24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 13 mei 2020

Coronacrisis heeft grote impact op verslavingszorg

Impact-coronacrisis-verslavingszorg

Nederland is al een tijd in de ban van het coronavirus. Er wordt veel gepraat over de zorgen in ziekenhuizen en in verpleeghuizen, maar de coronacrisis heeft ook grote gevolgen voor verslaafden. Waar de telefoon voorheen rood gloeiend stond, wordt er nu door verslaafden veel minder gebeld naar GGZ instellingen.

Twee miljoen verslaafden

In Nederland zijn er ongeveer twee miljoen verslaafden, bijvoorbeeld verslaafd aan alcohol, gokken, gamen, drugs of medicijnen. Velen zijn ‘stille’ verslaafden, die naar hun omgeving de schijn op houden. Juist deze groep kan door de coronacrisis eerder geneigd zijn de verslaving te laten verergeren, doordat bijvoorbeeld spanningen thuis oplopen.

Professionals in de verslavingszorg zijn bezorgd over een terugval in het aantal verslaafden dat zich meldt om af te kicken. Ook de behandeling van mensen die al verslavingszorg krijgen, is veel lastiger. Vanwege de coronacrisis gaan groepsgesprekken en individuele afspraken niet door, waardoor de verslaafde meer op zichzelf is aangewezen. Ook zijn mensen door de huidige situatie meer geïsoleerd, waardoor het makkelijker is om terug te vallen in oude patronen.

Verslavingszorg bij Changes GGZ gaat gewoon door

Ook in tijden van de coronacrisis staat Changes GGZ klaar voor onze cliënten. De gezondheid en veiligheid van onze cliënten en medewerkers hebben bij ons de hoogste prioriteit. Onze behandelingen zijn daarom aangepast naar de adviezen van het RIVM, waardoor het intake gesprek en alle behandelingen nu plaats vinden via beeldbellen. Ook is er een alternatieve behandellocatie in Nederland, zodat klinische zorg wordt voorgezet.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Eetstoornis
Changesggz_locatie_Halsteren
Eetstoorniskliniek Halsteren
13 mei, 2020

Changes GGZ opent in augustus 2020 een eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord Brabant. Deze nieuwe locatie is gelegen in een groene omgeving, is volledig gemoderniseerd en voldoet aan alle wensen voor een eetstoorniskliniek….

Verslaving
methadon-gebruik-corona
Toename methadon gebruik in coronacrisis
13 mei, 2020

Door de coronacrisis liggen de internationale handel, het vliegverkeer en het openbare leven grotendeels stil. De aanvoer van heroïne in Nederlandse steden droogt daardoor op, waardoor heroïnegebruikers zich vaker grijpen naar methadon. Lees hier meer over de toename van methadon gebruik door de coronacrisis…

Verslaving
een-clean-leven-moet-je-vieren
Een clean leven, dat moet je vieren!
13 mei, 2020

John Mayer vierde laatst dat hij al 365 nuchter was en geen alcohol had gedronken. Via Twitter liet hij dit aan zijn 1.2 miljoen volgers weten. Hij schreef: ‘Dit is erg persoonlijk voor me. Een investering in mijn toekomst.’ Elke verslaafde in herstel zal zijn uitspraak herkennen….