24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

De behandeling van boulimia focust zich zowel op de psychologische als de lichamelijke kant. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan het versterken van lichaam en geest om de eetstoornis te verhelpen. Naast het onderzoeken van het ontstaan van het probleem, moet er worden geleerd op een normale manier met eten om te gaan. Dat wil zeggen dat er een gezond eetpatroon wordt aangeleerd, dat je leert om positief naar eten te kijken en dat je de calorieën obsessie leert kwijt te raken. Daarnaast moet je leren van je eigen lichaam te houden en dit te accepteren.

Een boulimia behandeling moet bij je passen. Dit gaat verder dan alleen de duratie en de ernst van je eetstoornis. Boulimia is een persoonlijk probleem, dus alleen een persoonlijke aanpak werkt. Wij bieden deskundige zorg waarin we samen met jou een plan maken. We willen een behandeling die zo effectief mogelijk, maar tegelijkertijd zo min mogelijk belastend is.

 

Soorten behandelingen bij boulimia

Voor boulimia bestaan verschillende behandelingen. Bij Changes GGZ bieden we voor boulimia ambulante dagbehandelingen aan, waarbij je een dag per week werkt met een van onze specialisten. Het traject duurt 12 weken en bestaat uit groepssessies en individuele therapie. Tijdens deze boulimia behandeling is het mogelijk om thuis te blijven wonen en eventueel te werken of studeren.

Wanneer uit het intakegesprek blijkt dat kliniekopname de beste keus is, biedt Changes GGZ  ook behandelingen aan in haar eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant. En als enige zorginstelling in Nederland werkt GGZ Changes ook samen met Montrose Manor in Zuid-Afrika. In beide klinieken bieden wij een persoonlijke en professionele behandeling aan.

Bij Changes GGZ vinden we het ook belangrijk om aandacht te besteden aan jouw omgeving. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen. We betrekken daarom jouw familie en/of vrienden bij de behandelingen en jouw herstel. Dit doen we door middel van systeemtherapie. Wij passen systeemtherapie toe bij zowel ambulante dagbehandelingen als bij kliniekopname.

 

Herstellen van boulimia

Als je last hebt van boulimia kan lichamelijk en geestelijk bijna volledig herstellen. De menstruatie komt meestal na verloop van tijd terug. Alleen wanneer iemand lang hevig ondergewicht heeft gehad is er kans op blijvende onvruchtbaarheid. Ook kunnen er chronische darmklachten zijn ontstaan. Ook zal er altijd aandacht moeten worden blijven besteed aan iemands onzekerheden om er zeker van te zijn dat boulimia niet weer tot uiting komt.

Als je denkt last te hebben van boulimia zoek dan hulp. Praat erover met iemand in je omgeving. Je hoeft je niet alleen te voelen of te schamen. Je bent sterker dan je eetstoornis. Neem contact met ons op en samen maken we een plan voor herstel.

Professionele boulimia behandeling

Boulimia is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

FAQ

Boulimia gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

  • Herhaaldelijke eetbuien
  • Compensatiegedrag zoals opzettelijk braken, misbruik van laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie, vasten of overmatig sporten
  • Een laag zelfbeeld
  • Symptomen van een angststoornis en/of depressie

Wanneer je al langere tijd symptomen van boulimia vertoond kun je last hebben van onder andere een onregelmatige of geheel gestopte menstruatie, gebitsproblemen en maag- en darmproblemen. Herken je jezelf in de symptomen van boulimia? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Boulimia kan zeer ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Wij kunnen je helpen deze eetstoornis te overwinnen.

Er is geen specifieke reden aan te wijzen waarom iemand boulimia ontwikkeld. Wel weten we dat eetstoornissen over het algemeen gelinkt zijn aan weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Als je boulimia hebt kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over (bepaalde aspecten van) je leven. Overmatig eten en het daaropvolgende compensatiegedrag geeft je het gevoel dat je toch nog ergens controle over hebt, namelijk je eetgedrag.

Een binge is de Engelse term voor een eetbui: het eten van een enorme hoeveelheid voedsel in een hele korte tijd. Tijdens zo’n binge grijp je meestal naar calorierijk voedsel; junkfood dat heel veel vet en/of suiker bevat. Een binge kan spontaan voorkomen, maar er zijn ook boulimia patiënten die hun binge plannen. Sommigen eten ongecontroleerd, anderen eten dingen op een zeer gecontroleerde of systematische wijze, bijvoorbeeld door voedsel op een bepaalde volgorde te eten. Na afloop van een binge voel je een overweldigende drang om jezelf te ontdoen van het voedsel dat je naar binnen hebt gewerkt, uit angst dat je aankomt.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag. Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag. Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).