24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 1 augustus 2019

Hoe kun je stoppen met alcohol drinken? Acht tips

stoppen-met-alcohol-drinken

Stoppen met drinken is een heel belangrijk, en zeker geen makkelijk besluit. Stoppen met alcohol drinken zorgt vrijwel altijd voor ontwenningsverschijnselen, ook wanneer er geen sprake is van een verslaving. De ontwenningsverschijnselen variëren van lichte klachten zoals misselijkheid of spierkramp tot spanning en hallucinaties. Stoppen met het drinken van alcohol kan als een grote opgave en soms zelfs als een straf voelen, maar de beloning is het waard: een gelukkiger, gezonder, onafhankelijker en stabieler leven. Om je te helpen om dit voornemen te laten slagen hebben wij hieronder een achttal tips voor je op een rijtje gezet.

Acht tips die je helpen om te stoppen met alcohol drinken

  • Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je geen alcohol in huis hebt, dus ook niet voor bezoek want je brengt daarmee jezelf alleen maar in de verleiding.
  • Schrijf op waarom je niet meer wil drinken. Bedenk wat het je oplevert (de voordelen) en welke negatieve invloed het drinken op je leven heeft (de nadelen). Leg de lijstjes naast elkaar en vergelijk ze, welke is bijvoorbeeld langer?Bewaar deze lijstje ergens waar je het vaak tegenkomt.
  • Doorbreek je (drink)patroon. Als je vaak op vaste momenten dronk dan is het verstandig op die momenten iets anders te gaan doen dan normaal. Gooi de indeling van je dagen de komende periode eens om.
  • Licht mensen in je nabije omgeving en/of de mensen met wie je vaak drinkt in, dan hoef je niet bij elk rondje uit te leggen waarom je niet drinkt. En samen sta je sterk, de steun van de mensen om je heen kan enorm helpen.
  • Heb een antwoord klaar voor als iemand je een biertje of wijntje aanbiedt: bijvoorbeeld ‘Nee dank je, ik ben aan het minderen of gestopt met drank’ of ‘ Nee dank je, ik moet nog rijden. Ik drink alcoholvrij’.

Ineens sterke behoefte aan alcohol?

  • Probeer te ontspannen, die sterke drang is bijna altijd binnen drie minuten weer weg.
  • Kom in beweging. Door iets actiefs te doen verleg je je gedachten; loop bijvoorbeeld een rondje (met de hond) of doe een klusje zoals de planten water geven.
  • Het kan helpen om je hart te luchten en er met anderen over te praten. Dit kan met iemand zijn uit je omgeving maar er bestaan ook vele zelfhulpgroepen (AA) waar je mensen spreekt die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten.

Voordelen voor je gezondheid

Stoppen met drinken levert ook enorm veel op voor je lichamelijke gezondheid. Zo slaap je zonder alcohol een stuk beter; je komt namelijk niet alleen beter in slaap maar ook de kwaliteit van je slaap neemt toe. Al twintig minuten na het drinken van alcohol verzwakt je immuunsysteem significant waardoor je eerder een verkoudheid of een ander virus oploopt.

Alcohol versnelt de bloedsomloop waardoor je bloedvaten gaan verwijden met een slechte huid tot gevolg.

Stoppen met drinken zorgt voor een verbetering van je immuunsysteem. Daarnaast neemt je lichaam meer vitamines en mineralen op, alcohol doodt namelijk de cellen in je maag en darmen die ervoor zorgen dat gezonde voedingsstoffen door je lichaam worden opgenomen. Alcohol versnelt de bloedsomloop waardoor je bloedvaten gaan verwijden met een slechte huid tot gevolg. Ten slotte blijf je beter gehydrateerd als je geen alcohol drinkt.

Wil je professionele hulp bij het stoppen met drinken?

Moeilijke momenten horen erbij, maar stoppen met drinken is absoluut mogelijk! Wil jij met professionele hulp je alcoholinname weer onder controle krijgen? Je staat er niet alleen voor, bij Changes staan we voor je klaar om samen aan herstel te werken. Samen bepalen we welke behandeling voor jou het meest geschikt is en waar jij behoefte aan hebt. Neem je eigen toekomst weer in handen.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Verslaving
verslavingszorg-nederland
Hoe kies je verslavingszorg in Nederland, passend bij jou?
01 aug, 2019

Er is een grote diversiteit aan verslavingen, en zo ook een groot aanbod aan verslavingszorg in Nederland. Het is belangrijk dat je kiest voor een behandeling die bij jou past, dit kan namelijk van invloed zijn op het verloop van je herstel. Lees hier alles over verslavingszorg in Nederland zodat jij de beste beslissing kan nemen….

Verslaving
jongeren-experimenteren-drugs-alcohol
Experimenteren met alcohol, Cannabis en seks: Jongeren doet het minder én later
01 aug, 2019

De strengere wetgeving lijkt zijn vruchten af te werpen. Jongeren zijn de laatste jaren braver geworden volgens een artikel in de Volkskrant van 2 september. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut: sinds 2003 is de groep jongeren die tussen hun twaalfde en zestiende weleens dronk bijna gehalveerd….

Verslaving
ontgiften-van-alcohol
Ontgiften van alcohol: Hoe ziet een detox behandeling eruit?
01 aug, 2019

Detoxificatie is de medische term voor ontgiften. Detoxificatie houdt in dat het lichaam ontgift en ontdaan wordt van alle lichaamsvreemde stoffen, in dit geval dus alcohol. Ontgiften van alcohol is nodig om vervolgens zowel lichamelijk als geestelijk te kunnen herstellen….