24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Wat is anorexia nervosa?

De letterlijke definitie van anorexia nervosa is ‘een gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Bij Changes GGZ zijn we het echter niet helemaal eens met deze definitie. Bij anorexia heb je namelijk wel eetlust, maar wil je die juist onderdrukken. Je hebt een obsessie voor alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Als je aan deze eetstoornis lijdt, dan eet je extreem weinig. Daardoor val je steeds meer af, wat vaak leidt tot ondergewicht en ernstige ondervoeding. Je denkt vaak negatief over jezelf en je hebt weinig zelfvertrouwen. Zelfs al val je heel veel af, je blijft denken dat je te dik bent. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt anorexia bij zowel mannen als vrouwen voor.  Het tijdig inschakelen van professionele hulp bij anorexia is heel belangrijk. Wanneer anorexia niet tijdig behandeld wordt, heeft dit zeer ernstige lichamelijke en psychische gevolgen.

De onderzoekers van Nature Genetics ontdekten dat mensen die lijden aan anorexia mutaties in hun DNA hebben die voor verandering in de spijsvertering zorgen, vooral met betrekking tot hun bloedsuikerniveau en lichaamsvet. Met dit onderzoek worden de eerste conclusies gesteld dat anorexia ook een lichamelijke grondslag heeft. Als de ziekte eenmaal de kop op heeft gestoken zijn het vaak mentale aspecten die de ziekte in stand houden en herstel belemmeren.

Vanaf het moment dat ik bij Changes GGZ terecht kwam voelde ik mij direct begrepen, op mijn gemak en als gelijkwaardig mens behandeld. 
Ik denk dat dit sterk aan mijn herstel proces heeft bijgedragen. Na een uitgebreide kennismaking en intake ben ik eerst klinisch behandeld. Tijdens mijn opname was er veel aandacht voor de totale problematiek en voelde ik tegelijk de ruimte om dit te delen.

Desiree

23 jaar

Wat is de achtergrond van anorexia?

Anorexia werd voor het eerst vastgesteld bij de in 1542 geboren Koningin Mary van Schotland. Ondanks het feit dat anorexia al heel lang voorkomt en er veel onderzoek naar is gedaan, is er geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar. Waarom ontwikkelt iemand deze eetstoornis en waardoor een ander niet? Net als bij boulimia, BED en andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen (NAO) zijn verschillende factoren van invloed. Hierbij kun je denken aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. In de meeste gevallen komt anorexia tot uiting wanneer er een ingrijpende gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden. Vaak wordt er gezocht naar één verklaring voor anorexia, maar die is er simpelweg niet. Wel zijn deskundigen het er over eens dat de belangrijkste factoren biologische, psychische en omgevingsfactoren zijn. Wil je meer weten over de factoren die van invloed zijn op anorexia? Wij hebben een artikel gewijd aan deze factoren.

 

Verschil anorexia en boulimia

Anorexia en boulimia zijn twee veelvoorkomende eetstoornissen, die veel gelijkenissen hebben. Maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee eetstoornissen. Iemand met anorexia probeert op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Niet omdat je geen honger hebt, maar omdat de angst om aan te komen nog groter is. Het verschil bij boulimia zit er in dat deze persoon ook structureel last heeft van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden.

 

Heb ik anorexia?

In het begin lijken de symptomen van anorexia nog vrij onschuldig. Je vind je zelf te dik en besluit af te vallen. Dat streven om af te vallen kan echter al snel een obsessie worden. Je voelt een allesoverheersende angst om aan te komen. Je dieet begint steeds ongezondere vormen aan te nemen; in plaats van gezonde keuzes te maken, probeer je je voedselinname zoveel mogelijk te beperken en te controleren. Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt, die je vervolgens weer wanhopig probeert te verbranden door meer te sporten en te bewegen. Vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang. Je staat dagelijks op de weegschaal of meet je lichaamsmaten op. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf als dikker dan je in  werkelijkheid bent. Ondanks opmerkingen van mensen uit je omgeving dat je te dun bent en niet meer moet afvallen, ben je niet tevreden. Je vindt altijd dat je dunner moet zijn. Je idealiseert (te) dunne modellen. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken. Je lichaamsgewicht is inmiddels zo laag dat het niet meer gezond is. Doordat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, heb je nauwelijks weerstand meer en krijg je allerlei fysieke klachten. Ook je mentale gezondheid heeft onder je eetstoornis te leiden.

Waar anorexia dus kan starten met een onschuldige gedachten om af te vallen, kan het bij sommigen leiden tot een obsessie. Een ziekte waar grote gevolgen aan verbonden zijn.

 

Kan ik anorexia overwinnen?

Ja, met de juiste hulp bij anorexia kan je deze slepende ziekte overwinnen. Echt waar! Zodra je weer op een gezond gewicht komt, zal je lichaam zich geleidelijk herstellen. Je haar wordt weer voller, de menstruatie komt na verloop van tijd vaak weer terug. De meeste lichamelijke klachten verdwijnen.  Alleen na een lange periode van hevig ondergewicht is er een kans op blijvende onvruchtbaarheid bij vrouwen en impotentie bij mannen. Er kunnen chronische darmklachten ontstaan na een lange periode van laxeren. Bovendien is er kans op botontkalking en onherstelbare schade aan het tandglazuur. Een tijdige én professionele behandeling is dus van essentieel belang.

anorexia-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van anorexia is mogelijk, daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij anorexia en een individuele aanpak helpen we jou om anorexia te overwinnen. Zet de eerste stap naar écht herstel.

Changes GGZ biedt hulp bij anorexia

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Dit doen we in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant en in samenwerking met Montrose Manor in Zuid Afrika. Wil je meer weten over deze exclusieve en professionele behandeling of wil je je aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op. Welke behandeling voor jou het beste is, hangt af van de ernst en aard van je eetstoornis. Samen bepalen we welke anorexia behandeling het beste bij jou past.

changesggz-locatie-halsteren
Changes GGZ

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van anorexia? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FAQ

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast om irrationele gedachten over je gewicht en zelfbeeld aan te pakken. Onder begeleiding van een voedingsdeskundige streeft men ernaar om je op een verantwoorde manier weer op een gezond gewicht te krijgen. Afhankelijk van onder andere hoeveel ondergewicht je hebt en de ernst van de door anorexia veroorzaakte lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen, kan een kliniekopname soms noodzakelijk zijn. Daar worden therapie en nutritionele revalidatie gecombineerd met gedragsmonitoring. Dit soort programma’s blijken zeer effectief bij patiënten die bij ambulante behandelprogramma’s niet in staat zijn om aan te komen of snel een terugval krijgen

Anorexia nervosa gaat in de meeste gevallen gepaard met de volgende symptomen:

 • Een intense angst om aan te komen
 • Een verstoord zelfbeeld (je denkt dat je dik bent terwijl je dat in werkelijkheid niet bent)
 • Ondergewicht
 • Niet in staat zijn om op een gezond gewicht te blijven
 • Jezelf uithongeren
 • Overmatig bewegen
 • Dieetpillen of laxeermiddelen gebruiken
 • Je vinger in je keel steken om te braken
 • Obsessief calorieën tellen of voedsel wegen
 • Liegen over je eetgedrag

Anorexia heeft zeer ernstige gevolgen welke mogelijk tot een fatale afloop kunnen leiden. Als je jezelf herkent in de symptomen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Er is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor waarom iemand anorexia ontwikkelt. De volgende factoren kunnen van invloed zijn:

 • Biologische factoren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat eetstoornissen vaak in de familie zitten; genetische kwetsbaarheid kan ook het gevolg zijn van een specifiek persoonlijkheidstype of een algemene vatbaarheid voor psychiatrische stoornissen.

 

 • Ontwikkelingsfactoren. In veel gevallen treedt anorexia op in de tienerjaren; sommige wetenschappers denken dat de oorzaken gerelateerd zijn aan ontwikkelingsproblemen.

 

 • Gezinsgerelateerde factoren. Kinderen die opgroeien in een ontwricht gezin of een onveilige thuissituatie hebben (bijvoorbeeld vanwege misbruik door een gezinslid), lopen een groter risico om een eetstoornis zoals anorexia te ontwikkelen.

 

 • Socioculturele factoren. Adolescenten, en dan met name jonge vrouwen, hebben de neiging om actrices, zangeressen en modellen te idealiseren. Deze celebrities worden door de media neergezet als het toonbeeld van perfectie, waarbij ze middels speciale effecten vaak slanker en mooier worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zorgt ervoor dat adolescenten gaan streven naar een onrealistisch uiterlijk. Ook kwetsende opmerkingen van leeftijdsgenoten over het uiterlijk of gewicht kunnen een trigger zijn voor anorexia.

Eetstoornissen discrimineren niet. Iedereen kan een eetstoornis zoals anorexia krijgen. Hoewel anorexia vaker voorkomt bij jonge meisjes, zijn er ook oudere vrouwen en mannen die de diagnose hebben gekregen. Naar schatting is ongeveer 10 procent van de mensen met anorexia nervosa man.