24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Boulimia komt voor in verschillende soorten en maten. Wat de precieze oorzaak is dat de één boulimia ontwikkeld en de ander niet is nog onbekend. Er is namelijk niet één oorzaak aan te wijzen. Wel zijn deskundige het er over eens dat biologische, psychische en omgevingsfactoren van invloed zijn op boulimia.

 

Psychische en sociale gevolgen van boulimia

Als je lijdt aan boulimia dan zijn er verschillende gevolgen. Boulimia komt voor in verschillende soorten en maten, waardoor iedereen ook andere symptomen ervaart. Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de meest voorkomende psychische en sociale gevolgen van boulimia.

 • Je toont vermijdingsgedrag. Dat wil zeggen dat je ‘eetmomenten’ met andere mensen gaat op alle mogelijke manier probeert te vermijden. Je wil niet dat zij doorhebben dat jouw eetgedrag veranderd is en probeert de eetbuien te verbergen.
 • Je vindt jezelf de moeite niet waard.
 • Je komt in een sociaal isolement terecht. Door het vermijden van sociale contacten zonder je je steeds meer af. Wanneer je dat doet ontstaat het gevoel van eenzaamheid.
 • Je hebt negatieve gedachten en depressieve gevoelens. Omdat je dag en nacht bezig bent met wel of niet eten, is het soms bijna niet meer mogelijk om met anderen om te gaan. Je hebt het idee dat je er niet toe doet of dat er niemand om je geeft.

 

Lichamelijke gevolgen van boulimia

Naast de psychische en sociale gevolgen van boulimia zijn er ook (ernstige) lichamelijke gevolgen van boulimia. Wellicht ben je je niet bewust van deze gevolgen, maar het is belangrijk dat je deze gevolgen weet. Wij hebben een aantal belangrijke lichamelijke gevolgen voor je op een rij gezet.

 • Je bent prikkelbaar en kan je slecht concentreren.
 • Je bent sneller moe en voelt je sneller duizelig.
 • Je krijgt last van je maag en darmen. Dat wil zeggen, verstoppingen, krampen, diarree, luiheid van de darmen en buikpijn door overmatig gebruik van laxeermiddelen en braken.
 • Je kunt uitgedroogd raken.
 • Je hebt hartritme- en nierfunctiestoornissen door lage vochtwaarden in het lichaam.
 • Je hebt een verhoogde kans op bloedarmoede door een ijzertekort.
 • Een tekort aan kalium kan leiden tot hartritmestoornissen en de dood
 • De menstruatiecyclus raakt ontregeld, blijft uit en kan uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid. Bij mannen uit zich dit in impotentie problemen.
 • Beschadiging van het tandglazuur door het braken.
 • Geïrriteerde slokdarm, keel en klieren door het maagzuur dat vrijkomt bij het braken.
 • Je hebt een grotere kans op slokdarmkanker door het braken.

De gevolgen en risico’s van boulimia zijn ingrijpend. Zoek hulp als je de gevolgen herkent. Wil je meer informatie over de gevolgen of over onze behandelingen? Onze specialisten helpen je graag. Neem contact op, zodat wij je kunnen helpen je leven terug te krijgen, zonder dat je daarin wordt tegengehouden door je eetstoornis.

Boulimia? Zoek tijdig professionele hulp

Boulimia is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

FAQ

Boulimia gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

 • Herhaaldelijke eetbuien
 • Compensatiegedrag zoals opzettelijk braken, misbruik van laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie, vasten of overmatig sporten
 • Een laag zelfbeeld
 • Symptomen van een angststoornis en/of depressie

Wanneer je al langere tijd symptomen van boulimia vertoond kun je last hebben van onder andere een onregelmatige of geheel gestopte menstruatie, gebitsproblemen en maag- en darmproblemen. Herken je jezelf in de symptomen van boulimia? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Boulimia kan zeer ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Wij kunnen je helpen deze eetstoornis te overwinnen.

Er is geen specifieke reden aan te wijzen waarom iemand boulimia ontwikkeld. Wel weten we dat eetstoornissen over het algemeen gelinkt zijn aan weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Als je boulimia hebt kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over (bepaalde aspecten van) je leven. Overmatig eten en het daaropvolgende compensatiegedrag geeft je het gevoel dat je toch nog ergens controle over hebt, namelijk je eetgedrag.

Een binge is de Engelse term voor een eetbui: het eten van een enorme hoeveelheid voedsel in een hele korte tijd. Tijdens zo’n binge grijp je meestal naar calorierijk voedsel; junkfood dat heel veel vet en/of suiker bevat. Een binge kan spontaan voorkomen, maar er zijn ook boulimia patiënten die hun binge plannen. Sommigen eten ongecontroleerd, anderen eten dingen op een zeer gecontroleerde of systematische wijze, bijvoorbeeld door voedsel op een bepaalde volgorde te eten. Na afloop van een binge voel je een overweldigende drang om jezelf te ontdoen van het voedsel dat je naar binnen hebt gewerkt, uit angst dat je aankomt.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag. Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag. Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).