Geplaatst op 9 augustus 2019 | Leestijd: < 1 minuten

Wat doet coke met je karakter?

Dit-doet-coke-met-je-karakter
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Wat doet coke met je karakter?

Het gebruik van cocaïne heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, het kan ook van invloed zijn op iemands karakter. Tijdens een periode van veelvuldig gebruik kunnen bepaalde (nieuwe) karaktertrekken zich ontwikkelen omdat het zenuw circuit in je hersenen fysiek verandert. De karakterveranderingen hoeven niet permanent te zijn en zullen wanneer er niet meer gebruikt wordt verdwijnen.

Wat doet cocaïne met je brein

Langdurige gedragsveranderingen door een cocaïneverslaving worden veroorzaakt door zenuwen die nieuwe verbindingen met elkaar aan gaan. Bij het gebruik van coke komt een enorme lading dopamine vrij, wat zorgt voor een gelukkig gevoel en een hoog zelfvertrouwen. Je wil dit gevoel steeds opnieuw beleven en komt daardoor in de verleiding om opnieuw te gebruiken.

De karakter­veranderingen hoeven niet permanent te zijn en zullen wanneer er niet meer gebruikt wordt verdwijnen. De opname van dopamine door het lichaam is normaal gesproken een constant proces maar bij cocaïnegebruik wordt de opname vertraagd, zodat dopamine langer blijft rondzweven. Hierdoor vindt hyperstimulatie plaats met een extra grote verslavende werking tot gevolg.

Karakterveranderingen door coke

Het gebruik van coke kan karakterveranderingen tot gevolg hebben. Veelgehoorde eigenschappen van gebruikers zijn egocentrisch, arrogant en/of kil. Ze gedragen zich asociaal, zijn erg ongeduldig en snel geïrriteerd. Ze willen dat alles om hen draait, zijn impulsief en springen van de hak op de tak waardoor ze lastig te volgen kunnen zijn. Bij langdurig gebruik kan cocaïne een paranoïde-persoonlijkheidsstoornis veroorzaken. Ze zijn overal achterdochtig over en vertrouwen niemand meer, hebben continue negatieve gedachtes en leven een steeds meer teruggetrokken bestaan.

Stoppen met cocaïne

Als men stopt met coke verdwijnen de negatieve eigenschappen weer. Stoppen met cocaïne kan gepaard gaan met afkickverschijnselen zoals stemmingswisselingen of depressies of hallucinaties.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties. Neem vrijblijvend contact met ons op.