24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Herstellen van anorexia

Als je anorexia hebt, ondervind je daar zowel geestelijke als lichamelijke gevolgen van. Een veelgehoorde vraag is of je wel volledig kan herstellen. Dit hangt van de duratie en zwaarte af, maar in veel gevallen is het mogelijk om grotendeels van de lichamelijke gevolgen te herstellen. De kans hierop is het grootst wanneer je stopt met braken en laxeren en op een normaal gewicht komt. Meestal komt ook de menstruatie terug. Blijvende onvruchtbaarheid komt alleen voor wanneer je een lange periode van hevig ondergewicht hebt gehad. Botontkalking en aangetast tandglazuur kunnen niet worden teruggedraaid. Ook kun je last blijven houden van de maag en darmen. Het is belangrijk om tijdig te symptomen van anorexia te herkennen en erkennen. Want anorexia kan ernstige gevolgen hebben, in sommige gevallen lijdt deze zelfs ziekte tot overlijden.

Geestelijk herstellen van anorexia is een traject dat per persoon verschillend is. Dit hangt af van de duratie, maar ook de ernst en aard van de eetstoornis. Het is van belang om te begrijpen waar het vandaan komt en hoe je een terugval kan voorkomen. Professionele behandelingen bij anorexia is daarom noodzakelijk.

 

Verschil anorexia en boulimia

Anorexia en boulimia lijken veel op elkaar, maar vertonen wel degelijk verschillen. Iemand met anorexia probeert op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Niet omdat je geen honger hebt, maar omdat de angst om aan te komen nog groter is. Net als bij anorexia zijn obsessieve gedachten over eten continu aanwezig bij iemand met boulimia. Daarentegen heeft iemand met boulimia ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden. Bijvoorbeeld door braken, laxeermiddel, vasten of overmatig sporten.

Professionele behandelingen bij anorexia

Als uit het intakegesprek blijkt dat kliniekopname voor jou de beste anorexia behandeling is, dan bieden wij de mogelijkheid voor klinische opname in Nederland of Zuid-Afrika. Changes GGZ heeft haar eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant. En als enige zorginstelling in Nederland werkt GGZ Changes samen met Montrose Manor. In beide klinieken bieden wij een persoonlijke en professionele behandeling aan.

Onze behandelingen bij anorexia biedt mogelijkheid tot meerdere vormen van therapie. Van reguliere en cognitieve therapie tot alternatieve en meer onorthodoxe methodes, waarmee lichaam, geest en psyche in balans gebracht kunnen worden. We bepalen samen welke soort behandeling het beste bij jouw situatie past.

Bij Changes GGZ vinden we het belangrijk dat jouw directe naasten ook worden betrokken bij de behandeling. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen, het heeft altijd impact op je omgeving. Onze behandelingen bestaan daarom ook uit systeemtherapie. Wat systeemtherapie is en het belang van systeemtherapie bij een eetstoornis behandeling hebben wij uitgebreid beschreven.

 

Vermoed je dat je anorexia nervosa hebt?

Toegeven dat je anorexia of een eetstoornis hebt kan ongemakkelijk voelen of zorgen voor een gevoel van schaamte. Dit is onnodig. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Weet dat hulp altijd mogelijk is. Schakel mensen in die je vertrouwt en praat erover. Wil je van anorexia af, maar weet je niet goed hoe? Wij helpen je graag. Samen maken we een plan, zodat jij stap voor stap je leven terugkrijgt. Neem vrijblijvend contact op via 088-2426437 of maak een afspraak.

FAQ

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast om irrationele gedachten over je gewicht en zelfbeeld aan te pakken. Onder begeleiding van een voedingsdeskundige streeft men ernaar om je op een verantwoorde manier weer op een gezond gewicht te krijgen. Afhankelijk van onder andere hoeveel ondergewicht je hebt en de ernst van de door anorexia veroorzaakte lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen, kan een kliniekopname soms noodzakelijk zijn. Daar worden therapie en nutritionele revalidatie gecombineerd met gedragsmonitoring. Dit soort programma’s blijken zeer effectief bij patiënten die bij ambulante behandelprogramma’s niet in staat zijn om aan te komen of snel een terugval krijgen

Er is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor waarom iemand anorexia ontwikkelt. De volgende factoren kunnen van invloed zijn:

  • Biologische factoren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat eetstoornissen vaak in de familie zitten; genetische kwetsbaarheid kan ook het gevolg zijn van een specifiek persoonlijkheidstype of een algemene vatbaarheid voor psychiatrische stoornissen.

 

  • Ontwikkelingsfactoren. In veel gevallen treedt anorexia op in de tienerjaren; sommige wetenschappers denken dat de oorzaken gerelateerd zijn aan ontwikkelingsproblemen.

 

  • Gezinsgerelateerde factoren. Kinderen die opgroeien in een ontwricht gezin of een onveilige thuissituatie hebben (bijvoorbeeld vanwege misbruik door een gezinslid), lopen een groter risico om een eetstoornis zoals anorexia te ontwikkelen.

 

  • Socioculturele factoren. Adolescenten, en dan met name jonge vrouwen, hebben de neiging om actrices, zangeressen en modellen te idealiseren. Deze celebrities worden door de media neergezet als het toonbeeld van perfectie, waarbij ze middels speciale effecten vaak slanker en mooier worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zorgt ervoor dat adolescenten gaan streven naar een onrealistisch uiterlijk. Ook kwetsende opmerkingen van leeftijdsgenoten over het uiterlijk of gewicht kunnen een trigger zijn voor anorexia.

Eetstoornissen discrimineren niet. Iedereen kan een eetstoornis zoals anorexia krijgen. Hoewel anorexia vaker voorkomt bij jonge meisjes, zijn er ook oudere vrouwen en mannen die de diagnose hebben gekregen. Naar schatting is ongeveer 10 procent van de mensen met anorexia nervosa man.