Herstellen van anorexia

Als je anorexia hebt, ondervind je daar zowel geestelijke als lichamelijke gevolgen van. Een veelgehoorde vraag is of je wel volledig kan herstellen. In veel gevallen is het mogelijk om tijdens een professionele behandeling voor anorexia grotendeels van de lichamelijke gevolgen te herstellen. De kans hierop is het grootst wanneer je stopt met braken en laxeren en op een normaal gewicht komt. Meestal komt ook de menstruatie terug. Blijvende onvruchtbaarheid komt alleen voor wanneer je een lange periode van hevig ondergewicht hebt gehad. Botontkalking en aangetast tandglazuur kunnen niet worden teruggedraaid. Ook kun je last blijven houden van de maag en darmen. Het is belangrijk om tijdig de symptomen van anorexia te herkennen en erkennen en te starten met een behandeling. Want anorexia kan ernstige gevolgen hebben, in sommige gevallen lijdt deze ziekte zelfs tot overlijden.

Geestelijk herstellen van anorexia is een traject dat per persoon verschillend is. Het is van belang om te begrijpen waar het vandaan komt en hoe je een terugval kan voorkomen. Professionele behandeling bij anorexia is daarom noodzakelijk.

Behandeling bij anorexia en boulimia

Anorexia en boulimia lijken veel op elkaar, maar vertonen wel degelijk verschillen. Iemand met anorexia probeert op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen, omdat de angst om aan te komen nog groter is. Daarentegen heeft iemand met boulimia ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden. Bijvoorbeeld door braken, laxeermiddel, vasten of overmatig sporten. Zowel bij anorexia als bij boulimia is professionele behandeling raadzaam.

De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.

Wat houdt een behandeling bij anorexia in?

Als uit het intakegesprek blijkt dat kliniekopname voor jou de beste anorexia behandeling is, dan bieden wij de mogelijkheid voor klinische opname in Halsteren. In deze kliniek bieden wij een persoonlijke en professionele behandeling bij anorexia.

Onze behandeling bij anorexia biedt mogelijkheid tot meerdere vormen van therapie. Van reguliere en cognitieve therapie tot alternatieve en meer onorthodoxe methodes, waarmee lichaam, geest en psyche in balans gebracht kunnen worden. We bepalen samen welke soort behandeling het beste bij jouw situatie past.

Bij Changes GGZ vinden we het belangrijk dat jouw directe naasten ook worden betrokken bij de anorexia behandeling. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen, het heeft altijd impact op je omgeving. Onze behandelingen bestaan daarom ook uit systeemtherapie. Wat systeemtherapie is en wat het belang van systeemtherapie bij een anorexia behandeling is, hebben wij uitgebreid beschreven.

Vermoed je dat je anorexia nervosa hebt?

Toegeven dat je anorexia nervosa hebt en professionele behandeling zoekt kan ongemakkelijk voelen of zorgen voor een gevoel van schaamte. Dit is onnodig. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Hulp is altijd mogelijk. Schakel mensen in die je vertrouwt en praat erover. Wil je van anorexia af, maar weet je niet goed hoe of welke behandeling past? Wij helpen je graag. Samen maken we een plan, zodat jij stap voor stap je leven terugkrijgt. Meld je aan via het aanmeldformulier hieronder of neem vrijblijvend telefonisch contact op!

Meld je nu aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.