Symptomen eetbuistoornis BED
Bij een eetbuistoornis eet je in een korte tijd, dat wil zeggen een half uur tot twee uur, heel veel achter elkaar. Je hebt geen honger, maar hebt toch het gevoel dat je moet eten. Je eet sneller dan normaal en kan niet stoppen. Zelfs als je vol zit blijf je eten. Een eetbui wordt vaak uitgelokt door een emotie, bijvoorbeeld verdriet of frustratie, maar ook spanning en stress kunnen een oorzaak zijn. Als je last hebt van een eetbui zorg je dat je dat stiekem doet. Je wil niet dat anderen het door hebben. Gevoel van schaamte en walging nemen het na een eetbui vaak over.
Eetbuistoornis BED is een ziekte en moet ook zo worden behandeld. Het herkennen van symptomen kan je helpen om aan de bel te trekken. Vanaf dat punt kan je gericht worden geholpen.
Handige links bij eetbuistoornis BED
Eetstoornis of een eetbuistoornis?
De meest bekende eetstoornissen zijn anorexia en boulimia. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een eetbuistoornis bestaat. Bij een eetbuistoornis (BED) overheerst het gevoel van niet kunnen stoppen met eten. Je eet in een rap tempo. zelfs als je geen trek hebt of vol zit, grote hoeveelheden voedsel. In Nederland is ongeveer 1% van de bevolking gediagnosticeerd met een eetbuistoornis. Echte cijfers zijn moeilijk te geven omdat niet iedereen hulp zoekt. In tegenstelling tot andere eetziektes komt eetbuistoornis BED in bijna gelijke aantallen voor onder mannen en vrouwen. De gemiddelde leeftijd van mensen die zich laten behandelen is 35 jaar oud.
Geestelijke kenmerken eetbuistoornis BED
Er zijn verschillende geestelijke en lichamelijke kenmerken bij een eetbuistoornis BED. Het is belangrijk deze symptomen te herkennen, zodat je tijdig hulp in kunt schakelen. De gevolgen van een eetbuistoornis BED moet je namelijk serieus nemen. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende geestelijke kenmerken op een rij gezet van eetbuistoornis BED.
- Je voelt onrust in je lijf en in je hoofd.
- Je voelt constant spanning.
- Je hebt minder zin in seks, omdat je je schaamt voor je lichaam.
- Je voelt je minderwaardig. Gedachten als “ik doe er niet toe”, “ik ben lelijk” en “waarom zouden anderen om mij geven” steken de kop op.
- Je bent dag en nacht obsessief bezig met eten en je gewicht.
- Je voelt je eenzaam, omdat je andere mensen vermijdt.
- Je raakt sociaal geïsoleerd. Door de eenzaamheid en vermijdingsgedrag zonder je je steeds meer af. Naar buiten gaan en contact onderhouden met anderen wordt steeds moeilijker.
- Je hebt negatieve gedachten en depressies. Je baalt van jezelf na het eten en hebt het idee dat je faalt. Negatieve gedachten worden steeds sterker.
Lichamelijk kenmerken eetbuistoornis BED
Naast de geestelijke kenmerken, heeft een eetbuistoornis ook impact op je lichaam. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende lichamelijke kenmerken voor je op een rij gezet.
- Je blijft aankomen.
- Je hebt overgewicht.
- Je bent chronische oververmoeid en lusteloos.
- Je hebt last van je gewrichten.
- Je hebt een te hoge bloeddruk en cholesterol.
- Je hebt maag- en darmproblemen. Door de eetbuien raken je maag en darmen van slag en raakt je verzadigingsgevoel uit balans.
- Je hebt een ontregelde stofwisseling, vetstof huishouding en hormoonhuishouding.
Herken je symptomen van eetbuistoornis BED, trek dan aan de bel. Toegeven dat er meer aan de hand is, is moeilijk, maar wel noodzakelijk omdat de gevolgen ernstig kunnen zijn. Onze specialisten bieden hulp, zodat jij kan herstellen van deze eetstoornis. Maak een afspraak en zet die eerste stap.
Eetbuistoornis BED? Zoek hulp
Eetbuistoornis BED is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een behandeling voor eetbuistoornis dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.