Geplaatst op 15 december 2017 | Leestijd: < 1 minuten

Geen ‘witte kerst’ óf champagne met Oud & Nieuw: Omdat je er gelukkig van wordt!

geen-witte-kerst
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Geen ‘witte kerst’ óf champagne met Oud & Nieuw: Omdat je er gelukkig van wordt!

Door de Albert Heijn schalmt Last Christmas van Wham! De schappen staan vol met champagne in de bonus, ‘twee flessen halen één betalen’ schreeuwen de reclames. Verwoed worden er receptjes verzameld en kerstbomen opgetuigd. Iedereen lijkt in de maand december in een feeststemming.

Maar hoe zien de feestdagen eruit voor mensen die niet langer aan ‘een witte kerst doen’ en op 31 december om klokslag twaalf uur met een glas kinderchampagne toosten?

Mijn eerste nuchtere oud en nieuw, met mijn hond en moeder op de bank, vond ik uiteindelijk pas echt feestelijk. Rustig, ontspannen en zonder tien keer naar het toilet te moeten voor het een of ander ging ik zielsgelukkig het nieuwe jaar in. Tegelijkertijd had ik wel het gevoel alsof ik een van de weinigen was die niet onder invloed Nieuwjaar vierde. Maar zeven jaar later lijkt het alsof de hele maatschappij anders tegen alcohol tijdens de feestdagen is gaan aankijken. In een artikel van de Volkskrant stond onlangs nog hoe lekker een glas thee smaakt bij een mooi stuk wild tijdens het kersdiner en hoe restaurants hier tegenwoordig op inspelen. Maar ook celebrities zweren steeds vaker bij een nuchter leven en feestjes zonder alcohol of drugs. Zoals acteur Bradley Cooper die op zijn negentwintigste de keuze voor een ander leven toelichtte met de wijze woorden: ‘If I continued it, it was really going to sabotage my whole life.’

Ook actrice Kristin Davis (uit o.a. Sex and the City) dacht met haar levensstijl de dertig niet te halen. ‘I realized it was not going to end well. I got into the acting program, it was very challenging, I was hungover, and I wasn’t doing so well in my classes. I thought: “Do you know what? It’s going to be one or the other. I can’t really have both.

Bij het schenken van thee door restaurants bij het kerstdiner kan je nog denken dat het een modegrill is. Maar deze celebrities zijn bloedserieus en houden het langer dan de jaarwisseling vol.

Acteur Robert Downey Jr. is na een lange strijd met verschillende middelen alweer meer dan tien jaar clean. En model Naomi Campbell vatte haar beslissing om te stoppen met drinken zo mooi samen. ‘Not drinking makes me a lot happier.’
Met de uitspraken van deze celebrities in mijn achterhoofd ga ik weer gesterkt de feestdagen in en op de momenten dat ik het even moeilijk heb, denk ik aan Naomi Campbell.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.