Geplaatst op 24 januari 2019 | Leestijd: < 1 minuten

Je goede voornemens volhouden?

goede-voornemers-volhouden
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Je goede voornemens volhouden?

Je goede voornemens volhouden? Ervaringsdeskundige Klaas Boosma weet hoe! De oliebollenkramen staan weer op stal en het vuurwerk is van de straat, maar wat overblijft in het nieuwe jaar zijn de goede voornemens. De uitspraken van hoop op verandering.

‘Vanaf 1 januari stop ik met roken,’ zegt de verwoede kettingroker terwijl hij er op oudejaarsdag nog eentje opsteekt.
‘In het nieuwe jaar wil ik mijn verslaving serieus aanpakken,’ zeggen mensen die het begin van het nieuwe jaar aangrijpen om dan écht een nieuw leven te beginnen. Maar iedereen die ooit verslaafd is geweest of er nog mee worstelt weet hoe makkelijk je vervalt in oud gedrag en ook in het nieuwe jaar is het eerste glas wijn of lijntje alweer snel genomen. Maar hoe dan toch die levensveranderende beslissing door te zetten? Volgens Klaas Boomsma, de broer van, is het duidelijk: ‘Je moet eerst toegeven dat je een verslaving hebt.’

En Boomsma kan het weten: hij was jarenlang verslaafd aan cocaïne, alcohol en roken.

Hij probeerde wel twintig keer te stoppen met roken, maar elke keer begon hij weer en liet zich verleiden door de volgende gedachte: ‘Fuck it, ik stop straks wel weer.’

Om uit deze vicieuze cirkel te blijven en je goede voornemens vol te houden hoef je volgens Boomsma maar één ding te doen: ‘Deze leugenachtige gedachte te doorprikken.’ Hij vertelt hoe het volgende je daarbij kan helpen: ‘Wil je ergens mee stoppen of een nieuwe gezonde gewoonte volhouden, bekijk het dan per dag. Of per dagdeel, per uur desnoods. Wie zichzelf vertelt dat hij vanaf nu nooit meer mag roken, ziet zichzelf voor een gruwelijke opgave gesteld. Maar een dag? Dat moet lukken!’

Maar er was ook een andere reden waardoor Boomsma jarenlang worstelde met alcohol en cocaïne: hij dacht dat hij niet verslaafd was. ‘Ik had het idee dat ik wel controle had. Pas na heel veel jaar, toen de façade die ik altijd ophield in elkaar stortte, kon ik er niet meer omheen. Mijn relatie ging uit en daarmee raakte ik mijn woonplek kwijt – want ik woonde samen – ik werd dronken achter het stuur opgepakt … het was zo’n rits dat ik er niet meer omheen kon. De reden dat het me nu wel lukte om te stoppen was dat ik echt een ander leven wilde, ik leerde dat ik verslaafd was én ik wilde dat toegeven.’

Inmiddels is Boomsma vijf jaar clean en schreef hij het boek: Ren voor je leven. Over hoe hardlopen hem een nieuw leven heeft geboden. En zijn goede voornemens voor dit jaar? ‘Geen troep meer eten, dus als ik honger heb niet een pak koek weg eten.’

Over drank en drugs hoeft hij niet langer na te denken.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.