24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 20 november 2020

Hoe verslavend is coke? Na 1x gebruik al verslavend?

Hoe-verslavend-is-coke

Cocaïne is na XTC de meest gebruikte harddrug in het uitgaansleven. Beiden vallen in Nederland onder de naam ‘partydrugs’. Wellicht gebruik je zelf ook wel eens coke tijdens het uitgaan of bijvoorbeeld om een lange werkdag door te komen. Maar wees je heel bewust van de risico’s, want het gebruik van cocaïne brengt serieuze risico’s met zich mee, bijvoorbeeld de kans op een cocaïneverslaving.

 

Hoe verslavend is coke?

Om te begrijpen hoe verslavend coke is, is het eerst van belang te begrijpen welk effect coke heeft op je lichaam. Cocaïne is een verslavende drug dat de chemische werking van je hersenen verandert. Het duurt ongeveer vijf minuten tot de drug werkzaam is als je het opsnuift via je neus. Een roes duurt daarna ongeveer 15 tot 30 minuten. Vanwege de korte duur van de roes wordt het vaker op een avond gebruikt.

Bij het gebruik van cocaïne komt er meer dopamine vrij in je hersenen; ongeveer honderdduizend keer zoveel dan na het sporten. Dopamine stimuleert genot en blijdschap, waardoor jij je blij en gelukkig voelt. Het gebruik van cocaïne voelt als een beloning. Wanneer je langere tijd coke gebruikt, gaan je hersenen zelf al meer dopamine aanmaken om in balans te blijven. Het gevolg is dat jij meer cocaïne nodig hebt om het verschil zonder cocaïne te voelen.

Nu je de werking van cocaïne weet is het goed om de volgende vraag te beantwoorden: hoe verslavend is coke? Eén keer coke gebruiken is geen garantie dat je verslaafd raakt aan deze drug, maar wees je wel bewust van de risico’s. Bij ongeveer 10% tot 15% van de bevolking kan eenmalig cocaïne gebruik tot een verslaving leiden.

 

Symptomen cocaïneverslaving

Wat start als eenmalig gebruik van cocaïne kan dus uitmonden in een cocaïneverslaving. Een verslaving heeft grote impact op je leven en kan ernstige gevolgen hebben. Herken daarom tijdig de kenmerken van een cocaïneverslaving. Een cocaïneverslaving kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemands karakter en gedrag veranderen, maar er zijn ook lichamelijke kenmerken van verslaving. Hieronder hebben we een aantal lichamelijke kenmerken van een cocaïneverslaving voor je op een rij gezet.

  • Je valt af
  • Je krijgt spontaan bloedneuzen
  • Je bent down en voelt je uitgeput als je niet gebruikt
  • Je hebt last van gespannen spieren

Er zijn meer lichamelijke en psychische kenmerken van een coke verslaving. Voor een uitgebreide lijst van de kenmerken, verwijzen we je door naar de pagina over de symptomen van een cocaïneverslaving.

Ik gebruikte bijna elke dag.

“Ik gebruikte bijna elke dag van de week en zat in grote financiële problemen door mijn gebruik. Ik liep vaak weg van de afdeling, loog en manipuleerde mensen om aan geld te komen.” – Boris

Behandeling cocaïneverslaving

Ben jij verslaafd aan cocaïne? Dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken voor jouw cocaïneverslaving. Beginnen met afkicken van cocaïne is namelijk voor veel mensen moeilijk. De ontwenningsverschijnselen kunnen hevig en zelfs levensbedreigend zijn. Gelukkig is er gespecialiseerde verslavingshulp die je kan helpen om te stoppen.

Zoals elk mens uniek is, is ook elke situatie uniek. Bij Changes GGZ begrijpen we heel goed dat het afkicken van cocaïne niet zonder slag of stoot gaat. Daarom ontwikkelen we persoonlijke trajecten, zodat jij de behandelingen krijgt die écht bij je passen. Het kan zijn dat ambulante dagbehandelingen voldoende is, maar een kliniekopname kan ook uitkomst bieden. We bepalen samen met jou welke behandelingen het meest effectief zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Verslaving
verslavingszorg-nederland
Hoe kies je verslavingszorg in Nederland, passend bij jou?
20 nov, 2020

Er is een grote diversiteit aan verslavingen, en zo ook een groot aanbod aan verslavingszorg in Nederland. Het is belangrijk dat je kiest voor een behandeling die bij jou past, dit kan namelijk van invloed zijn op het verloop van je herstel. Lees hier alles over verslavingszorg in Nederland zodat jij de beste beslissing kan nemen….

Verslaving
mensen proosten met verschillende alcoholische drankjes
Ben ik een gezelligheidsdrinker of heb ik een alcoholprobleem?
20 nov, 2020

De meeste mensen nuttigen regelmatig alcohol en als maatschappij brengen wij het vaak ook in verband met gezelligheid. Maar tussen alle gezelligheidsdrinkers zitten ook mensen met een alcoholprobleem. Dat overmatig alcoholgebruik ernstige schade kan aanrichten is bij velen niet onbekend, maar waar ligt de grens tussen een gezelligheidsdrinker en iemand met een alcoholprobleem?…

Verslaving
hoe gevaarlijk is lachgas
Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?
20 nov, 2020

De afgelopen jaren wordt er steeds meer gesproken over het gebruik van lachgas. In het nieuws verschenen voorbeelden van mensen die grote hoeveelheden lachgas gebruikten met zenuwschade tot gevolg. Hoewel lachgas een onschuldig middel lijkt zijn er wel degelijk gevaren bij het gebruik van lachgas. Wat is lachgas nu precies en hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?…