Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?

Home » Blog » Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?

De afgelopen jaren wordt er steeds meer gesproken over het gebruik van lachgas. In het nieuws verschenen voorbeelden van mensen die grote hoeveelheden lachgas gebruikten met zenuwschade tot gevolg. Ook neemt het gebruik van lachgas in het verkeer toe. Hoewel lachgas een onschuldig middel lijkt zijn er wel degelijk gevaren bij het gebruik van lachgas. Wat is lachgas nu precies en hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?

Wat is lachgas?

Om te beginnen, lachgas (ook bekend als N2O, distikstofmonoxyde) is een kleurloos zoetgeurend gas. Vroeger werd lachgas gebruikt als narcosemiddel bij operaties. Tegenwoordig worden hier andere middelen voor gebruikt, waardoor het gebruik van lachgas afneemt. Wel wordt lachgas nog regelmatig gebruikt in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten.

Naast het gebruik in de voedselindustrie, wordt lachgas ook recreatief gebruikt vanwege de milde geestverruimende effecten en de korte roes. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat het gebruik van lachgas de laatste jaren sterk toe neemt. Daarnaast is het aantal meldingen van ernstige gezondheidsincidenten en ongevallen in het verkeer door lachgasgebruik sterk toegenomen.
 

Effecten van lachgas

Lachgas is tegenwoordig erg populair in het uitgaanscircuit. Maar wat doet lachgas met je? Lachgas wordt ingeademd uit een ballon en komt zo via de longen in het bloed terecht. Je hart transporteert het bloed met lachgas direct naar je hersenen en andere organen. Lachgas heeft een remmend effect of de werking van je centrale zenuwstelsel.

Het effect van lachgas is dat je een paar minuten in een roes zit. Soms moet je heel hard lachen zonder dat je kan stoppen, vandaar de naam lachgas. Maar het kan ook voorkomen dat je jouw omgeving tijdelijk minder scherp ziet of geluiden anders klinken. Vaak is de roes na maximaal vijf minuten weer uitgewerkt. Wat de effecten voor lachgas zijn is niet voor iedereen hetzelfde. Dit hangt ook af van hoe je je voelt, hoe gezond je bent en in welke omgeving je lachgas gebruikt. We hebben hieronder een aantal veel voorkomende effecten van lachgas voor je op een rij gezet.

Lichamelijke effecten van lachgas

• je gaat sneller ademen
• je wordt misselijk of duizelig
• het is moeilijker om je evenwicht te bewaren
• je kunt achteraf hoofdpijn krijgen

Psychische effecten van lachgas

• je komt in een dromerige roes
• je voelt je voor een korte periode heel erg fijn
• je krijgt lachbuien
• het is mogelijk dat je gaat hallucineren

De gevaren van lachgas

Lachgas wordt door jongeren steeds vaker, maar ook in grotere hoeveelheden gebruikt. Hoewel lachgas vaak als een onschuldig middel wordt beschouwd, zijn er wel degelijk gevaren verbonden aan het gebruik van lachgas. Eind 2019 verscheen een nieuw rapport over de risico’s en gevaren van lachgas door het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs). De verschillende risico’s en effecten van lachgas op de lange termijn:

  1. Er zijn aanwijzingen dat lachgas invloed heeft op het rijpend zenuwstelsel in het puberbrein.
  2. Er kan ook neurologische schade optreden na zwaar gebruik (50-100 ballonnen in drie uur) of na lang frequent gebruik (dagelijks 10-20 ballonnen, tien dagen lang). Het gevolg van dit soort extreem gebruik is een vitamine B12 deficiëntie. Dit leidt tot veel soorten klachten zoals neurologische uitvalverschijnselen of verlammingsverschijnselen.
  3. Verslaving aan lachgas komt niet vaak voor, maar een geestelijke verslaving is wel mogelijk.
  4. Een op de drie gebruikers meldt ongewenste effecten zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in handen en voeten. Deze gebruikers geven aan vijf tot tien ballonnen te hebben gebruikt.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Ik zet mijn verslaving niet meer in om mijn gevoelens te onderdrukken, ik vraag hulp als het moeilijk is, ik hoef geen duizenden stappen meer per dag te zetten, en bovenal, mijn (oude) drang beheerst niet meer mijn hele dag. Voor het eerst ben ik gaan geloven dat herstel echt mogelijk is”

Hulp bij jouw verslaving

Herken je jezelf in de bovenstaande kenmerken? Zet de eerste stap richting blijvend herstel en neem contact met ons op. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling bij een verslaving? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je lachgasgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven