Geplaatst op 5 november 2021 | Leestijd: < 1 minuut

Stoppen met gokken

Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuut

Stoppen met gokken

Gokken is ontzettend verslavend en stoppen met gokken kan dan ook extreem lastig zijn. Je kunt eerst proberen om te stoppen met gokken zonder hulp. Als dat niet lukt, is het belangrijk dat je niet te lang wacht met professionele hulp zoeken. Om je op weg te helpen hebben wij de beste tips om te stoppen met gokken voor je op een rijtje gezet.

Stoppen met gokken tips

#1. Hou jezelf bezig

Veel mensen met een gokprobleem zijn gewend geraakt aan de hoogte- en dieptepunten waar hun verslaving mee gepaard gaat. In periodes dat je weinig omhanden hebt, val je sneller terug in slechte gewoontes. Doe daarom wat je kunt om verveling te voorkomen; zo kom je veel minder snel in de verleiding om de lege gaten in je dagen op te vullen met gokken. De eerste periode geldt: hoe voller je agenda is, hoe beter!

#2. Haal je adrenalinekicks ergens anders vandaan

Wat gokken zo verslavend maakt is de adrenaline die je lichaam aanmaakt als er veel op het spel staat. Het kan met name in de beginperiode helpen om iets beters te zoeken dat je een vergelijkbare adrenalinekick kan geven. Dat kan iets heel simpels zijn, zoals het kijken van een horrorfilm of een ritje maken in een achtbaan. Ook bij het beoefenen van bijvoorbeeld vechtsporten maak je vaak veel adrenaline aan. Alleen dan op een gezonde manier!

#3. Pak een oude hobby op

Een gokverslaving kan op den duur je hele leven gaan beheersen. Het komt dan ook vaak voor dat gokverslaafden in de loop van de tijd hun interesses voor andere dingen verliezen. Net als bij de meeste andere gedragsmatige verslavingen is het belangrijk om je negatieve gewoontes te vervangen door gezondere activiteiten. Probeer daarom een oude hobby op te pakken. Dit is niet alleen goed om jezelf bezig te houden en je zelfvertrouwen een boost te geven, het herinnert je er ook aan om gefocust te blijven op je nieuwe manier van leven.

#4. Identificeer je eigen triggers

Een terugval wordt vaak getriggerd door stress, bijvoorbeeld als er iets onverwachts of vervelends gebeurt of als je je druk maakt om een examen, een belangrijke presentatie of een sociaal evenement. Ook bepaalde datums die voor jou veel betekenen, zoals de sterfdag van een geliefde, kunnen triggers zijn. Of misschien is alcohol voor jou wel een trigger. Reflecteer op je verslaving, probeer jouw triggers te identificeren en schrijf ze op. Als je weet wat voor jou een potentiele terugval zou kunnen veroorzaken, is het makkelijker om dat te vermijden of je er goed op voor te bereiden.

#5. Vertel anderen dat je gaat stoppen met gokken

Veel gokverslaafden voelen schaamte en doen er dan ook alles aan om hun gokproblemen verborgen te houden. Het is echter heel belangrijk dat je in elk geval een aantal mensen in je omgeving vertelt dat je gaat stoppen met gokken. Neem ze in vertrouwen. Het zal niet alleen een enorme opluchting zijn om het aan iemand kwijt te kunnen, ze kunnen je ook de steun bieden die je nodig hebt om het stoppen met gokken vol te houden. Mocht je toch in de verleiding komen, dan moet je niet alleen verantwoording afleggen aan jezelf maar ook aan hen.

Hoe kan ik stoppen met gokken als het me niet alleen lukt?

Proberen te stoppen met gokken zonder hulp is bewonderenswaardig, maar heel erg moeilijk. Wees dan ook vooral niet bang om het toe te geven als het niet lukt en zoek professionele hulp om van je gokverslaving af te komen. Coaching en therapie kunnen je helpen om jouw specifieke (en eventuele verborgen) triggers te identificeren en een plan te maken om definitief te stoppen met gokken zodat je weer écht kunt gaan leven.

Tot slot

Als je eenmaal bent gestopt met gokken, met of zonder hulp, dan is het de uitdaging om niet opnieuw te beginnen. Voor mensen die ooit gokverslaafd zijn geweest, is het heel moeilijk om recreatief te gokken zonder weer in oude gewoontes terug te vallen. Blijf daarom altijd op je hoede en laat je niet in de verleiding brengen. You got this!