BED gevolgen

Wat zijn de gevolgen van een eetbuistoornis?

Gevolgen eetbuistoornis

De gevolgen van eetbuistoornis BED hebben een grote invloed op je leven. Gevoelens van onzekerheid, schaamte en walging nemen steeds meer de overhand. Doordat je niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk en sociaal last krijgt van eetbuistoornis BED kom je snel in een neerwaartse spiraal terecht, totdat je het idee hebt er nooit meer mee te kunnen stoppen of ontsnappen. Dit gevoel is begrijpelijk, maar zeker niet de waarheid.

Eetbuistoornis BED ontstaat vaak door een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid vormen de kern. Het is belangrijk in te grijpen voordat de gevolgen levensgevaarlijk worden.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Psychische en sociale gevolgen van eetbuistoornis BED

De psychische gevolgen van een eetbuistoornis komen grotendeels overeen met die van anorexia, boulimia en andere gespecificeerde voedings- en eetstoornissen (NAO). Eten en gedachten over eten beheersen het leven. Werk, studie en relaties kunnen er hevig onder lijden, wanneer je niet wil toegeven dat er een probleem is. Een eetstoornis heeft op iedereen een andere impact, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende psychische en sociale gevolgen van eetbuistoornis BED voor je op een rij gezet.

  • Het vermijden van anderen. Je gaat andere mensen en eetmomenten vermijden. Je schaamt je en wil anderen niet met jouw problemen opzadelen
  • Eenzaamheid
  • Onrust en spanning in je lichaam en geest
  • Verlies van interesses en seksdrive
  • Alcohol- en drugsmisbruik om gevoelens af te stompen
  • Negatieve gedachten en depressies
  • Sociaal isolement
  • Suïcidale overwegingen en zelfmoord

Lichamelijke gevolgen van eetbuistoornis BED

Naast de psychische en sociale gevolgen, zijn er ook gevolgen voor het lichaam. Iemand met een eetbuistoornis eet vaak eenzijdig: producten met veel suiker, vet en ongezonde voedingsstoffen. Het tekort aan ‘gezonde’ voedingsstoffen kan vervolgens leiden tot verschillende lichamelijke gevolgen. Hieronder hebben we een aantal lichamelijke gevolgen voor je op een rij gezet.

  • Je krijgt steeds meer overgewicht
  • Je krijgt last van kortademigheid
  • Beperking in bewegingsvrijheid door overgewicht
  • Pijnlijke gewrichten door overgewicht
  • Spijsverteringsklachten door de onregelmatige en overmatige manier van eten
  • Suikerziekte / diabetes
  • Maag- en darmproblemen
  • Chronische oververmoeidheid en een gevoel van lusteloosheid
  • Een vergroot risico op hart-en vaatziekten door een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte
  • Impotentie en onregelmatigheden in de menstruatiecyclus

De risico’s en gevolgen van een eetbuistoornis hebben een ongezonde invloed op je leven. Zodra je besluit je te laten behandelen zal je het idee krijgen dat je het leven terugkrijgt. Hoe eerder dit gebeurt hoe beter. Gevolgen als suikerziekte zijn te voorkomen, als je op tijd aan de bel trekt. Het is daarom belangrijk dat je tijdig de symptomen van eetbuistoornis BED herkent.

Laat eetbuistoornis BED je leven niet bepalen. Wij praten er graag met je over. Vraag om hulp en neem dan contact met ons op.

Heb jij een eetbuistoornis? Zoek hulp

Eetbuistoornis BED is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van Binge Eating Disorder (BED), ook wel eetbuistoornis genoemd, is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij eetbuistoornis en een individuele aanpak helpen we jou om jouw eetbuistoornis te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij binge eating disorder (BED)

Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Binge Eating Disorder (BED) gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot Binge Eating Disorder (BED).

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van controle over je eigen eetgewoontes. Daardoor heb je regelmatig binges, oftewel eetbuien, waarbij je in één keer een ongewoon grote hoeveelheid eten consumeert. Veel mensen met deze eetbuistoornis worden na afloop van zo’n binge geconfronteerd met gevoelens van schuld, schaamte en stress. Dit kan weer tot meer eetbuien leiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boulimia, gaat eetbuistoornis BED niet gepaard met compensatiegedrag zoals opzettelijk braken of het gebruik van laxeermiddelen.
Een binge is de Engelse term voor een eetbui: het eten van een enorme hoeveelheid voedsel in een hele korte tijd. Tijdens zo’n binge grijp je meestal naar calorierijk voedsel; junkfood dat heel veel vet en/of suiker bevat. Een binge kan spontaan voorkomen, maar er zijn ook boulimia patiënten die hun binge plannen. Sommigen eten ongecontroleerd, anderen eten dingen op een zeer gecontroleerde of systematische wijze, bijvoorbeeld door voedsel op een bepaalde volgorde te eten. Na afloop van een binge voel je een overweldigende drang om jezelf te ontdoen van het voedsel dat je naar binnen hebt gewerkt, uit angst dat je aankomt.
Je schuldgevoel ontstaat door emoties die met je aan de haal gaan. Wees hierin niet te streng voor jezelf. Stoppen met eten begint bij erkennen dat je relatie met eten nu niet gezond is. Vaak gaat er een onderliggend probleem schuil onder je drang naar eten. Deze eetstoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Je bent hier niet alleen in en kan en mag hier hulp voor zoeken. Met behulp van therapie kan je je eetbuien, emoties en schuldgevoel onder controle krijgen.
In principe kan iedereen een eetbuistoornis ontwikkelen, ongeacht leeftijd of afkomst. De stoornis komt zowel bij vrouwen als mannen voor; naar schatting is ongeveer een derde van de mensen met binge eating disorder man. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten, zoals genetische aanleg. Veel mensen met een eetbuistoornis zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van verwaarlozing of emotioneel of lichamelijk misbruik, of waar ongezonde eetgewoontes als normaal werden beschouwd. Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn eveneens risicofactoren. Ook kinderen die gepest werden of worden vanwege hun gewicht lopen meer risico om (op jongere of op latere leeftijd) een eetbuistoornis te ontwikkelen. Traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn.

Incidenteel iets te veel eten, bijvoorbeeld met kerst, is iets dat we allemaal weleens doen. Dat is ook helemaal niet erg. Maar bij eetbuistoornis BED wordt het structureel consumeren van te veel eten geassocieerd met een gebrek aan controle over het eetgedrag. Vaak eet je veel te snel, tot het punt dat je zo vol zit dat je niet meer kunt eten. Het kan ook zijn dat je eet terwijl je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Na afloop van een eetbui voel je je schuldig en mogelijk ook depressief. De schaamte die je voelt zorgt ervoor dat je je eetbuien voor anderen geheim probeert te houden. Je trekt je daarom meestal in je eentje terug om te bingen.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven