24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Psychische en sociale gevolgen van eetbuistoornis BED

De psychische gevolgen van een eetbuistoornis komen grotendeels overeen met die van anorexia, boulimia en andere gespecificeerde voedings- en eetstoornissen (NAO). Eten en gedachten over eten beheersen het leven. Werk, studie en relaties kunnen er hevig onder lijden, wanneer je niet wil toegeven dat er een probleem is. Een eetstoornis heeft op iedereen een andere impact, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende psychische en sociale gevolgen van eetbuistoornis BED voor je op een rij gezet.

 • Het vermijden van anderen. Je gaat andere mensen en eetmomenten vermijden. Je schaamt je en wil anderen niet met jouw problemen opzadelen
 • Eenzaamheid
 • Onrust en spanning in je lichaam en geest
 • Verlies van interesses en seksdrive
 • Alcohol- en drugsmisbruik om gevoelens af te stompen
 • Negatieve gedachten en depressies
 • Sociaal isolement
 • Suïcidale overwegingen en zelfmoord

 

Lichamelijke gevolgen van eetbuistoornis BED

Naast de psychische en sociale gevolgen, zijn er ook gevolgen voor het lichaam. Iemand met een eetbuistoornis eet vaak eenzijdig: producten met veel suiker, vet en ongezonde voedingsstoffen. Het tekort aan ‘gezonde’ voedingsstoffen kan vervolgens leiden tot verschillende lichamelijke gevolgen. Hieronder hebben we een aantal lichamelijke gevolgen voor je op een rij gezet.

 • Je krijgt steeds meer overgewicht
 • Je krijgt last van kortademigheid
 • Beperking in bewegingsvrijheid door overgewicht
 • Pijnlijke gewrichten door overgewicht
 • Spijsverteringsklachten door de onregelmatige en overmatige manier van eten
 • Suikerziekte / diabetes
 • Maag- en darmproblemen
 • Chronische oververmoeidheid en een gevoel van lusteloosheid
 • Een vergroot risico op hart-en vaatziekten door een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte
 • Impotentie en onregelmatigheden in de menstruatiecyclus

De risico’s en gevolgen van een eetbuistoornis hebben een ongezonde invloed op je leven. Zodra je besluit je te laten behandelen zal je het idee krijgen dat je het leven terugkrijgt. Hoe eerder dit gebeurt hoe beter. Gevolgen als suikerziekte zijn te voorkomen, als je op tijd aan de bel trekt. Het is daarom belangrijk dat je tijdig de symptomen van eetbuistoornis BED herkent.

Laat eetbuistoornis BED je leven niet bepalen. Wij praten er graag met je over. Vraag om hulp en neem vrijblijvend contact met ons op.

Eetbuistoornis BED? Zoek hulp

Eetbuistoornis BED is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

FAQ

In principe kan iedereen een eetbuistoornis ontwikkelen, ongeacht leeftijd of afkomst. De stoornis komt zowel bij vrouwen als mannen voor; naar schatting is ongeveer een derde van de mensen met binge eating disorder man. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten, zoals genetische aanleg. Veel mensen met een eetbuistoornis zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van verwaarlozing of emotioneel of lichamelijk misbruik, of waar ongezonde eetgewoontes als normaal werden beschouwd. Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn eveneens risicofactoren. Ook kinderen die gepest werden of worden vanwege hun gewicht lopen meer risico om (op jongere of op latere leeftijd) een eetbuistoornis te ontwikkelen. Traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn.

Incidenteel iets te veel eten, bijvoorbeeld met kerst, is iets dat we allemaal weleens doen. Dat is ook helemaal niet erg. Maar bij eetbuistoornis BED wordt het structureel consumeren van te veel eten geassocieerd met een gebrek aan controle over het eetgedrag. Vaak eet je veel te snel, tot het punt dat je zo vol zit dat je niet meer kunt eten. Het kan ook zijn dat je eet terwijl je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Na afloop van een eetbui voel je je schuldig en mogelijk ook depressief. De schaamte die je voelt zorgt ervoor dat je je eetbuien voor anderen geheim probeert te houden. Je trekt je daarom meestal in je eentje terug om te bingen.

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van controle over je eigen eetgewoontes. Daardoor heb je regelmatig binges, oftewel eetbuien, waarbij je in één keer een ongewoon grote hoeveelheid eten consumeert. Veel mensen met deze eetbuistoornis worden na afloop van zo’n binge geconfronteerd met gevoelens van schuld, schaamte en stress. Dit kan weer tot meer eetbuien leiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boulimia, gaat eetbuistoornis BED niet gepaard met compensatiegedrag zoals opzettelijk braken of het gebruik van laxeermiddelen.