24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Wat is anorexia nervosa

De letterlijke definitie van anorexia nervosa is ‘een gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Bij Changes GGZ zijn we het echter niet helemaal eens met deze definitie. Bij anorexia heb je namelijk wel eetlust, maar wil je die onderdrukken. Je hebt een obsessie voor alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Als je aan deze eetstoornis lijdt, dan eet je extreem weinig. Daardoor val je steeds meer af, wat vaak leidt tot ondergewicht en ernstige ondervoeding. Je denkt vaak negatief over jezelf en hebt weinig zelfvertrouwen. Zelfs al val je heel veel af, je blijft denken dat je te dik bent. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt anorexia bij zowel mannen als vrouwen voor. Wanneer anorexia niet tijdig behandeld wordt, heeft dit zeer ernstige lichamelijke en psychische gevolgen.

Vanaf het moment dat ik bij Changes terecht kwam voelde ik mij direct begrepen, op mijn gemak en als gelijkwaardig mens behandeld.
Ik denk dat dit sterk aan mijn herstel proces heeft bijgedragen. Na een uitgebreide kennismaking en intake ben ik eerst klinisch behandeld. Tijdens mijn opname was er veel aandacht voor de totale problematiek en voelde ik tegelijk de ruimte om dit te delen.

Desiree

23 jaar

Wat is de achtergrond van anorexia?

Anorexia werd voor het eerst vastgesteld bij de in 1542 geboren Koningin Mary van Schotland. Ondanks het feit dat anorexia al heel lang voorkomt en er veel onderzoek naar is gedaan, is er geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar. Waarom ontwikkelt iemand deze eetstoornis? Net als bij boulimia, BED en andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen zijn verschillende factoren van invloed. Hierbij kun je denken aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. In de meeste gevallen komt anorexia tot uiting wanneer er een ingrijpende gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden.

 

Heb ik anorexia?

In het begin lijken de symptomen van anorexia nog vrij onschuldig. Je vind je zelf te dik en besluit af te vallen. Dat streven om af te vallen kan echter al snel een obsessie worden. Je voelt een allesoverheersende angst om aan te komen. Je dieet begint steeds ongezondere vormen aan te nemen; in plaats van gezonde keuzes te maken, probeer je je voedselinname zoveel mogelijk te beperken en te controleren. Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt, die je vervolgens weer wanhopig probeert te verbranden door meer te sporten en te bewegen. Vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang. Je staat dagelijks op de weegschaal of meet je lichaamsmaten op. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf als dikker dan je in  werkelijkheid bent. Ondanks opmerkingen van mensen uit je omgeving dat je te dun bent en niet meer moet afvallen, ben je niet tevreden. Je vindt altijd dat je dunner moet zijn. Je idealiseert (te) dunne modellen. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken. Je lichaamsgewicht is inmiddels zo laag dat het niet meer gezond is. Doordat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, heb je nauwelijks weerstand meer en krijg je allerlei fysieke klachten. Ook je mentale gezondheid heeft onder je eetstoornis te leiden.

 

Kan ik anorexia overwinnen?

Ja, je kunt anorexia overwinnen. Zodra je weer op een gezond gewicht komt, zal je lichaam zich geleidelijk herstellen. Je haar wordt weer voller, de menstruatie komt na verloop van tijd vaak weer terug. De meeste lichamelijke klachten verdwijnen.  Alleen na een lange periode van hevig ondergewicht is er een kans op blijvende onvruchtbaarheid bij vrouwen en impotentie bij mannen. Er kunnen chronische darmklachten ontstaan na een lange periode van laxeren. Bovendien is er kans op botontkalking en onherstelbare schade aan het tandglazuur. Een tijdige behandeling is dus van essentieel belang.

anorexia-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van anorexia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Changes GGZ biedt hulp bij anorexia

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Dit doen we in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant en in samenwerking met Montrose Manor in Zuid Afrika. Wil je meer weten over deze exclusieve en professionele behandeling of wil je je aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op. Welke behandeling voor jou het beste is, hangt af van de ernst en aard van je eetstoornis. Samen bepalen we welke anorexia behandeling het beste bij jou past.

Changes GGZ

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van anorexia? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.