Eetstoornissen2019-06-28T15:29:16+00:00

EETSTOORNISSEN BEHANDELING

CHANGES GGZ BIED HULP BIJ ALLE SOORTEN EETSTOORNISSEN

Changes GGZ biedt behandelingen aan voor boulimia, anorexia, binge eating disorder (BED) en ‘Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’ (voorheen NAO). Als enige zorginstelling in Nederland werkt GGZ Changes samen met Montrose Manor. Samen bieden wij een exclusieve en professionele behandeling aan in Zuid-Afrika. Hiernaast bestaat er de mogelijkheid tot ambulante hulpverlening.

Wil jij je eetstoornis overwinnen? Maak vrijblijvend een afspraak bij ons, dan bepalen we samen welke eetstoornis behandeling het beste bij jou past.

EETSTOORNIS BEHANDELING BIJ CHANGES GGZ

Wij hebben unieke behandeling kunnen ontwikkelen waarin intrinsieke motivatie om de eetstoornis aan te pakken centraal staat. Volgens ons is duurzaam herstel écht mogelijk. Maar om dit te kunnen bereiken is het noodzakelijk om verder te kijken dan de symptomen van de eetstoornis.

Daarom besteden wij intensief aandacht aan het behandelen van onderliggende symptomen, zoals het leren omgaan met heftige en intense gevoelens en het vergroten van het gevoel van eigenwaarde waardoor de kans op terugval wordt geminimaliseerd.

Het doel van onze behandeling is het wegnemen van de kiem van de eetstoornis en een betere kwaliteit van leven te realiseren. Behandelen van je eetstoornis vanuit de kern.  Tijdens de behandeling stimuleren wij de talenten en positieve eigenschappen van onze cliënten. We motiveren hen tot het varen van een nieuwe koers.

MOGELIJKE PROBLEEMGEBIEDEN

 • Sociaal (gezin, partner, vrienden)

 • Dagelijks leven (werk, studie, school)

 • Isolement en eenzaamheid

 • Persoonlijkheidsproblematiek

WANNEER HEB IK EEN EETSTOORNIS?

Je hebt een eetstoornis wanneer je de controle verliest over je gedrag op het moment dat je begint de gedraging. Je blijft desondanks dezelfde patronen herhalen maar verwacht een andere uitkomst. De drang naar de gedraging is te sterk en de verleiding te groot om te weerstaan. Afhankelijkheid zorgt ervoor dat je niet meer kunt stoppen zonder specialistische hulp.

ANOREXIA NERVOSA

Iemand met anorexia nervosa probeert op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Ervaringsdeskundigen geven aan dat dit niet is omdat je geen honger hebt, maar omdat de angst om aan te komen nog groter is. Ook de vrees om niet nog meer af te vallen houdt je in de greep. Mensen met anorexia hebben over het algemeen een (zeer) laag lichaamsgewicht en een vertekend zelfbeeld. Wat veel mensen niet weten is dat bij anorexia het afvallen of dun zijn niet de belangrijkste beweegredenen zijn om eten te vermijden. Het is, net als bij alle andere eetstoornissen, een uiting dat iemand worstelt met het verwerven van een plek in de wereld. Anorexia wordt ingezet als middel om heftige en intense gevoelens onder controle te kunnen houden. Het is een uitingsvorm van onderliggende problemen. Changes GGZ  heeft daarom een unieke behandelmethode waarin intrinsieke motivatie om de eetstoornis aan te pakken centraal staat. Behandelen vanuit de kern.

VERSCHIJNSELEN VAN ANOREXIA NERVOSA

 • Je wilt je voedselinname zoveel mogelijk beperken en controleren. Je voelt een allesoverheersende angst om aan te komen. Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt.

 • Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf dikker dan je in werkelijkheid bent. Altijd vind je dat je dunner moet zijn, ook al zeggen mensen dat je niet meer mag afvallen.

 • Je sport en beweegt meer dan gemiddeld en vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken.

 • Vaak heb je een lager lichaamsgewicht dan gezond is.

LICHAMELIJKE EN PSYCHISCHE GEVOLGEN VAN ANOREXIA

Anorexia geeft veel lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en lusteloosheid, maar heeft ook een enorme aanslag op de mentale gezondheid. Van alle psychiatrische aandoeningen sterven de meeste mensen aan de gevolgen van deze eetstoornis.

GEVOLGEN VAN ANOREXIA NERVOSA IN RELATIE TOT DE OMGEVING

Sociaal isolement komt regelmatig voor bij anorexia vanwege de volgende redenen:

 • Je wilt de controle over je eetgedrag niet verliezen en in een sociale situatie wordt je eerder ‘gedwongen’ (mee) te eten.

 • Vanwege gevoelens van angst en onzekerheid ga je anderen mensen vermijden. Tegelijkertijd vermijd je het conflict met vrienden en familie die zich zorgen maken. Je wilt je dierbaren ook niet belasten met jouw eetprobleem.

 • Je lichamelijke conditie laat het steeds minder toe om de deur uit te gaan om leuke dingen te doen of te werken/studeren. Dit vergroot de kans op sociaal isolement.

MEER INFO OVER ANOREXIA NERVOSA

BOULIMIA

Iemand met boulimia wordt gedreven door de allesoverheersende angst om aan te komen. Net als bij de andere eetstoornissen zijn obsessieve gedachten over eten continu aanwezig. Het verschil met andere eetstoornissen is dat iemand structureel last heeft van ongecontroleerde eetbuien die vervolgens op allerlei mogelijke manieren gecompenseerd moeten worden door middel van braken, laxeermiddelen, vasten of overmatig sporten.

ACHTERGROND VAN BOULIMIA

Er is bij boulimia geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar waarom iemand deze eetstoornis ontwikkelt. Net als bij anorexia, BED en andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis zijn verschillende factoren van invloed, zoals erfelijke belasting, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. Boulimia komt meestal tot uiting nadat er een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven heeft plaatsgevonden. Behandeling vanuit de kern is daarom cruciaal voor duurzaam herstel.

KAN IEMAND HERSTELLEN VAN DE LICHAMELIJKE GEVOLGEN VAN BOULIMIA NERVOSA?

Er is een toekomst zonder boulimia mogelijk, waarbij de meeste lichamelijke klachten genezen. Een gezond gewicht zorgt ervoor dat het lichaam zich weer kan herstellen. Ook de menstruatie komt vaak na verloop van tijd weer terug. Alleen na een lange periode van hevig ondergewicht is er een kans op blijvende onvruchtbaarheid. Er kunnen chronische darmklachten ontstaan na een lange periode van laxeren. Bovendien is er kans op botontkalking en onherstelbare schade aan het tandglazuur.

LICHAMELIJKE EN PSYCHISCHE GEVOLGEN VAN BOULIMIA

Gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid staan aan de basis van eetstoornissen zoals anorexia, boulimia, BED (binge eating disorder) en ‘andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’.

MEER INFO OVER BOULIMIA NERVOSA

EETBUISTOORNIS (BED)

BINGE EATING DISORDER

Eetstoornis BED, ofwel binge eating disorder, is net als anorexia, boulimia en ‘andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’ een eetstoornis die te herkennen is aan obsessief bezig zijn met eten. Het verschil met de andere stoornissen is dat iemand met BED geteisterd wordt door eetbuien, maar die vervolgens niet compenseert door bijvoorbeeld gebruik van laxeermiddelen of braken. Tijdens een eetbui kan iemand niet stoppen met eten, waarna gevoelens van schuld en schaamte ontstaan.

PSYCHISCHE CONSEQUENTIES VAN BINGE EATING DISORDER (BED)

De psychische consequenties van BED komen grotendeels overeen met die van anorexia, boulimia en andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis. Gedachten over eten beheersen het leven dusdanig dat werk/studie en relaties er hevig onder lijden. Iemand wilt niet toegeven aan de uitingen van de eetstoornis, maar het lijkt alsof de controle over het eigen leven is verloren. De scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen die bekend zijn is overigens diffuus; vaak worden er meerdere symptomen gesignaleerd en is er overlap aanwezig.

VERSCHIJNSELEN BINGE EATING DISORDER (BED)

 • Eetbuien. Je eet veel in een korte tijd, zonder dat je ervan geniet.

 • Controleverlies. Je verliest de controle over je gedrag tijdens een eetbui, waarna je je schuldig en zwak voelt.

 • Gevoelens van schaamte en walging zorgen ervoor dat je weer gaat eten en in een vicieuze cirkel terecht komt.

ACHTERGROND BINGE EATING DISORDER (BED)

Er is bij BED geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar waarom iemand deze eetstoornis ontwikkelt. Net als bij anorexia, boulimia en andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis zijn verschillende factoren van invloed, zoals erfelijke belasting, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. BED komt meestal tot uiting nadat er een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven heeft plaatsgevonden.

MEER INFO OVER BINGE EATING DISORDER (BED)

EETSTOORNIS NAO

ANDERE GESPECIFICEERDE VOEDINGS- OF EETSTOORNIS (VOORMALIG NAO)

Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’ (voorheen NAO) is voor een groot gedeelte vergelijkbaar met anorexia, boulimia en BED. Iemand is obsessief bezig met eten, afvallen en niet aankomen. Toch wordt niet aan alle kenmerken van de andere eetstoornissen voldaan. Iemand vertoont bijvoorbeeld wel magerzucht, maar behoudt desondanks een gezond gewicht. Of iemand herkent zichzelf wel in de vele gedragingen die bij boulimia horen, maar braakt niet minstens eenmaal per week. Belangrijk om te realiseren is dat de diagnose andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis het meest wordt gesteld en even ernstig is als alle eetstoornissen.

ACHTERGROND ANDERE GESPECIFICEERDE VOEDINGS- OF EETSTOORNIS

Er is bij andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar waarom iemand deze eetstoornis ontwikkelt. Net als bij anorexia, boulimia en BED zijn verschillende factoren van invloed, zoals erfelijke belasting, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis komt meestal tot uiting nadat er een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven heeft plaatsgevonden.

LICHAMELIJKE EN PSYCHISCHE GEVOLGEN VAN ANDERE GESPECIFICEERDE VOEDINGS- OF EETSTOORNIS

Veel van de consequenties van boulimia en anorexia gelden ook voor andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis. Gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid liggen hier aan ten grondslag.

MEER INFO OVER EETSTOORNIS NAO

DIRECT CONTACT

24/7 TELEFONISCH BEREIKBAAR

HOOFDKANTOOR

  Ulvenhoutselaan 79
    4834 MD Breda
  +31(0)88 242 64 37
  info@changesggz.nl

HUIDIGE WACHTTIJDEN

VERSLAVING

Intake binnen 1 week

Ambulante behandeling 6 weken wachttijd

Klinische behandeling 0 weken wachttijd

EETSTOORNISSEN

Intake binnen 4 weken

Ambulante behandeling 7 weken wachttijd

Klinische behandeling 8 weken wachttijd (na goedkeuring aanmelding en akkoord zorgverzekeraar)

Laatste update: 19-07-'19

DUURZAAM HERSTEL

Niet alleen het clean worden van je verslaving of het op gewicht komen bij een eetstoornis zijn nodig voor duurzaam herstel. Juist onze doeltreffende behandeling gericht op de oorzaak van de verslaving of eetstoornis vergroten de kans op duurzaam herstel.

MEER WETEN OF AFSPRAAK MAKEN?

Stel hieronder je vraag, maak een afspraak voor intake of vrijblijvend kennismakingsgesprek

Voer onderstaande code in:
captcha

* Ik geef toestemming voor het verwerken van de gegevens in dit formulier ten behoeve van het afhandelen van mijn vraag/verzoek.

Cookies op de website van Changes GGZ

Deze website maakt gebruik van cookies, deze zijn nodig om deze website zo goed mogelijk te laten functioneren.
Door deze site te gebruiken accepteert u het gebruik van deze cookies.

Privacy Statement    |    Cookie Statement