Toename methadon gebruik in coronacrisis

Home » Blog » Toename methadon gebruik in coronacrisis

Door de coronacrisis lagen de internationale handel, het vliegverkeer en het openbare leven grotendeels stil. De aanvoer van heroïne in Nederlandse steden droogt daardoor op, waardoor heroïnegebruikers zich vaker grijpen naar methadon. Dit blijk uit een onderzoek van het Trimbos instituut, Stichting Mainline en MDHG. In Nederland zijn er ongeveer 14.000 mensen die gebruik maken van heroïne. Ongeveer 7.000 verslaafden krijgen dagelijks methadon verstrekt.

Wat is methadon?

Methadon is net als heroïne een opiaat, dus een erg sterke pijnstiller. Het middel wordt voornamelijk voorgeschreven bij chronische matige tot zeer hevige pijn die onvoldoende reageert op morfine. Maar methadon wordt ook voorgeschreven bij verslaving aan heroïne. Methadon is een vervangproduct voor heroïne en zorgt er voor dat iemand met een heroïne verslaving zich niet meer ziek voelt bij het stoppen met heroïne.

Methadon voorkomt de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met heroïne. Nu de aanvoer van heroïne opdroogt in Nederland, krijgen veel gebruikers last van ontwenningsverschijnselen. Een ander risico is dat heroïne verslaafden overstappen op een andere drugs, zoals oxycodon. Onder voorwaarden kan het mogelijk zijn dat verslaafden in de huidige situatie in aanmerking komen voor methadonverstrekking.

Bijwerkingen bij een methadon verslaving

De coronacrisis was een onzekere tijd en dit kon voor extra spanning en stress zorgen. Een middel dat helpt om te ontspannen kan een ontsnapping lijken, maar het is belangrijk om te beseffen dat het gebruik van methadon niet zonder risico is. Methadon heeft een aantal bijwerkingen die soms traag verdwijnen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, obstipatie, misselijkheid, braken en een droge mond. Minder voorkomend zijn slecht zien, hartritmestoornissen, lage bloeddruk en ademhalingsdepressie. Wanneer je naast methadon ook nog andere drugs gebruikt, verhoogt de kans op een overdosis.

Hulp bij jouw verslaving

Ook tijdens de coronacrisis stond Changes GGZ klaar voor iedereen die hulp zocht bij een methadon verslaving. Onze specialisten geloven dat duurzaam herstel van jouw methadon verslaving wel degelijk mogelijk is.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven