De behandeling van boulimia focust zich zowel op de psychologische als de lichamelijke kant. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan het versterken van lichaam en geest om de eetstoornis te verhelpen. Naast het onderzoeken van het ontstaan van het probleem, moet er worden geleerd op een normale manier met eten om te gaan. Dat wil zeggen dat er een gezond eetpatroon wordt aangeleerd, dat je leert om positief naar eten te kijken en dat je de calorieën obsessie leert kwijt te raken. Daarnaast moet je leren van je eigen lichaam te houden en dit te accepteren.

Een boulimia behandeling moet bij je passen. Dit gaat verder dan alleen de duratie en de ernst van je eetstoornis. Boulimia is een persoonlijk probleem, dus alleen een persoonlijke aanpak werkt. Wij bieden deskundige zorg waarin we samen met jou een plan maken. We willen een behandeling die zo effectief mogelijk, maar tegelijkertijd zo min mogelijk belastend is.

Soorten behandelingen bij boulimia

Voor boulimia bestaan verschillende behandelingen. Bij Changes GGZ bieden we voor boulimia ambulante dagbehandelingen aan, waarbij je een dag per week werkt met een van onze specialisten. Het traject duurt 12 weken en bestaat uit groepssessies en individuele therapie. Tijdens deze boulimia behandeling is het mogelijk om thuis te blijven wonen en eventueel te werken of studeren.

Wanneer uit het intakegesprek blijkt dat kliniekopname de beste keus is, biedt Changes GGZ  ook behandelingen aan in haar eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant.

Bij Changes GGZ vinden we het ook belangrijk om aandacht te besteden aan jouw omgeving. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen. We betrekken daarom jouw familie en/of vrienden bij de behandelingen en jouw herstel. Dit doen we door middel van systeemtherapie. Wij passen systeemtherapie toe bij zowel ambulante dagbehandelingen als bij kliniekopname.

Kosten boulimia behandeling

De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.

Ondergrens BMI

Voor intake en opname heb je een minimaal BMI nodig. Bij de intake ligt de ondergrens van het BMI op 14 bij volwassenen en op 13,5 bij jeugd. Als het BMI bij de intake aan dit minimum voldoet, gaan we het voortraject in. In het voortraject kijken we samen naar de mogelijkheden om het BMI te verhogen voor de opname. 

Als je opgenomen wilt worden, ligt de ondergrens namelijk iets hoger. Hiervoor geldt een minimaal BMI van 15,5 bij volwassenen en een minimaal BMI van 14,5 bij jeugd. 

Herstellen van boulimia

Als je last hebt van boulimia kan lichamelijk en geestelijk bijna volledig herstellen. De menstruatie komt meestal na verloop van tijd terug. Alleen wanneer iemand lang hevig ondergewicht heeft gehad is er kans op blijvende onvruchtbaarheid. Ook kunnen er chronische darmklachten zijn ontstaan. Ook zal er altijd aandacht moeten worden blijven besteed aan iemands onzekerheden om er zeker van te zijn dat boulimia niet weer tot uiting komt.

Als je denkt last te hebben van boulimia zoek dan hulp. Praat erover met iemand in je omgeving. Je hoeft je niet alleen te voelen of te schamen. Je bent sterker dan je eetstoornis. Neem contact met ons op en samen maken we een plan voor herstel.

Professionele boulimia behandeling

Boulimia is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.