ANOREXIA BEHANDELING

Wanneer je de hele dag obsessief bezig bent met eten en je gewicht, kan het zijn dat je anorexia nervosa hebt. Het overwinnen van anorexia is niet gemakkelijk. Je hebt daarbij hulp nodig vanuit je omgeving, maar een ervaringsdeskundige kan je ook begeleiden tijdens de behandeling.

Wil je anorexia overwinnen? Maak eens vrijblijvend een afspraak zodat we samen met jou de meest geschikte behandeling kunnen bepalen voor anorexia.

Desiree, 23 jaar.

Anorexia

“Ik heb de doorbraak gemaakt”

Vanaf het moment dat ik bij Changes terecht kwam voelde ik mij direct begrepen, op mijn gemak en als gelijkwaardig mens behandeld.

WAT IS ANOREXIA NERVOSA?

De letterlijke definitie van anorexia nervosa is een ‘gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Changes GGZ denkt echter dat deze definitie niet klopt. Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar willen dit gevoel juist onderdrukken. Als je anorexia nervosa hebt, dan heb je een obsessie voor alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Mensen met deze eetstoornis eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen.

Mensen met anorexia denken vaak negatief over zichzelf en hebben weinig zelfvertrouwen. Ondanks dat ze afvallen blijven ze zichzelf als te dik zien. Anorexia komt zowel voor bij mannen als vrouwen.

KENMERKEN VAN ANOREXIA

 • Je wilt je voedselinname zoveel mogelijk beperken en controleren. Je voelt een allesoverheersende angst om aan te komen. Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt.

 • Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf dikker dan je in werkelijkheid bent. Altijd vind je dat je dunner moet zijn, ook al zeggen mensen dat je niet meer mag afvallen.

 • Je sport en beweegt meer dan gemiddeld en vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken.

 • Vaak heb je een lager lichaamsgewicht dan gezond is.

ANOREXIA: GEVOLGEN SOCIALE OMGEVING

Sociaal isolement komt regelmatig voor bij anorexia vanwege de volgende redenen:

 • Je wilt de controle over je eetgedrag niet verliezen en in een sociale situatie wordt je eerder ‘gedwongen’ (mee) te eten.

 • Vanwege gevoelens van angst en onzekerheid ga je anderen mensen vermijden. Tegelijkertijd vermijd je het conflict met vrienden en familie die zich zorgen maken. Je wilt je dierbaren ook niet belasten met jouw eetprobleem.

 • Je lichamelijke conditie laat het steeds minder toe om de deur uit te gaan om leuke dingen te doen of te werken/studeren. Dit vergroot de kans op sociaal isolement.

LICHAMELIJKE EN PSYCHISCHE GEVOLGEN VAN ANOREXIA

Anorexia geeft veel lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en lusteloosheid, maar heeft ook een enorme aanslag op de mentale gezondheid. Van alle psychiatrische aandoeningen sterven de meeste mensen aan de gevolgen van deze eetstoornis.

LICHAMELIJKE GEVOLGEN VAN ANOREXIA

 • Beschadiging van het tandglazuur. Door het herhaaldelijk overgeven wordt je tandglazuur aangetast. Ook je slokdarm, keel en klieren raken geïrriteerd door het braken omdat er maagzuur vrijkomt.

 • Lichamelijk uitputting wat zich uit in trillende handen, duizeligheid en slecht zien.

 • Flauwtes met mogelijk daadwerkelijk flauwvallen ten gevolg.

 • Meer lichaamsbeharing over het gehele lichaam, terwijl het volume van het hoofdhaar afneemt.

 • Maag- en darmproblemen zoals verstoppingen, diarree en hevige buikpijn wat mede veroorzaakt kan worden door het gebruik van laxeermiddelen.

 • Gevoelig voor kou waarbij de handen en voeten sneller blauw aanlopen.

 • Osteoporose (botontkalking).

 • Vocht vasthouden.

 • Tekort aan kalium (mineraal) wat in de meest ernstige gevallen kan leiden tot hartritmestoornissen en uiteindelijk de dood.

 • Afwijkende bloedwaarden m.b.t. ijzertekort (bloedarmoede), zout (uitdroging), vitamines, mineralen en eiwittekorten.

 • Bij vrouwen het uitblijven van de menstruatie en mogelijk onvruchtbaarheid.

 • Bij mannen impotentieproblemen.

PSYCHISCHE GEVOLGEN VAN ANOREXIA

 • Isolement. Door anorexia ga je je steeds meer terugtrekken, dit versterkt gevoelens van onveiligheid, faalangst en eenzaamheid.

 • Depressies en angsten. Anorexia komt meestal mede voort uit minderwaardigheidsgevoelens en onzekerheid. Dit kan leiden tot depressieve gevoelens en (sociale) angst.

 • Concentratieverlies en verwardheid.

 • Dwangmatigheid. Je wilt alles onder controle houden en hebt obsessieve gedachten over (niet) eten. Dit gaat vaak samen met impulsief gedrag en ongeremdheid.

ACHTERGROND ANOREXIA

Anorexia werd voor het eerst ontdekt bij Koningin Mary van Schotland (geboren in 1542.) Ondanks het feit dat anorexia al heel lang voorkomt en er veel onderzoek naar is gedaan, is er geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar waarom iemand deze eetstoornis ontwikkelt. Net als bij boulimia, BED en ‘andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’ zijn verschillende factoren van invloed, zoals erfelijke belasting, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. Anorexia komt meestal tot uiting nadat er een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven heeft plaatsgevonden.

KAN IEMAND HERSTELLEN VAN DE LICHAMELIJKE GEVOLGEN VAN ANOREXIA NERVOSA?

Er is een toekomst zonder anorexia mogelijk, waarbij de meeste lichamelijke klachten genezen. Een gezond gewicht zorgt ervoor dat het lichaam zich weer kan herstellen. Ook de menstruatie komt vaak na verloop van tijd weer terug. Alleen na een lange periode van hevig ondergewicht is er een kans op blijvende onvruchtbaarheid. Er kunnen chronische darmklachten ontstaan na een lange periode van laxeren. Bovendien is er kans op botontkalking en onherstelbare schade aan het tandglazuur.

BEHANDELING ANOREXIA NERVOSA BIJ CHANGES GGZ

Changes GGZ biedt als enige zorginstelling in Nederland, in samenwerking met Montrose Manor, een behandeling voor eetstoornissen aan. Wil je meer weten over deze exclusieve en professionele behandeling of wil je je aanmelden? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op.

Welke behandeling voor jou het beste is hangt af van de ernst en aard van je eerstoornis. Samen met jou bepalen we welke anorexia behandeling het beste jou past.

DIRECT CONTACT

24/7 TELEFONISCH BEREIKBAAR

HOOFDKANTOOR

  Ulvenhoutselaan 79
    4834 MD Breda
  +31(0)88 242 64 37
  info@changesggz.nl

HUIDIGE WACHTTIJDEN

VERSLAVING

Intake binnen 1 week

Ambulante behandeling 4 weken wachttijd

Klinische behandeling 1 week wachttijd

Afhankelijk of er een detoxificatie geïndiceerd wordt kan de tijd afwijkend zijn van de hier gepresenteerde wachttijd

EETSTOORNISSEN

Intake binnen 1 week

Ambulante behandeling 4 weken wachttijd

Klinische behandeling 4 weken wachttijd (na goedkeuring aanmelding en akkoord zorgverzekeraar)

Laatste update: 20-03-'20

DUURZAAM HERSTEL

Niet alleen het clean worden van je verslaving of het op gewicht komen bij een eetstoornis zijn nodig voor duurzaam herstel. Juist onze doeltreffende behandeling gericht op de oorzaak van de verslaving of eetstoornis vergroten de kans op duurzaam herstel.

MEER WETEN OF AFSPRAAK MAKEN?

Stel hieronder je vraag, maak een afspraak voor intake of vrijblijvend kennismakingsgesprek

Voer onderstaande code in:
captcha

* Ik geef toestemming voor het verwerken van de gegevens in dit formulier ten behoeve van het afhandelen van mijn vraag/verzoek.