24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Wat is boulimia nervosa?

De letterlijke vertaling van boulimia nervosa is ‘grote eetlust door nerveuze oorzaken’. Die benaming is niet helemaal correct, want je hoeft met boulimia niet per se een grote eetlust te hebben. Als je boulimia nervosa hebt, dan word je gedreven door een allesoverheersende angst om aan te komen. Zoals gezegd heb je bij deze eetstoornis last van obsessieve gedachten over eten. Daarbij heb je structureel last van ongecontroleerde eetbuien. Als een eetbui eenmaal voorbij is, voel je je schuldig. Je probeert de eetbui dan te compenseren, bijvoorbeeld door over te geven, laxeermiddelen te gebruiken, te vasten of overmatig te sporten in een poging die calorieën weer te verbranden. Er is bij boulimia geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar voor waarom deze eetstoornis zich ontwikkelt. Net als bij anorexia, binge eating disorder en andere eetstoornissen zijn er verschillende factoren van invloed. Denk aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. We zien wel dat boulimia vaak tot uiting komt nadat iemand een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt.

 

De onzichtbare eetstoornis

Omdat boulimia nervosa zich bij elk individu op een andere manier uit, kan het voor je omgeving vaak lastig te herkennen zijn. Mensen zien je misschien wel gewoon eten, maar het ‘compenseren’ doe je privé. Zo kun je misschien wel gezellig met je familie uit eten gaan, en lijkt er vanuit hun oogpunt niets met je aan de hand te zijn. Maar zodra je alleen bent, probeer je wanhopig dat eten te compenseren. Het kan echter ook zijn dat je juist eetbuien hebt als je alleen bent, bijvoorbeeld omdat je je schaamt voor wat je dan allemaal naar binnen werkt. Die schaamte gaat gepaard met een drang om je gedachten, gevoelens en gedrag voor je omgeving te verbergen. Dit leidt er vaak toe dat je jezelf gaat afzonderen. Je komt vast te zitten in een vicieuze cirkel van ongecontroleerde eetbuien, schuldgevoelens en compenseren. Op den duur kun je compleet geïsoleerd raken. Vanwege die onzichtbare symptomen wordt boulimia vaak niet in een vroeg stadium herkend. En zonder tijdige behandeling en ondersteuning kunnen er zeer ernstige, mogelijk permanente complicaties optreden.

De behandeling bij Changes GGZ heeft mij eindelijk meer acceptatie over eten en gewicht gebracht. Ik had nooit gedacht dat ik zover zou kunnen komen met eten wat voor mij in het verleden de duivel was. Ik bestreed het met gedrag, middelen en overmatig trainen. De manier waarop men bij Changes GGZ mij heeft behandeld en gesteund tijdens het klinische proces en in de nazorg is werkelijk ongekend en mag toch wel een benchmark genoemd worden.

Charlotte

Heb ik boulimia?

Als je boulimia hebt, dan ben je constant bezig met je gewicht en je lichaamsvorm. Je veroordeelt jezelf vanwege de door jezelf geconstateerde tekortkomingen. Je leeft in continue angst om aan te komen. Je hebt herhaaldelijk last van eetbuien, waarbij je in één keer abnormale hoeveelheden eten naar binnen werkt. Tijdens die eetbuien heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt – je kunt niet controleren wat je eet, je kunt niet stoppen met eten. Na afloop van een eetbui volgt het onvermijdelijke schuldgevoel. Om te voorkomen dat je aankomt, dwing je jezelf om te braken of maak je gebruik van laxeermiddelen, diuretica, darmspoelingen of dieetpillen. Ook overmatig sporten kan een compensatiemethode zijn. Tussen de eetbuien door probeer je vaak te vasten, je inname van calorieën te beperken of bepaalde soorten voedsel te vermijden.

Kan ik boulimia overwinnen?

Omdat boulimia niet alleen gerelateerd is aan je eetgedrag maar ook aan je zelfbeeld, kan het lastig zijn om te overwinnen. Maar de juiste behandeling kan je helpen om zelfverzekerder te worden en je beter over jezelf te voelen. Vanaf dat punt kun je een gezonder eetpatroon gaan ontwikkelen, waardoor je lichaam de kans krijgt om te herstellen. De meeste lichamelijke klachten verdwijnen dan weer. Na een lange periode van compulsief overgeven en/of laxeren kunnen er wel chronische darmklachten ontstaan. Ook heb je, als je te lang met je probleem blijft doorlopen, kans op botontkalking en onherstelbare schade aan je tandglazuur. Dit maakt het extra belangrijk om tijdig hulp te zoeken.

boulimia-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van boulimia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Changes GGZ biedt hulp bij boulimia

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Dit doen we in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant en in samenwerking met Montrose Manor in Zuid Afrika. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten behandelingen, zoals ambulante dagbehandeling of een kliniek opname. We nodigen je eerst uit voor een intakegesprek. Samen bekijken we welke boulimia behandeling het meest effectief en het minst belastend voor je is en of dit past bij de ernst van jouw eetstoornis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling voor boulimia? Of wil je je bij ons aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op. Samen kunnen we boulimia overwinnen.

changesggz-locatie-halsteren
Changes GGZ

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van boulimia? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FAQ

Boulimia gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

  • Herhaaldelijke eetbuien
  • Compensatiegedrag zoals opzettelijk braken, misbruik van laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie, vasten of overmatig sporten
  • Een laag zelfbeeld
  • Symptomen van een angststoornis en/of depressie

Wanneer je al langere tijd symptomen van boulimia vertoond kun je last hebben van onder andere een onregelmatige of geheel gestopte menstruatie, gebitsproblemen en maag- en darmproblemen. Herken je jezelf in de symptomen van boulimia? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Boulimia kan zeer ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Wij kunnen je helpen deze eetstoornis te overwinnen.

Er is geen specifieke reden aan te wijzen waarom iemand boulimia ontwikkeld. Wel weten we dat eetstoornissen over het algemeen gelinkt zijn aan weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Als je boulimia hebt kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over (bepaalde aspecten van) je leven. Overmatig eten en het daaropvolgende compensatiegedrag geeft je het gevoel dat je toch nog ergens controle over hebt, namelijk je eetgedrag.

Een binge is de Engelse term voor een eetbui: het eten van een enorme hoeveelheid voedsel in een hele korte tijd. Tijdens zo’n binge grijp je meestal naar calorierijk voedsel; junkfood dat heel veel vet en/of suiker bevat. Een binge kan spontaan voorkomen, maar er zijn ook boulimia patiënten die hun binge plannen. Sommigen eten ongecontroleerd, anderen eten dingen op een zeer gecontroleerde of systematische wijze, bijvoorbeeld door voedsel op een bepaalde volgorde te eten. Na afloop van een binge voel je een overweldigende drang om jezelf te ontdoen van het voedsel dat je naar binnen hebt gewerkt, uit angst dat je aankomt.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag. Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag. Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).