24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geplaatst op 2 september 2020

Wat is een verslaving? Waarom is lichaam en geest afhankelijk?

Verslavingsmiddelen

In Nederland zijn ongeveer 2 miljoen mensen verslaafd. Het gaat hierbij om alcohol- en drugsverslavingen, maar ook om gedragsverslavingen, zoals gokken en gamen. Maar wat is een verslaving nu precies? En waarom raakt je lichaam en geest afhankelijk van een verslaving? Je leest er alles over op deze pagina.

 

Wat is een verslaving?

Een verslaving betekent dat je niet meer zonder een bepaald genotsmiddel kunt. Je verliest de controle over je gedrag op het moment dat je begint met het middel of gedragingen/gewoontes. Je weet dat het slecht voor je is, maar toch ga je door. Een verslaving is een hersenziekte, waarvoor de ene persoon gevoeliger is dan de ander. Elke soort verslaving is anders en de uiting van de verslaving verschilt ook per persoon.

 

Lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid bij verslaving

Bij een verslaving kun je lichamelijk of geestelijk afhankelijk worden aan een middel of een bepaald gedrag. Een verslaving ontstaat vaak geleidelijk. Na een fase van uitproberen, kan je met meer regelmaat een middel gebruiken of gedrag vertonen, omdat het gezellig of ontspannend is. Dit gedrag kan overgaan in overmatig gebruik of gedragingen, waardoor je lichaam en geest gewend zijn geraakt aan het middel of gedrag. Je hebt het gevoel dat je het middel of gedrag nodig hebt om je gelukkig of ontspannen te voelen. Dan ontstaat de lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid bij een verslaving. De verslaving controleert je leven.

Geestelijke afhankelijkheid kan bij bijna alle middelen optreden, zoals bij alcohol, speed, cocaïne en cannabis. Waarom raak je geestelijk afhankelijk van verslavend middel? Een belangrijk stofje dat in het ervaren van een prettig gevoel een grote rol speelt is dopamine. Bij het gebruik van verslavende middelen komt er veel meer dopamine vrij dan bij alledaagse zaken, waardoor je ergens veel meer plezier aan beleeft. Om dit gevoel weer te ervaren, ga je snel weer een middel gebruiken. Je verlangt steeds vaker en heftiger naar een middel of gedrag en je voelt je niet meer gelukkig zonder.

Je kunt ook lichamelijk afhankelijk worden aan gedragingen of middelen. Je lichaam is verslaafd aan dit middel of gedrag en je ervaart ontwenningsverschijnselen als je stopt met dit middel of gedrag.

 

Wanneer is iets een verslaving?

Wanneer is een verslaving nu een verslaving? Een verslaving betekent afhankelijkheid van een middel of gedrag. Deze afhankelijkheid kan zoals beschreven zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Om tijdig hulp te zoeken bij een verslaving is het van belang de kenmerken van een verslaving te kennen. Herken de kenmerken van een verslaving.

Wij spreken van een verslaving als je:

  • Niet meer zonder een middel of gedrag kunt, zowel lichamelijk als psychisch
  • Ontwenningsverschijnselen krijgt als je het middel niet meer gebruikt.
  • De drang naar het middel en/of gedrag te sterk is en de verleiding te groot om te weerstaan.
  • Dagen worden in beslag genomen door de gedachte waar en wanneer je weer kunt gebruiken of je gedragingen tot uiting kunt brengen.

 

Hulp bij verslaving

Veel mensen erkennen pas laat dat ze een verslaving hebben. Bij Changes GGZ begrijpen we heel goed dat het erkennen van een verslaving een grote stap is. Maar hoe sneller je hulp inschakelt bij je verslaving, des te sneller kun je jouw verslaving overwinnen. Professionele hulp is belangrijk bij het overwinnen van een verslaving.

Wij bieden specialistische behandelingen op maat. Afhankelijk van jouw wensen en situatie bepalen we samen welke soort behandeling het beste bij jou past. We bieden hiervoor de mogelijkheid tot ambulante dagbehandelingen en klinische opname.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling bij een alcoholprobleem? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je drankgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Verslaving
verslavingszorg-nederland
Hoe kies je verslavingszorg in Nederland, passend bij jou?
02 sep, 2020

Er is een grote diversiteit aan verslavingen, en zo ook een groot aanbod aan verslavingszorg in Nederland. Het is belangrijk dat je kiest voor een behandeling die bij jou past, dit kan namelijk van invloed zijn op het verloop van je herstel. Lees hier alles over verslavingszorg in Nederland zodat jij de beste beslissing kan nemen….

Verslaving
mensen proosten met verschillende alcoholische drankjes
Ben ik een gezelligheidsdrinker of heb ik een alcoholprobleem?
02 sep, 2020

De meeste mensen nuttigen regelmatig alcohol en als maatschappij brengen wij het vaak ook in verband met gezelligheid. Maar tussen alle gezelligheidsdrinkers zitten ook mensen met een alcoholprobleem. Dat overmatig alcoholgebruik ernstige schade kan aanrichten is bij velen niet onbekend, maar waar ligt de grens tussen een gezelligheidsdrinker en iemand met een alcoholprobleem?…

Verslaving
hoe gevaarlijk is lachgas
Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?
02 sep, 2020

De afgelopen jaren wordt er steeds meer gesproken over het gebruik van lachgas. In het nieuws verschenen voorbeelden van mensen die grote hoeveelheden lachgas gebruikten met zenuwschade tot gevolg. Hoewel lachgas een onschuldig middel lijkt zijn er wel degelijk gevaren bij het gebruik van lachgas. Wat is lachgas nu precies en hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?…