24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Eetstoornis of een eetbuistoornis?

De meest bekende eetstoornissen zijn anorexia en boulimia. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een eetbuistoornis bestaat. Bij een eetbuistoornis (BED) overheerst het gevoel van niet kunnen stoppen met eten. Je eet in een rap tempo. zelfs als je geen trek hebt of vol zit, grote hoeveelheden voedsel. In Nederland is ongeveer 1% van de bevolking gediagnosticeerd met een eetbuistoornis. Echte cijfers zijn moeilijk te geven omdat niet iedereen hulp zoekt. In tegenstelling tot andere eetziektes komt eetbuistoornis BED in bijna gelijke aantallen voor onder mannen en vrouwen. De gemiddelde leeftijd van mensen die zich laten behandelen is 35 jaar oud.

 

Geestelijke kenmerken eetbuistoornis BED

Er zijn verschillende geestelijke en lichamelijke kenmerken bij een eetbuistoornis BED. Het is belangrijk deze symptomen te herkennen, zodat je tijdig hulp in kunt schakelen. De gevolgen van een eetbuistoornis BED moet je namelijk serieus nemen. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende geestelijke kenmerken op een rij gezet van eetbuistoornis BED.

 • Je voelt onrust in je lijf en in je hoofd.
 • Je voelt constant spanning.
 • Je hebt minder zin in seks, omdat je je schaamt voor je lichaam.
 • Je voelt je minderwaardig. Gedachten als “ik doe er niet toe”, “ik ben lelijk” en “waarom zouden anderen om mij geven” steken de kop op.
 • Je bent dag en nacht obsessief bezig met eten en je gewicht.
 • Je voelt je eenzaam, omdat je andere mensen vermijdt.
 • Je raakt sociaal geïsoleerd. Door de eenzaamheid en vermijdingsgedrag zonder je je steeds meer af. Naar buiten gaan en contact onderhouden met anderen wordt steeds moeilijker.
 • Je hebt negatieve gedachten en depressies. Je baalt van jezelf na het eten en hebt het idee dat je faalt. Negatieve gedachten worden steeds sterker.

Lichamelijk kenmerken eetbuistoornis BED

Naast de geestelijke kenmerken, heeft een eetbuistoornis ook impact op je lichaam. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende lichamelijke kenmerken voor je op een rij gezet.

 • Je blijft aankomen.
 • Je hebt overgewicht.
 • Je bent chronische oververmoeid en lusteloos.
 • Je hebt last van je gewrichten.
 • Je hebt een te hoge bloeddruk en cholesterol.
 • Je hebt maag- en darmproblemen. Door de eetbuien raken je maag en darmen van slag en raakt je verzadigingsgevoel uit balans.
 • Je hebt een ontregelde stofwisseling, vetstof huishouding en hormoonhuishouding.

Herken je symptomen van eetbuistoornis BED, trek dan aan de bel. Toegeven dat er meer aan de hand is, is moeilijk, maar wel noodzakelijk omdat de gevolgen ernstig kunnen zijn. Onze specialisten bieden hulp, zodat jij kan herstellen van deze eetstoornis. Maak een vrijblijvende afspraak en zet die eerste stap.

Eetbuistoornis BED? Zoek hulp

Eetbuistoornis BED is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een behandeling voor eetbuistoornis dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

FAQ

In principe kan iedereen een eetbuistoornis ontwikkelen, ongeacht leeftijd of afkomst. De stoornis komt zowel bij vrouwen als mannen voor; naar schatting is ongeveer een derde van de mensen met binge eating disorder man. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten, zoals genetische aanleg. Veel mensen met een eetbuistoornis zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van verwaarlozing of emotioneel of lichamelijk misbruik, of waar ongezonde eetgewoontes als normaal werden beschouwd. Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn eveneens risicofactoren. Ook kinderen die gepest werden of worden vanwege hun gewicht lopen meer risico om (op jongere of op latere leeftijd) een eetbuistoornis te ontwikkelen. Traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn.

Incidenteel iets te veel eten, bijvoorbeeld met kerst, is iets dat we allemaal weleens doen. Dat is ook helemaal niet erg. Maar bij eetbuistoornis BED wordt het structureel consumeren van te veel eten geassocieerd met een gebrek aan controle over het eetgedrag. Vaak eet je veel te snel, tot het punt dat je zo vol zit dat je niet meer kunt eten. Het kan ook zijn dat je eet terwijl je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Na afloop van een eetbui voel je je schuldig en mogelijk ook depressief. De schaamte die je voelt zorgt ervoor dat je je eetbuien voor anderen geheim probeert te houden. Je trekt je daarom meestal in je eentje terug om te bingen.

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van controle over je eigen eetgewoontes. Daardoor heb je regelmatig binges, oftewel eetbuien, waarbij je in één keer een ongewoon grote hoeveelheid eten consumeert. Veel mensen met deze eetbuistoornis worden na afloop van zo’n binge geconfronteerd met gevoelens van schuld, schaamte en stress. Dit kan weer tot meer eetbuien leiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boulimia, gaat eetbuistoornis BED niet gepaard met compensatiegedrag zoals opzettelijk braken of het gebruik van laxeermiddelen.