Wat is een alcoholvergiftiging?

Home » Blog » Wat is een alcoholvergiftiging?

Is verslaving een ziekte? Er bestaan nog veel misverstanden en verkeerde associaties over verslavingen. Bijvoorbeeld dat je maar opnieuw naar de drugs blijft grijpen, omdat jij je ‘gewoon niet in kan houden’.  Was het maar zo makkelijk als een kwestie van (gebrek aan) wilskracht. Uit Vrijwel iedereen heeft het minstens één keer meegemaakt: een kater. Heel vervelend natuurlijk, en voor velen die ermee wakker worden een uitstekende reden om zich voor te nemen “echt nooit meer te drinken”. Een kater hebben na een gezellig avondje met misschien een glaasje te veel is op zich niet extreem gevaarlijk. Veel water drinken, een nacht goed slapen en ’s ochtends een stevig ontbijt met een gezond sapje, en de kater trekt vanzelf weer weg. Maar wat als dat niet zo is? Want wat veel mensen niet beseffen, is dat een kater in feite een vorm van lichte alcoholvergiftiging is. onderzoek blijkt dat verslaving de hersenen zo aantast dat het met recht een (chronische) ziekte te noemen is waarvan je moet herstellen en waar je mee om moet leren gaan. Hieronder leggen we uit hoe dat zit.

Wat is een alcoholvergiftiging?

Alcoholvergiftiging kan ontstaan wanneer iemand een te grote hoeveelheid alcohol drinkt; met name wanneer die alcohol binnen een kort tijdsbestek geconsumeerd wordt (binge drinking). De meeste mensen die een alcoholvergiftiging oplopen, raken bewusteloos. En een alcoholvergiftiging kan fatale gevolgen hebben. Het is dan ook van cruciaal belang om tijdig alcoholvergiftiging symptomen te herkennen.

Wanneer loop je risico op een alcoholvergiftiging?

Hoeveel alcohol iemand gedronken moet hebben om van een alcoholvergiftiging te kunnen spreken verschilt per individu. Over het algemeen gaat men bij volwassenen uit van een alcoholpromillage van 4 als de ‘grens’ voor een alcoholvergiftiging. Bij jongeren kan een alcoholpromillage van 1.7 al tot alcoholvergiftiging leiden. Maar deze richtlijnen zijn niet erg betrouwbaar. Er spelen namelijk heel veel factoren mee, waaronder je gewicht, je algehele gezondheid, en of je voorafgaand aan het drinken (genoeg) gegeten hebt. En dan is er natuurlijk ook nog je tolerantie: de één is nu eenmaal gevoeliger voor alcohol dan de ander.

Wat zijn de symptomen van alcoholvergiftiging?

De belangrijkste symptomen van alcoholvergiftiging zijn:

  • Verwarring
  • Onduidelijke spraak (‘lallen’)
  • Verlies van coördinatie (wankelen op de benen)
  • Onregelmatige of zeer trage ademhaling
  • Overgeven
  • Bleke of soms blauwe huid (veroorzaakt door een te lage lichaamstemperatuur/onderkoeling)
  • Versuft overkomen
  • Niet of nauwelijks reageren op prikkels
  • Wegdraaiende ogen
  • Schuimbekken
  • Verlies van bewustzijn

Hou er rekening mee dat de hierboven genoemde symptomen niet altijd voorkomen. Met name bij jongeren komt het geregeld voor dat er het ene moment nog niets aan de hand lijkt te zijn, en ze het volgende moment bewusteloos op de grond liggen – zonder enige waarschuwing.

Wat kan er gebeuren als iemand bewusteloos raakt door alcohol?

Als je ziet dat iemand het bewustzijn verliest als gevolg van alcoholgebruik, dan is het belangrijk om direct te handelen. Deze persoon kan namelijk:

  • Stoppen met ademhalen
  • Een hartaanval krijgen
  • Stikken in zijn eigen braaksel
  • Ernstig uitdrogen
  • Ernstig onderkoeld raken (hypothermie)
  • Toevallen krijgen

Een alcoholvergiftiging kan leiden tot een coma, permanente hersenschade en de dood.

Lees ook: wat doet alcohol met je hersenen?

Wat te doen bij alcoholvergiftiging?

Als je het vermoeden hebt dat iemand een alcoholvergiftiging heeft opgelopen, bel dan onmiddellijk 112 en vraag om een ambulance. Terwijl je op de ambulance wacht doe je het volgende:

  • Kijk of je de persoon in kwestie rechtop kunt laten zitten en wakker kunt houden.
  • Geef de persoon wat water als hij in staat is om te drinken.
  • Is hij bewusteloos, leg hem dan in een stabiele zijligging – laat een bewusteloze persoon nooit op de rug liggen, dan kan diegene stikken in zijn eigen braaksel!
  • Hou hem warm. Kijk of iemand een deken kan halen.
  • Laat de persoon nooit alleen!

Goed om te weten: het alcoholniveau in het bloed kan nog gedurende 30 tot 40 minuten na zijn laatste drankje stijgen. Dit kan ervoor zorgen dat symptomen ineens verergeren.

Alcoholvergiftiging behandeling: wat kun je verwachten?

Wanneer de hulpdiensten zijn gearriveerd zal de persoon naar het ziekenhuis worden vervoerd. Daar zal hij nauwlettend in de gaten worden gehouden tot de alcohol uit zijn systeem is. In het geval van bewustzijnsverlies is aanvullende behandeling vereist. Meestal wordt er een infuus ingebracht om het vochtgehalte, bloedsuiker en vitamine-niveau van de patiënt op peil te brengen. Wanneer de persoon onregelmatig of te langzaam ademt, kan er een beademingsbuis worden ingebracht (intubatie) om de luchtwegen te openen en de ademhaling te ondersteunen. Bij patiënten die bij aankomst in het ziekenhuis nog steeds niet bijgekomen zijn, kan een katheter worden ingebracht.

Tot slot

Het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt hoeveel alcohol je drinkt en dat je weet wanneer je moet stoppen. Helaas is niet iedereen daar even goed toe in staat. Maar als je in staat bent om de symptomen van alcoholvergiftiging te herkennen, zou je weleens levens kunnen redden.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven