Bigorexia

Wanneer sporten verslavend wordt

Bigorexia

Bigorexia is een stoornis waarbij overmatig trainen, extreme fixatie op je lichaamsvorm en voeding centraal staan. Je leven lijdt onder je levensstijl.

Je bent nooit gespierd genoeg en moet steeds meer en vaker trainen om die ene kick te krijgen. De obsessie voor sporten en het vergroten van spieren slaat door onderliggende problematiek de ongezonde kant op en roept isolerende en depressieve gevoelens op. Wanneer je niet kan sporten kan je je onrustig of ongelukkig voelen. Gelukkig kan je met de juiste professionele hulp bigorexia en onderliggende problematiek overwinnen en weer een gezonde relatie met sporten en eten opbouwen. Wat is bigorexia precies en hoe kan je het behandelen? Lees er hier meer over.

bigorexia

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is bigorexia?

Bigorexia wordt ook wel een sportverslaving, muscle dysmorphic disorder of een adonis complex genoemd (verwijzend naar de Griekse figuur voor kracht). Het is een steeds groter probleem aan het worden onder mensen die de spieren en lichaamsbouw proberen te realiseren van de afgetrainde lichamen die ze dagelijks in online en offline media voorbij zien komen.

De obsessie voor het kweken van spieren neemt bij deze eetstoornis de overhand. Je sport extreem veel, maar vindt je lichaam nooit gespierd genoeg. Sporten is dwangmatig en een verslaving waar je sociale leven steeds meer voor moet wijken. De verslavende kant ervan draait om het stofje dat je lichaam aanmaakt tijdens een workout: endorfine. Het gelukzalige gevoel zorgt voor even voor een natuurlijke kick. Terwijl je je steeds depressiever, eenzamer, angstiger, onrustiger en prikkelbaarder voelt als je niet kunt sporten.

Oorzaak van bigorexia

Hoe ontwikkelt iemand bigorexia? De oorzaak voor het ontwikkelen van een sportverslaving ligt vaak dieper dan de wens voor een afgetraind lichaam. Een combinatie van verschillende factoren kunnen hierbij een rol spelen. Ieder mens is uniek en ontwikkelt ook zo op zijn eigen manier negatieve patronen. Laag zelfvertrouwen, een pestverleden, trauma’d en de media kunnen bijvoorbeeld triggers zijn om bigorexia te ontwikkelen. Door middel van therapie wordt het onderliggende probleem in kaart gebracht en leer je hoe je uit deze negatieve spiraal kunt breken.

De stoornis wordt vaak gediagnostiseerd bij jonge mannen die een in de maatschappij veel gezien schoonheidsideaal willen nastreven. De druk om strak, gespierd en afgetraind te zijn, is enorm en door social media erg zichtbaar. Online word je dagelijks geconfronteerd met spieren, lichamelijke transformaties en afgetrainde lijven van leeftijdsgenoten, influencers en sporters.

Hoe herken je bigorexia?

Wanneer wordt sporten ongezond voor je? Bigorecten sporten steeds meer, zwaarder en langer. Gevoelens van depressie en boosheid spelen op wanneer een training moet worden overgeslagen. Zelfs wanneer blessures of pijn opspeelt, slaan ze lichaamsbeweging niet over uit angst te vermageren. Hieronder vind je een aantal bigorexia symptomen op een rij.

Psychische bigorexia symptomen

  • Je bent obsessief bezig met sporten en voeding.
  • Je traint steeds meer, langer en intensiever om die kick en het gewenste effect te krijgen.
  • Als je niet kunt trainen neemt het gevoel van angst, onrust en vermoeidheid toe in je lichaam.
  • Je blijft trainen, ondanks pijntjes, blessures of mentale druk.
  • Je sport beslaat een steeds groter deel van je agenda, waardoor je minder tijd besteedt aan sociale activiteiten en het liefst etentjes of feestjes afzegt.
  • Mentaal gezien voel je je steeds eenzamer en meer geïsoleerd. Je kan last hebben van extreme mood swings, frustratie en agressie.
  • Als je niet sport voel je je extreem schuldig en slecht over jezelf.
  • Je wilt je het liefst elke dag wegen.
  • Je kijkt en vergelijkt je lichaam vaak met die van anderen.

Lichamelijke bigorexia symptomen

  • Lichamelijk gaat je extreme sport- en voedingsschema zijn tol eisen door eenzijdige en te weinig voeding, blessures en chronische vermoeidheid. Lichamelijke bigorexia symptomen zijn bijvoorbeeld:
  • Door het vele sporten ontstaat grote gewichtsverlies of aanzienlijke spieropbouw.
  • Je lijdt aan slapeloosheid.
  • Je hebt steeds minder eetlust en skipt calorieën wanneer je niet hebt kunnen sporten.
  • Je hebt sneller last van infecties en verwondingen.
  • Je hebt last van aanhoudende spierpijn.
  • Je prestaties verminderen.
  • Je motorische coördinatie wordt steeds slechter.
  • Je hartslag is verhoogd in rust.

Het gevaar van bigorexia

Langdurig je lichaam overbelasten heeft een negatief effect op je gezondheid. De effecten van bigorexia zijn op lichamelijk en geestelijk vlak merkbaar. Overbelasting van spieren, uitputting, abnormale waarden, een hoge bloeddruk, meer acné, lage testosteronwaarden en een tekort aan vitamine D kunnen tot de gevolgen behoren. Je kunt bovendien verminderd vruchtbaar worden en osteoporose (broze botten) ontwikkelen. Daarnaast kan misbruik van spierbevorderende producten zoals eiwitshakes en gebruik van steroïden negatieve effecten hebben op je gezondheid, nu en in de toekomst.

Verschil bigorexia anorexia

Iedereen kan een eetstoornis ontwikkelen. Vaak zien we bigorexia bij mannen terug, terwijl de meerderheid van anorexia cliënten vrouw is. De stoornissen hebben overlap op het feit dat je een niet kloppend beeld van je lichaam hebt. Waar bigorecten zichzelf juist als te dun, zwak en mager zien en de wens hebben om gespierd en groter te worden, zien anorecten zich als te dik terug in de spiegel. Bij beide stoornissen speelt de controle hebben een belangrijke rol en wordt er veel onderling naar elkaar gekeken.

Hoe kan je bigorexia behandelen?

Met de juiste hulp is bigorexia goed te behandelen. De therapie bestaat inhoudelijk uit onder andere cognitieve gedragstherapie en psycho educatie. De behandeling is gericht op het achterhalen en doorbreken van de onderliggende oorzaak. Het schoonheidsideaal waar iemand naar streeft staat aan het begin van de eetstoornis, maar vaak zorgen onderliggende problemen ervoor dat de stoornis in stand blijft. Door hieraan te werken leg je een krachtige basis voor langdurig herstel. Deze negatieve spiraal doorbreken kan met een individuele behandeling, dagbehandeling waarbij je 3 dagen per week naar onze behandellocatie in Breda komt of klinische opname. Tijdens je aanmeldprocedure wordt met jou afgestemd welk traject het meest passend is voor jouw situatie.

“Changes GGZ biedt hulp bij bigorexia

“Heb je hulp nodig? Changes GGZ biedt vanuit verschillende locaties in Nederland innovatieve en professionele behandelingen voor bigorexia. Tijdens de behandeling focus je je met onze deskundige collega’s op de onderliggende oorzaak en triggers voor je gedrag, waardoor we kunnen werken aan langdurig herstel van je stoornis. Afhankelijk wat het beste voor jouw situatie is kunnen we deze stoornis zo licht (individuele therapie) en intensief (klinische opname) als passend is behandelen. Welke behandeling het beste voor jou is, hangt af van je situatie. Tijdens de intake bespreken we waar je hulp bij nodig hebt en bepalen we samen welk traject hier het beste op aansluit.”

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven