Wat is een verslaving? Waarom is lichaam en geest afhankelijk?

Home » Blog » Wat is een verslaving? Waarom is lichaam en geest afhankelijk?

In Nederland zijn ongeveer 2 miljoen mensen verslaafd. Het gaat hierbij om alcohol- en drugsverslavingen, maar ook om gedragsverslavingen, zoals gokken en gamen. Maar wat is een verslaving nu precies? En waarom raakt je lichaam en geest afhankelijk van een verslaving? Je leest er alles over op deze pagina.

Wat is een verslaving?

Een verslaving betekent dat je niet meer zonder een bepaald genotsmiddel kunt. Je verliest de controle over je gedrag op het moment dat je begint met het middel of gedragingen/gewoontes. Je weet dat het slecht voor je is, maar toch ga je door. Een verslaving is een hersenziekte, waarvoor de ene persoon gevoeliger is dan de ander. Elke soort verslaving is anders en de uiting van de verslaving verschilt ook per persoon.

Lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid bij verslaving

Bij een verslaving kun je lichamelijk of geestelijk afhankelijk worden aan een middel of een bepaald gedrag. Een verslaving ontstaat vaak geleidelijk. Na een fase van uitproberen, kan je met meer regelmaat een middel gebruiken of gedrag vertonen, omdat het gezellig of ontspannend is. Dit gedrag kan overgaan in overmatig gebruik of gedragingen, waardoor je lichaam en geest gewend zijn geraakt aan het middel of gedrag. Je hebt het gevoel dat je het middel of gedrag nodig hebt om je gelukkig of ontspannen te voelen. Dan ontstaat de lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid bij een verslaving. De verslaving controleert je leven.

Geestelijke afhankelijkheid kan bij bijna alle middelen optreden, zoals bij alcohol, speed, cocaïne en cannabis. Waarom raak je geestelijk afhankelijk van verslavend middel? Een belangrijk stofje dat in het ervaren van een prettig gevoel een grote rol speelt is dopamine. Bij het gebruik van verslavende middelen komt er veel meer dopamine vrij dan bij alledaagse zaken, waardoor je ergens veel meer plezier aan beleeft. Om dit gevoel weer te ervaren, ga je snel weer een middel gebruiken. Je verlangt steeds vaker en heftiger naar een middel of gedrag en je voelt je niet meer gelukkig zonder.

Je kunt ook lichamelijk afhankelijk worden aan gedragingen of middelen. Je lichaam is verslaafd aan dit middel of gedrag en je ervaart ontwenningsverschijnselen als je stopt met dit middel of gedrag.

Wanneer is iets een verslaving?

Wanneer is een verslaving nu een verslaving? Een verslaving betekent afhankelijkheid van een middel of gedrag. Deze afhankelijkheid kan zoals beschreven zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Om tijdig hulp te zoeken bij een verslaving is het van belang de kenmerken van een verslaving te kennen. Herken de kenmerken van een verslaving.

Wij spreken van een verslaving als je:

  • Niet meer zonder een middel of gedrag kunt, zowel lichamelijk als psychisch
  • Ontwenningsverschijnselen krijgt als je het middel niet meer gebruikt.
  • De drang naar het middel en/of gedrag te sterk is en de verleiding te groot om te weerstaan.
  • Dagen worden in beslag genomen door de gedachte waar en wanneer je weer kunt gebruiken of je gedragingen tot uiting kunt brengen.

Hulp bij verslaving

Veel mensen erkennen pas laat dat ze een verslaving hebben. Bij Changes GGZ begrijpen we heel goed dat het erkennen van een verslaving een grote stap is. Maar hoe sneller je hulp inschakelt bij je verslaving, des te sneller kun je jouw verslaving overwinnen. Professionele hulp is belangrijk bij het overwinnen van een verslaving.

Wij bieden specialistische behandelingen op maat. Afhankelijk van jouw wensen en situatie bepalen we samen welke soort behandeling het beste bij jou past. We bieden hiervoor de mogelijkheid tot ambulante dagbehandelingen en klinische opname.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven