24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 1 augustus 2019

Verslaving aan Oxycodon komt steeds vaker voor

verslaving-aan-oxycodon

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgverzekeraars blijkt dat meer dan 200.000 Nederlanders het afgelopen jaar langdurig zeer zware pijnstillers hebben gebruikt. De pijnstiller oxycodon, voorgeschreven door artsen, stijgt in populariteit. Steeds meer mensen zijn verslaafd aan oxycodon en zoeken daarvoor behandeling in de verslavingszorg.

Oxycodon wordt de laatste jaren steeds vaker voorgeschreven door artsen, vanwege de goede werking bij pijnklachten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het aantal voorgeschreven recepten voor het medicijn in tien jaar tijd bijna is vervijfvoudigd.

Wat is oxycodon?

Oxycodon wordt steeds vaker voorgeschreven door artsen, maar wat is het nu eigenlijk? Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat), dat wordt voorgeschreven bij hevige pijn, verwondingen en ernstige ziektes. Vroeger werden sterke pijnstillers, zoals oxycodon, alleen voorgeschreven aan terminale kankerpatiënten. Tegenwoordig geven artsen zulke medicijnen ook steeds vaker bij minder ernstige klachten, zoals botbreuken. Oxycodon wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules of drank. Naast het pijnstillende effect van oxycodon kan het kalmerend werken en angst verminderen.

Op de Spoedeisende Hulp belanden jaarlijks zo’n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking.

Oxycodon kan ook bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, obstipatie, misselijkheid, hoofdpijn en jeuk. Maar ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen komen vaak voor. Op de Spoedeisende Hulp belanden jaarlijks zo’n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking.

Is oxycodon verslavend?

Oxycodon is een zeer verslavend medicijn, waarmee bedoeld wordt dat er een sterk fysieke afhankelijkheid kan ontstaan. De pijnstiller is een semi-synthetisch opiaat, wat bekend staat om de effectieve werking tegen hevige pijn. De werking van oxycodon is te vergelijken met die van stoffen als morfine en heroïne. Voor heroïneverslaafden is oxycodon een interessant alternatief omdat het middel (in het geval van misbruik) bijna dezelfde roes geeft als heroïne.

Ontwenningsverschijnselen bij een oxycodon medicijnverslaving

Als je stopt met het gebruik van oxycodon treden er verschillende ontwenningsverschijnselen op. We hebben hieronder een overzicht van mogelijke afkickverschijnselen voor je op een rij gezet.

  • Pijnlijke spieren
  • Griepachtige verschijnselen
  • Sombere stemming
  • Slaapproblemen
  • Kippenvel of rillingen
  • Braken en diarree

Stoppen met oxycodon

Bij het plotseling stoppen met oxycodon kunnen deze ontwenningsverschijnselen optreden.

We raden je daarom aan om het gebruik van oxycodon geleidelijk af te bouwen. Het is wel van belang het medicijn af te bouwen onder begeleiding van professionals.

Tijd voor een nieuwe koers

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Verslaving
verslavingszorg-nederland
Hoe kies je verslavingszorg in Nederland, passend bij jou?
01 aug, 2019

Het is belangrijk dat je kiest voor een behandeling die bij jou past, dit kan namelijk van invloed zijn op het verloop van je herstel. Lees alles over verslavingszorg in Nederland zodat jij de beste beslissing kan nemen….

Verslaving
goede-voornemers-volhouden
Je goede voornemens volhouden?
01 aug, 2019

De oliebollenkramen staan weer op stal en het vuurwerk is van de straat, maar wat overblijft in het nieuwe jaar zijn de goede voornemens. De uitspraken van hoop op verandering….

Verslaving
gameverslaving
Wat is een gameverslaving?
01 aug, 2019

Af en toe een computerspelletje spelen of surfen op het internet doen veel mensen. Maar soms is gamen een manier geworden om problemen, of het ‘gewone leven’, te ontvluchten en veroorzaakt het gamen zelf juist de problemen….