24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Omdat eetbuistoornis BED vaak als gevolg heeft dat je overgewicht krijgt of hebt is het voor anderen te zien. Je kunt je daardoor sneller schamen en je opgelaten voelen. Mensen uit de omgeving zullen sneller aan de bel trekken, maar omdat de eetbuien in het geheim worden ondernomen, zullen weinig mensen de link leggen naar eetbuistoornis BED. Toch kan het zichtbare aspect ook helpen om het probleem onder ogen te komen en er iets aan te doen. Een behandeling helpt daar goed bij. Herken daarom de symptomen van eetbuistoornis BED, want een eetbuistoornis BED kan grote gevolgen hebben op jouw leven.

 

Soorten behandeling eetbuistoornis BED

Wanneer iemand ervoor kiest om bij ons met een behandeling te starten zijn er meerdere opties mogelijk. Ten eerste krijg je een intake gesprek. Daar wordt gekeken naar de duur en ernst van de stoornis. Er is veel persoonlijke aandacht, zodat we de psychologische oorzaak kunnen vinden met de hulp van gespecialiseerde psychologen en deskundigen.

Een behandeling wordt bij ons altijd samen met elkaar gemaakt. Na een intake kan worden besloten of je meer gebaat bent bij een ambulante– of een klinische behandeling. Het verschil tussen deze twee behandelingen is dat bij een ambulante behandeling iemand zijn of haar normale leven kan blijven leven, maar zich tegelijkertijd wel moet laten behandelen. Bij een ambulante behandeling blijf je thuis wonen en kun je vaak doorwerken of studeren. Een behandeling duurt ongeveer 12 weken.

De andere optie, de klinische behandeling, houdt in dat je wordt opgenomen. We bieden je dan de mogelijkheid om behandelingen te krijgen in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant. En als enige zorginstelling in Nederland werken wij samen met Montrose Manor in Zuid-Afrika. In beide klinieken bieden wij een persoonlijke en professionele behandeling aan. Een kliniekopname duurt gemiddeld 6 tot 9 weken.

Voor welke behandeling er ook wordt gekozen, je wordt altijd begeleidt door specialisten. De trajecten bestaan uit groepssessies, individuele therapie, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psycho-educatie en systeemtherapie. De theorie van het 12 stappenmodel is in beide trajecten geïntegreerd. Na het succesvol doorlopen van de behandeling volgt een nabehandeling, waar ruimte is voor verdere verdieping van een leven in herstel.

Eetbuistoornis BED? Zoek hulp

Eetbuistoornis BED is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

FAQ

In principe kan iedereen een eetbuistoornis ontwikkelen, ongeacht leeftijd of afkomst. De stoornis komt zowel bij vrouwen als mannen voor; naar schatting is ongeveer een derde van de mensen met binge eating disorder man. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten, zoals genetische aanleg. Veel mensen met een eetbuistoornis zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van verwaarlozing of emotioneel of lichamelijk misbruik, of waar ongezonde eetgewoontes als normaal werden beschouwd. Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn eveneens risicofactoren. Ook kinderen die gepest werden of worden vanwege hun gewicht lopen meer risico om (op jongere of op latere leeftijd) een eetbuistoornis te ontwikkelen. Traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn.

Incidenteel iets te veel eten, bijvoorbeeld met kerst, is iets dat we allemaal weleens doen. Dat is ook helemaal niet erg. Maar bij eetbuistoornis BED wordt het structureel consumeren van te veel eten geassocieerd met een gebrek aan controle over het eetgedrag. Vaak eet je veel te snel, tot het punt dat je zo vol zit dat je niet meer kunt eten. Het kan ook zijn dat je eet terwijl je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Na afloop van een eetbui voel je je schuldig en mogelijk ook depressief. De schaamte die je voelt zorgt ervoor dat je je eetbuien voor anderen geheim probeert te houden. Je trekt je daarom meestal in je eentje terug om te bingen.

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van controle over je eigen eetgewoontes. Daardoor heb je regelmatig binges, oftewel eetbuien, waarbij je in één keer een ongewoon grote hoeveelheid eten consumeert. Veel mensen met deze eetbuistoornis worden na afloop van zo’n binge geconfronteerd met gevoelens van schuld, schaamte en stress. Dit kan weer tot meer eetbuien leiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boulimia, gaat eetbuistoornis BED niet gepaard met compensatiegedrag zoals opzettelijk braken of het gebruik van laxeermiddelen.