Hoewel het geen biologische ziekte is, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat een alcoholverslaving wel degelijk een ziekte is.

Een precieze oorzaak van alcoholisme is niet bekend. Het ontstaan van alcoholisme is een geleidelijk proces waarbij verschillende factoren van invloed zijn. Voorbeelden van factoren zijn de persoonlijke situatie, de omgeving, erfelijkheid, geslacht en leeftijd.

 

Alcoholverslaving herkennen

Wanneer iemand van frequent drinken richting alcoholmisbruik gaat, is de kans aanwezig dat alcoholverslaving de volgende stap is. Het is daarom belangrijk om kenmerken van alcoholisme of alcoholverslaving te herkennen. Kenmerken van alcoholisme zijn:

  • Je hebt steeds meer alcohol nodig voor hetzelfde effect.
  • Overmatig alcoholgebruik kan zorgen voor black-outs of geheugenverlies. Het kan zijn dat je gaten in je geheugen hebt van de tijd dat je onder invloed was. Je weet bijvoorbeeld niet meer waar je bent geweest of wat je hebt gedaan.
  • Door het gebruik van alcohol wordt een sociale kring moeilijker te onderhouden en dus ook kleiner. De eenzaamheid groeit, waardoor meer behoefte is aan alcohol.
  • Een groot deel van de tijd ben je bezig met alcohol en met de kater na het drinken.
  • Ook al wil je stoppen, het lukt je niet.

 

Hulp bij alcoholisme

Herken je jezelf in de bovenstaande kenmerken? Zet de eerste stap richting blijvend herstel en neem contact met ons op. Als je lijdt aan alcoholisme heb je recht op professionele hulp. Bij Changes GGZ bieden we jou professionele behandelingen van ervaringsdeskundigen. Zij snappen als geen ander wat jij ervaart.

Verslaving
verslavingszorg-nederland
Hoe kies je verslavingszorg in Nederland, passend bij jou?
28 sep, 2020

Er is een grote diversiteit aan verslavingen, en zo ook een groot aanbod aan verslavingszorg in Nederland. Het is belangrijk dat je kiest voor een behandeling die bij jou past, dit kan namelijk van invloed zijn op het verloop van je herstel. Lees hier alles over verslavingszorg in Nederland zodat jij de beste beslissing kan nemen….

Verslaving
mensen proosten met verschillende alcoholische drankjes
Ben ik een gezelligheidsdrinker of heb ik een alcoholprobleem?
28 sep, 2020

De meeste mensen nuttigen regelmatig alcohol en als maatschappij brengen wij het vaak ook in verband met gezelligheid. Maar tussen alle gezelligheidsdrinkers zitten ook mensen met een alcoholprobleem. Dat overmatig alcoholgebruik ernstige schade kan aanrichten is bij velen niet onbekend, maar waar ligt de grens tussen een gezelligheidsdrinker en iemand met een alcoholprobleem?…

Verslaving
hoe gevaarlijk is lachgas
Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?
28 sep, 2020

De afgelopen jaren wordt er steeds meer gesproken over het gebruik van lachgas. In het nieuws verschenen voorbeelden van mensen die grote hoeveelheden lachgas gebruikten met zenuwschade tot gevolg. Hoewel lachgas een onschuldig middel lijkt zijn er wel degelijk gevaren bij het gebruik van lachgas. Wat is lachgas nu precies en hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?…