Geplaatst op 20 november 2020 | Leestijd: < 1 minuten

Verslaafd aan blowen: Hoe kan ik stoppen?

Verslaafd aan blowen
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Verslaafd aan blowen: Hoe kan ik stoppen?

In Nederland zijn er veel mensen die op dagelijkse basis blowen, zonder dat zij zich beseffen dat cannabis een verslavende werking heeft. Wellicht toen je begon met blowen zag jij het ook als een onschuldige manier om even wat stoom af te blazen. Maar geleidelijk aan kan af en toe blowen leiden tot niet meer zonder kunnen. Je raakt verslaafd aan blowen.

Het erkennen dat je verslaafd bent aan blowen is de eerste én belangrijkste stap. En daarna? Hoe kan je stoppen met blowen? En moet je plots stoppen of kan je beter geleidelijk aan stoppen? In deze blog leggen we het allemaal aan je uit.

Wat kan ik verwachten als ik ga stoppen?

Als je hebt besloten om te gaan stoppen met blowen, is het fijn om te weten wat je kan verwachten. Hoewel sommigen weinig of geen last hebben van afkickverschijnselen kan dit wel voorkomen. Hoe meer en hoe langer je hebt gebruikt, hoe groter de kans op afkickverschijnselen. Veel voorkomende afkickverschijnselen zijn:

 • Meer vermoeidheid
 • Je kan meer gaan dromen of je dromen kunnen levendiger worden
 • Prikkelbaarheid neemt toe
 • Rusteloosheid
 • Depressie
 • Zweten en rillingen
 • Angstgevoelens
 • Woedeaanvallen of zelfs agressie

Plots stoppen met blowen of geleidelijk?

Er is niet voor iedereen één aanpak die het beste is om te stoppen met blowen. De één zweert bij plots stoppen, terwijl de ander het fijner vindt om geleidelijk aan af te bouwen. Dit hangt natuurlijk ook af van jouw situatie, hoe lang je al blowt en de mate van verslaving aan blowen. Onderzoeken tonen ook geen verschillen aan in het plots stoppen of het geleidelijk afbouwen. Wij raden je daarom aan een methode te kiezen, waar jij je het meest prettig bij voelt en die je het vertrouwen geeft om het vol te houden.

Stoppen met blowen: een aantal tips

Het is mogelijk om zelfstandig te stoppen met blowen als je verslaafd bent geraakt. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die je helpen om te stoppen met blowen.

 1. Bepaal of geleidelijk stoppen of ‘cold-turkey’ stoppen met blowen voor jou het beste werkt.
 2. Stel jezelf een doel. Wil je geleidelijk aan afbouwen? Leg dan een schema vast hoe jouw afbouwschema er uit ziet. Leg ook een datum vast dat je helemaal gestopt wilt zijn, dan weet je waar je naar toe kan werken.
 3. Tijdens het stoppen kan het zijn dat je weer wilt gaan starten met blowen. Zorg daarom dat je weet waarvoor je het doet. Wat door veel als prettig wordt ervaren is om een lijstje te hebben met alle voor- en nadelen van het stoppen met blowen. Wanneer je het gevoel hebt van een mogelijke terugval kan je dat lijstje erbij pakken om je motivatie te versterken.
 4. Zijn er bepaalde situaties waarin jij meestal gaat blowen? Schrijf deze situaties op en bepaal hoe je neiging kunt weerstaan om dan te gaan blowen.
 5. Betrek je omgeving bij jouw proces. Het helpt als jouw omgeving ook betrokken is met het stoppen met blowen, zodat ze jou kunnen ondersteunen als dat nodig is.
 6. Een terugval is geen stap terug. Wees je ervan bewust dat het zwaar kan worden tijdens het proces om te stoppen met blowen. Het kan gebeuren dat de verleiding een keer te groot wordt en dat je toch gaat blowen. Als dit gebeurt, zie het als een leerproces! Wat was de situatie waardoor je toch ging blowen? Welke emoties riep dat bij jou op? Hoe zou je de verleiding een volgende keer kunnen weerstaan?

Hulp bij het stoppen met blowen

Stoppen met blowen kan moeilijk zijn door de verslavende werking van cannabis. Wil je professionele begeleiding bij het stoppen met blowen? Bij Changes GGZ bieden we je in onze afkickkliniek en op onze ambulante locaties deskundige behandelingen aan met ervaren specialisten uit de verslavingszorg. Zij kunnen je tijdens het hele traject begeleiden en de kans op terugval zo klein mogelijk maken.