
Nederlandse overheid gaat zelf wiet telen

Nederlandse overheid gaat zelf wiet telen
Ik inhaleerde lang en diep. De hete wietlucht baande zich een weg door mijn longen. ‘Het doet pijn,’ zei ik verschrikt tegen mijn vriendin Floor. ‘Even doorzetten,’ grijnsde ze, een enorme wolk uitblazend.
Onze klasgenoot Vinnie had de voorgedraaide joints bij de coffeeshop gehaald. Met zijn één meter tachtig kon hij moeiteloos doorgaan voor achttien en ‘even wat halen’ bij de coffeeshop. Floor en ik durfden er überhaupt niet naar binnen te gaan. We waren veertien en konden ons geen grotere afgang voorstellen dan geweigerd te worden bij de coffeeshop. Daarnaast waren we een beetje bang voor sommige ongure types die er rondhingen. ‘Criminelen’, fluisterden we tegen elkaar.
Wietplantages onder staatstoezicht
Als het aan het nieuwe kabinet ligt gaat dat veranderen: wietplantages onder staatstoezicht moeten de kwaliteit van wiet verbeteren én de drugscriminaliteit tegengaan. In de nabije toekomst mogen tien gemeenten wiet afnemen van speciale plantages waarmee het gedoogbeleid op de schop gaat. Er was dan ook al langere tijd veel kritiek op het gedoogbeleid, zowel in Nederland als internationaal. Het verbouwen en leveren van wiet aan coffeeshops is illegaal, maar de verkoop in de shops zelf wordt gedoogd. Het resultaat: de teelt van wiet wordt gerund door criminele organisaties. De burgemeesters van Breda en Eindhoven zijn in elk geval enthousiast over de plannen. ‘We zien hier in Breda bijvoorbeeld plots veel kapperszaken. Daar wordt wel gewassen, alleen geen haren maar geld. Dat moet je samen aanpakken,’ zei Burgemeester van Breda, Paul Depla, in een artikel van de Volkskrant op maandag 9 oktober 2017.
In Roosendaal en Bergen op Zoom werd in 2009 besloten om alle coffeeshops te sluiten vanwege drugstoerisme. Mensen uit België en Frankrijk kwamen speciaal naar Roosendaal voor de coffeeshops met alle gevolgen van dien. Maar na het sluiten van de coffeeshops nam de drugscriminaliteit volgens bewoners alleen maar toe. Dealers gingen voor zichzelf werken met de straat als nieuwe werkplek. Het is dan ook niet vreemd dat de burgemeester van Roosendaal een voorstander is van gereguleerde wietteelt door de overheid.
Vooralsnog zijn de plannen van het nieuwe kabinet-Rutte III een vier jaar durend experiment. De tijd zal uitwijzen of de drugscriminaliteit inderdaad zal dalen.
Tijd voor een nieuwe koers
We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.