24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 24 januari 2019

Je goede voornemens volhouden?

goede-voornemers-volhouden

Je goede voornemens volhouden? Ervaringsdeskundige Klaas Boosma weet hoe! De oliebollenkramen staan weer op stal en het vuurwerk is van de straat, maar wat overblijft in het nieuwe jaar zijn de goede voornemens. De uitspraken van hoop op verandering.

‘Vanaf 1 januari stop ik met roken,’ zegt de verwoede kettingroker terwijl hij er op oudejaarsdag nog eentje opsteekt.
‘In het nieuwe jaar wil ik mijn verslaving serieus aanpakken,’ zeggen mensen die het begin van het nieuwe jaar aangrijpen om dan écht een nieuw leven te beginnen. Maar iedereen die ooit verslaafd is geweest of er nog mee worstelt weet hoe makkelijk je vervalt in oud gedrag en ook in het nieuwe jaar is het eerste glas wijn of lijntje alweer snel genomen. Maar hoe dan toch die levensveranderende beslissing door te zetten? Volgens Klaas Boomsma, de broer van, is het duidelijk: ‘Je moet eerst toegeven dat je een verslaving hebt.’

En Boomsma kan het weten: hij was jarenlang verslaafd aan cocaïne, alcohol en roken.

Hij probeerde wel twintig keer te stoppen met roken, maar elke keer begon hij weer en liet zich verleiden door de volgende gedachte: ‘Fuck it, ik stop straks wel weer.’

Om uit deze vicieuze cirkel te blijven en je goede voornemens vol te houden hoef je volgens Boomsma maar één ding te doen: ‘Deze leugenachtige gedachte te doorprikken.’ Hij vertelt hoe het volgende je daarbij kan helpen: ‘Wil je ergens mee stoppen of een nieuwe gezonde gewoonte volhouden, bekijk het dan per dag. Of per dagdeel, per uur desnoods. Wie zichzelf vertelt dat hij vanaf nu nooit meer mag roken, ziet zichzelf voor een gruwelijke opgave gesteld. Maar een dag? Dat moet lukken!’

Maar er was ook een andere reden waardoor Boomsma jarenlang worstelde met alcohol en cocaïne: hij dacht dat hij niet verslaafd was. ‘Ik had het idee dat ik wel controle had. Pas na heel veel jaar, toen de façade die ik altijd ophield in elkaar stortte, kon ik er niet meer omheen. Mijn relatie ging uit en daarmee raakte ik mijn woonplek kwijt – want ik woonde samen – ik werd dronken achter het stuur opgepakt … het was zo’n rits dat ik er niet meer omheen kon. De reden dat het me nu wel lukte om te stoppen was dat ik echt een ander leven wilde, ik leerde dat ik verslaafd was én ik wilde dat toegeven.’

Inmiddels is Boomsma vijf jaar clean en schreef hij het boek: Ren voor je leven. Over hoe hardlopen hem een nieuw leven heeft geboden. En zijn goede voornemens voor dit jaar? ‘Geen troep meer eten, dus als ik honger heb niet een pak koek weg eten.’

Over drank en drugs hoeft hij niet langer na te denken.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Verslaving
een-clean-leven-moet-je-vieren
Een clean leven, dat moet je vieren!
24 jan, 2019

John Mayer vierde laatst dat hij al 365 nuchter was en geen alcohol had gedronken. Via Twitter liet hij dit aan zijn 1.2 miljoen volgers weten. Hij schreef: ‘Dit is erg persoonlijk voor me. Een investering in mijn toekomst.’ Elke verslaafde in herstel zal zijn uitspraak herkennen….

Verslaving
verslavingszorg-nederland
Hoe kies je verslavingszorg in Nederland, passend bij jou?
24 jan, 2019

Er is een grote diversiteit aan verslavingen, en zo ook een groot aanbod aan verslavingszorg in Nederland. Het is belangrijk dat je kiest voor een behandeling die bij jou past, dit kan namelijk van invloed zijn op het verloop van je herstel. Lees hier alles over verslavingszorg in Nederland zodat jij de beste beslissing kan nemen….

Verslaving
ontgiften-van-alcohol
Ontgiften van alcohol: Hoe ziet een detox behandeling eruit?
24 jan, 2019

Detoxificatie is de medische term voor ontgiften. Detoxificatie houdt in dat het lichaam ontgift en ontdaan wordt van alle lichaamsvreemde stoffen, in dit geval dus alcohol. Ontgiften van alcohol is nodig om vervolgens zowel lichamelijk als geestelijk te kunnen herstellen….