24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 2 september 2020

Hoe gewenning van medicatie tot verslaving kan leiden

Medicijnen verslaving

Vaak wordt medicatie voorgeschreven door artsen, bijvoorbeeld om pijn te bestrijden. Wanneer ze door je arts worden voorgeschreven en op een verantwoorde manier gebruikt worden, is er niet veel aan de hand. Het probleem is echter dat veel van deze medicijnen erg verslavend zijn. Je leest hier hoe gewenning aan medicatie kan leiden tot een medicijnverslaving.
 

Wat is gewenning aan medicatie?

Wanneer je langdurig bepaalde medicijnen gebruikt, bestaat de kans dat je er afhankelijk van wordt. Je lichaam went aan het medicijn en je hebt een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te ervaren. Deze gewenning wordt ook wel tolerantie genoemd. Deze gewenning kan leiden tot lichamelijke afhankelijkheid, waardoor er sprake is van een medicijnverslaving.
 

Van gewenning naar medicijnverslaving

De verdovende werking van bepaalde medicijnen kan zeer verslavend zijn, vooral als ze voor een langere tijd gebruikt worden. Een van de bijwerkingen van bepaalde medicijnen is dat er al na enkele weken gewenning kan optreden. Je zult een steeds hogere dosis nodig hebben voor hetzelfde effect. Na langer gebruik en een hogere dosis kan deze gewenning overgaan tot een medicijn verslaving. Door de lichamelijke afhankelijkheid kun je, als je stopt met deze medicijnen, allerlei afkickverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan trillen, transpireren, hoofdpijn, slapeloosheid en nerveuze gevoelens. De kans dat je weer naar de medicijnen grijpt wordt daardoor groter. We spreken dan van een medicijnverslaving.

Het verschil tussen gewenning en een verslaving is dat iemand die gewenning aan een medicijn een steeds hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren. Er is sprake van een verslaving als iemand ontwenningsverschijnselen ervaart wanneer hij of zijn stopt met gebruiken.

 

Hulp bij medicijnverslaving?

Een medicijnverslaving kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het is dan ook van essentieel belang dat je professionele hulp krijgt om van je verslaving af te komen. Jarenlange onderzoeken hebben uitgewezen dat een medicijnverslaving gelukkig goed te behandelen is. De eerste stap om je leven weer op de rails te krijgen is erkennen dat je een probleem hebt. Changes GGZ kan je hierbij helpen. Wij bieden een gespecialiseerde behandeling op maat waarbij de focus ligt op duurzaam herstel. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan hulp bij het overwinnen van je medicijnverslaving?

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling bij een alcoholprobleem? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je drankgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Verslaving
Dit-doet-coke-met-je-karakter
Wat doet coke met je karakter?
02 sep, 2020

Het gebruik van cocaïne heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, het kan ook van invloed zijn op iemands karakter. Tijdens een periode van veelvuldig gebruik kunnen bepaalde (nieuwe) karaktertrekken zich ontwikkelen omdat het zenuw circuit in je hersenen fysiek verandert….

Verslaving
methadon-gebruik-corona
Toename methadon gebruik in coronacrisis
02 sep, 2020

Door de coronacrisis liggen de internationale handel, het vliegverkeer en het openbare leven grotendeels stil. De aanvoer van heroïne in Nederlandse steden droogt daardoor op, waardoor heroïnegebruikers zich vaker grijpen naar methadon. Lees hier meer over de toename van methadon gebruik door de coronacrisis…

Verslaving
parttime-junkie
Parttime Junkie – Renee Kelder
02 sep, 2020

Met gepaste trots brengen wij het boek van onze collega Renee Kelder onder de aandacht! Parttime-junkie is het openhartige, spannende en ongelofelijke verhaal van een jonge vrouw die kon liegen als geen ander, maar die uiteindelijk vooral zichzelf voor de gek hield….