24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 27 juni 2019

Wat doet coke met je lichaam?

Wat-doet-coke-met-je-lichaam

Wat is cocaïne?

Cocaïne is een wit, kristalachtig poeder en wordt gemaakt uit de bladeren van de cocaplant. Cocaïne staat ook wel bekend onder de namen coke, sos, sosa en wit. Coke wordt meestal gesnoven maar kan na bewerking ook worden gerookt of geïnjecteerd in je lichaam.

Is cocaïne verslavend?

Door de krachtige werking van cocaïne op het beloningscircuit is cocaïne een zeer verslavend middel. Er bestaat vooral risico op geestelijke afhankelijkheid. Wat coke ook met je lichaam doet, lichamelijke afhankelijkheid komt niet of nauwelijks voor.

Zeker mensen die van nature onzeker zijn of een laag zelfbeeld hebben zijn extra kwetsbaar voor de verslavende effecten van cocaïne.

Aangezien cocaïne een gevoel van euforie, energie en zelfvertrouwen veroorzaakt die slechts korte tijd aanhoudt (ongeveer 30 minuten) zijn personen die cocaïne gebruiken genegen om telkens weer opnieuw cocaïne te gebruiken om het ‘ goede gevoel’ weer terug te krijgen. Zeker mensen die van nature onzeker zijn of een laag zelfbeeld hebben zijn extra kwetsbaar voor de verslavende effecten van cocaïne.

Coke, dit doet het met je lichaam

De geestelijke afhankelijkheid is dus groot, maar wat doet coke met je lichaam? Cocaïne werkt als stimulerend middel en zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling, vernauwing van bloedvaten (waardoor hogere bloeddruk), minder eetlust en een toename van het uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft coke een lokaal verdovende werking en kan bij hoge doseringen de lichaamstemperatuur toenemen. Sommige mensen ervaren een stimulering van de blaas waardoor men vaker moet urineren. Coke doet dus wel degelijk iets met je lichaam.

Is coke gevaarlijk voor je?

Cocaïne is een gevaarlijk middel vanwege de lichamelijke en geestelijke effecten. Cocaïne kan schadelijk zijn voor je lichaam, waaronder aan het hartvaatstelsel door bovengenoemde werking (bloedvaten vernauwen, stijging bloeddruk) die uiteindelijk aanleiding kunnen geven tot fatale hartritmestoornissen of hersenbloedingen.

Een ander, meer onschuldige, uitwerking van cocaïne is een ontsteking van de bloedvaatjes in je neus die aanleiding kunnen geven tot chronische verkoudheid maar ook gaten in de neustussenschotje kunnen veroorzaken.

Cocaïne kan lustopwekkend zijn en wordt soms gebruikt tijdens de seks om de beleving intenser te maken. Kortdurend maar zeker langdurend gebruik kan echter aanleiding geven tot impotentie.

Tot slot bestaat het gevaar op verslaving. Dit houdt in dat iemand cocaïne nodig heeft om min of meer normaal te kunnen functioneren. Als hij of zij dan ineens stopt met cocaïne veroorzaakt dit vaak de tegenovergestelde effecten van het oorspronkelijke effect; vermoeidheid (in plaats van energie), eetlust (in plaats van onderdrukt hongergevoel), somberheid (in plaats van euforie) en geen zin meer hebben om dingen te ondernemen of het vermogen om ergens van te kunnen genieten.

Er zijn dus een hoop negatieve effecten wat coke doet met je lichaam en met je geest.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Verslaving
Dit-doet-coke-met-je-karakter
Wat doet coke met je karakter?
27 jun, 2019

Het gebruik van cocaïne heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, het kan ook van invloed zijn op iemands karakter. Tijdens een periode van veelvuldig gebruik kunnen bepaalde (nieuwe) karaktertrekken zich ontwikkelen omdat het zenuw circuit in je hersenen fysiek verandert….

Verslaving
verslavingszorg-nederland
Hoe kies je verslavingszorg in Nederland, passend bij jou?
27 jun, 2019

Er is een grote diversiteit aan verslavingen, en zo ook een groot aanbod aan verslavingszorg in Nederland. Het is belangrijk dat je kiest voor een behandeling die bij jou past, dit kan namelijk van invloed zijn op het verloop van je herstel. Lees hier alles over verslavingszorg in Nederland zodat jij de beste beslissing kan nemen….

Verslaving
verslaving-aan-oxycodon
Verslaving aan Oxycodon komt steeds vaker voor
27 jun, 2019

De pijnstiller oxycodon, voorgeschreven door artsen, stijgt in populariteit. Steeds meer mensen zijn verslaafd aan oxycodon en zoeken daarvoor behandeling in de verslavingszorg. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 200.000 Nederlanders het afgelopen jaar langdurig zeer zware pijnstillers hebben gebruikt….