24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Soorten behandelingen eetstoornis NAO

Eetstoornis NAO is een serieuze stoornis die ingrijpende gevolgen kan hebben zonder behandeling. Wanneer er iemand besluit om hulp te vragen, beginnen we met een intake gesprek. Het intake gesprek wordt geleid door een gespecialiseerde psycholoog of deskundigen. Zij besteden veel aandacht aan jouw persoonlijke verhaal en bepalen op basis daarvan de duur en ernst van NAO. Vervolgens wordt er samen een persoonlijk behandelplan gemaakt die kan bestaan uit een ambulante- of een klinische behandeling.

Een ambulante behandeling houdt in dat iemand thuis blijft wonen en grotendeels kan blijven werken of studeren. Je kunt dus je normale leven blijven leven, terwijl je je behandeltraject doorloopt. Een ambulante behandeling duurt ongeveer 12 weken.

Mocht tijdens de intake procedure blijken dat kliniekopname noodzakelijk is, dan bieden we behandelingen aan in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant. of in samenwerking met Montrose Manor in Zuid-Afrika. In beide klinieken bieden wij een persoonlijke en professionele behandeling aan. Een opname duurt gemiddeld 6 tot 9 weken.

Bij beide behandelingen doorloop je trajecten die worden begeleidt door specialisten. De behandelingen bestaan uit groepssessies, individuele therapie, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psycho-educatie en systeemtherapie. Na het succesvol doorlopen van de behandeling volgt een nabehandeling. In deze fase leer je over een leven in herstel.

Herstellen van eetstoornis NAO

Met professionele hulp en een persoonlijke aanpak is blijvend herstel zowel lichamelijk als geestelijk mogelijk. Jij hebt dan weer volledig de controle over je leven en niet de eetstoornis. De meeste lichamelijke klachten zullen verdwijnen, wanneer je een gezond gewicht en eetpatroon hebt. Wil je meer weten over de behandelingen die we aanbieden of wil je je aanmelden? Neem dan contact met ons op. Samen bepalen we welke behandeling het meest geschikt is.

FAQ

Er is geen standaard behandeling voor eetstoornis NAO, omdat veel verschillende problemen onder deze noemer vallen. De symptomen van mensen die deze diagnose krijgen, kunnen sterk uiteenlopen. Sommige mensen eten te weinig, anderen eten te veel. Sommigen compenseren, anderen niet. Sommigen hebben ondergewicht, anderen overgewicht, of een gezond gewicht. Daarom moet er voor iedereen een individueel behandelplan worden opgesteld.

De meest voorkomende voorbeelden van (nog) niet officieel erkende eetstoornissen zijn:

• Orthorexia: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een ongezonde obsessie met gezond eten. In tegenstelling tot bij de meeste eetstoornissen draait orthorexia voornamelijk om de kwaliteit van het eten en niet zozeer om hoeveelheden of het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.

• Anorexia athletica: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door obsessief sporten om af te vallen of te voorkomen dat je aankomt. Deze eetstoornis wordt ook wel hypergymnasia genoemd.

• Nachtelijk eetsyndroom: Een eetstoornis waarbij het grootste deel van de dagelijkse voedselinname in de nachtelijke uren consumeert wordt. Hoewel deze eetstoornis overeenkomsten heeft met BED, hoeft er niet per se sprake te zijn van een verlies van controle over het eetgedrag of bovengemiddeld veel eten.

Zoals hierboven aangegeven heb je vaak wel symptomen van anorexia, boulimia en/of Binge Eating Disorder (BED), maar kunnen niet alle criteria worden afvinkt om daadwerkelijk een diagnose voor een van deze drie eetstoornissen te stellen. Zo kan het zijn dat je atypische anorexia nervosa hebt, waarbij je wel symptomen van anorexia vertoond maar je wel binnen de waarden van een gezond BMI blijft. Ook atypische boulimia komt geregeld voor; ook hierbij geldt dat de symptomen van boulimia aanwezig zijn (eetbuien gevolgd door compensatiegedrag), maar bijvoorbeeld niet zo vaak om daadwerkelijk de diagnose boulimia te kunnen krijgen. Er zijn ook meerdere niet officieel erkende eetstoornissen die in de categorie eetstoornis NAO worden geplaatst.

Eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) is de Nederlandse term voor OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder), voorheen bekend als EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified).
Als je deze diagnose krijgt dan heb je symptomen van anorexia, boulimia en/of eetbuistoornis BED, maar voldoe je niet aan alle criteria van een van deze specifieke eetstoornissen. In veel gevallen gaat het om een combinatie van verschillende voeding gerelateerde problemen. Hierbij kun je denken aan obsessief bezig zijn met je gewicht en het toepassen van ongezonde afvalmethodes. Eetstoornis NAO is de meest gediagnosticeerde eetstoornis.