24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Wat is eetbuistoornis BED?

Veel mensen kennen anorexia en boulimia als eetstoornis. Binge Eating Disorder (BED) is een meer onbekende eetstoornis. Eigenlijk wel gek, aangezien in Nederland zo’n 180.000 mensen lijden aan deze eetstoornis, wel negen keer zo veel als boulimia. Doordat de diagnose van BED nog niet lang bestaat, is het bij velen nog onbekend.

Over welke eetstoornis we ook praten, de kern van het probleem is hetzelfde: een obsessie met eten. Er zijn wel degelijk verschillen tussen een eetbuistoornis en bijvoorbeeld anorexia of boulimia. Binge Eating Disorder  is een eetbuistoornis die gekenmerkt wordt door herhaaldelijke voorvallen waarbij je grote hoeveelheden eet – vaak erg snel en tot het punt dat je zo vol zit dat je je niet goed voelt. Tijdens zo’n eetbui heb je geen controle over wat je eet, hoeveel je eet en hoe snel je eet. Na afloop van zo’n eetbui, als je weer tot jezelf komt, ervaar je gevoelens van schaamte, schuld of stress. Het verschil met de bekende eetstoornissen anorexia en boulimia is dus dat er bij een eetbuistoornis geen actie wordt ondernomen om de ongecontroleerde eetbuien te compenseren.

De eetbuien worden bij eetbuistoornis BED niet geassocieerd met herhaaldelijk compensatiegedrag (o.a. braken) zoals bij boulimia het geval is. Hoewel de eetbuistoornis BED tot de meest voorkomende eetstoornissen behoort, is er vaak geen concrete oorzaak te identificeren. Net als bij anorexia, boulimia en andere gespecificeerde eetstoornissen kunnen er verschillende factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van BED. Hierbij kun je denken aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. In de praktijk blijkt wel dat deze eetstoornis meestal tot uiting komt nadat je iets ingrijpends hebt meegemaakt.

Door middel van groepstherapie, individuele gesprekken en begeleiding van een diëtiste heb ik geleerd om weer voor mijzelf te kiezen en gezonde keuzes te kunnen maken. Tijdens de behandeling werd ik me bewust van de niet helpende gedachtes-gedrag en kreeg ik de juiste hulp om hier op een andere manier mee om te gaan. De therapeuten gaven mij het vertrouwen dat ik nodig had om me kwetsbaar op te kunnen stellen en me hier verder in te ontwikkelen.

Pien

23 jaar

Welke gevolgen heeft eetbuistoornis BED?

Afgezien van de voor de hand liggende consequenties (overgewicht en daaraan gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten), gaat eetbuistoornis BED met nog meer gevolgen gepaard. Hierbij kun je denken aan lichamelijke risico’s zoals maag- en darmklachten, gewrichtsproblemen en chronische vermoeidheid. Maar ook psychische risico’s zoals negatieve gedachten, depressie, vermijdingsgedrag, sociale isolatie en eenzaamheid komen heel vaak voor.

 

Heb ik een Binge Eating Disorder?

Het kan vaak lastig zijn om Binge Eating Disorder bij jezelf te identificeren. Heb je niet gewoon een flinke eetlust? Of ben je misschien een stress-eter? Er zijn een aantal belangrijke symptomen waaraan je eetbuistoornis BED kunt herkennen:

  • Eetbuien
    Je eet veel in een korte tijd. Daarbij gaat het om een hoeveelheid eten die aanzienlijk groter is dan wat de meeste mensen in dezelfde tijd of onder soortgelijke omstandigheden zouden eten. Deze eetbuien worden geassocieerd met bepaalde kenmerken. Hierbij kun je denken aan veel sneller eten dan normaal, eten tot je helemaal vol zit of echt niet meer kan, het eten van grote hoeveelheden wanneer je fysiek eigenlijk geen honger hebt en alleen eten, omdat je je schaamt door hoeveel je eet.
  • Verlies van controle
    Tijdens een eetbui heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt over jezelf. Je kunt niet stoppen met eten. Je kunt ook niet bepalen wat, hoeveel of hoe snel je eet.
  • Schuldgevoel
    Na afloop van een eetbui wordt je geconfronteerd met gevoelens van schaamte, walging en/of depressie. Je voelt je zwak en schuldig. Omdat BED grotendeels een emotionele eetstoornis is, zorgen die gevoelens ervoor dat je weer gaat eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

 

Is eetbuistoornis BED te behandelen?

Hoewel Binge Eating Disorder zeer ernstige en mogelijk levensbedreigende consequenties kan hebben, is deze eetstoornis doorgaans goed te behandelen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat je ernstige gezondheidsproblemen kunt voorkomen. Lees meer over de soorten behandelingen bij Changes GGZ voor eetbuistoornis BED.

eetstoornis-bed-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van eetbuistoornis BED is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Changes GGZ biedt hulp bij eetbuistoornis BED

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Dit doen we in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant en in samenwerking met Montrose Manor in Zuid Afrika. We kijken samen met jou welke behandeling het beste bij jou past. Daarbij houden we rekening met de ernst en aard van je eetstoornis. Wil je meer weten over deze exclusieve behandelingen? Of wil je je graag aanmelden voor een intakegesprek? Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag.

changesggz-locatie-halsteren
Kliniek Zuid Afrika
Changes GGZ

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van eetbuistoornis BED? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FAQ

In principe kan iedereen een eetbuistoornis ontwikkelen, ongeacht leeftijd of afkomst. De stoornis komt zowel bij vrouwen als mannen voor; naar schatting is ongeveer een derde van de mensen met binge eating disorder man. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten, zoals genetische aanleg. Veel mensen met een eetbuistoornis zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van verwaarlozing of emotioneel of lichamelijk misbruik, of waar ongezonde eetgewoontes als normaal werden beschouwd. Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn eveneens risicofactoren. Ook kinderen die gepest werden of worden vanwege hun gewicht lopen meer risico om (op jongere of op latere leeftijd) een eetbuistoornis te ontwikkelen. Traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn.

Incidenteel iets te veel eten, bijvoorbeeld met kerst, is iets dat we allemaal weleens doen. Dat is ook helemaal niet erg. Maar bij eetbuistoornis BED wordt het structureel consumeren van te veel eten geassocieerd met een gebrek aan controle over het eetgedrag. Vaak eet je veel te snel, tot het punt dat je zo vol zit dat je niet meer kunt eten. Het kan ook zijn dat je eet terwijl je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Na afloop van een eetbui voel je je schuldig en mogelijk ook depressief. De schaamte die je voelt zorgt ervoor dat je je eetbuien voor anderen geheim probeert te houden. Je trekt je daarom meestal in je eentje terug om te bingen.

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van controle over je eigen eetgewoontes. Daardoor heb je regelmatig binges, oftewel eetbuien, waarbij je in één keer een ongewoon grote hoeveelheid eten consumeert. Veel mensen met deze eetbuistoornis worden na afloop van zo’n binge geconfronteerd met gevoelens van schuld, schaamte en stress. Dit kan weer tot meer eetbuien leiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boulimia, gaat eetbuistoornis BED niet gepaard met compensatiegedrag zoals opzettelijk braken of het gebruik van laxeermiddelen.