24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Psychische en sociale gevolgen van NAO

Eetstoornis NAO heeft grote psychische en sociale gevolgen. De belangrijkste zijn:

 • Het vermijden van anderen. Je gaat andere mensen en eetmomenten vermijden. Je schaamt je en wil anderen niet met jouw problemen opzadelen.
 • Vereenzaming. Je bent liever alleen.
 • Je voelt onrust en spanning in je lichaam en geest.
 • Je verliest interesses en seksdrive.
 • Je hebt last van negatieve gedachten en depressies.
 • Je raakt sociaal geïsoleerd.
 • Je hebt suïcidale gedachten.

 

Lichamelijke gevolgen van NAO

Naast de psychische en sociale gevolgen, zijn er ook gevolgen voor het lichaam, zoals:

 • Spijsverteringsklachten door niet eten, onregelmatig of juist overmatig eten
 • Maag- en darmproblemen. Je kunt last krijgen van verstoppingen, diarree en hevige buikpijn, door het gebruik van laxeermiddelen.
 • Afwijkende bloedwaarden wat zich uit in Ijzertekort, bloedarmoede, uitdroging, vitamines, mineralen en eiwittekorten
 • Tekort aan kalium, wat kan leiden tot hartritmestoornissen en de dood
 • Beschadiging van het tandglazuur door braken. Ook slokdarm, keel en klieren raken geïrriteerd door het vrijkomen van maagzuur.
 • Chronische oververmoeidheid en een gevoel van lusteloosheid
 • Een vergroot risico op hart-en vaatziekten door een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte.
 • Botontkalking
 • Impotentie en onregelmatigheden in de menstruatiecyclus

Mogelijk ben je geschrokken van de gevolgen. Toch is het noodzakelijk om hiervan op de hoogte te zijn, zodat de eerste stap richting herstel gezet kan worden. Als je denkt dat je te maken hebt met een eetstoornis, ga dan een gesprek aan met iemand die kan helpen.

Met NAO heb je vaak het gevoel er alleen voor te staan. Dat is niet het geval. Je bent niet alleen. We helpen je graag bij jouw weg naar herstel. Hoe eerder dit gebeurt hoe beter. Laat een eetstoornis je leven niet controleren. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen gaan we aan de slag voor een gelukkiger leven.

Eetstoornissen NAO? Zoek hulp

Eetstoornissen NAO is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

FAQ

Er is geen standaard behandeling voor eetstoornis NAO, omdat veel verschillende problemen onder deze noemer vallen. De symptomen van mensen die deze diagnose krijgen, kunnen sterk uiteenlopen. Sommige mensen eten te weinig, anderen eten te veel. Sommigen compenseren, anderen niet. Sommigen hebben ondergewicht, anderen overgewicht, of een gezond gewicht. Daarom moet er voor iedereen een individueel behandelplan worden opgesteld.

De meest voorkomende voorbeelden van (nog) niet officieel erkende eetstoornissen zijn:

• Orthorexia: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een ongezonde obsessie met gezond eten. In tegenstelling tot bij de meeste eetstoornissen draait orthorexia voornamelijk om de kwaliteit van het eten en niet zozeer om hoeveelheden of het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.

• Anorexia athletica: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door obsessief sporten om af te vallen of te voorkomen dat je aankomt. Deze eetstoornis wordt ook wel hypergymnasia genoemd.

• Nachtelijk eetsyndroom: Een eetstoornis waarbij het grootste deel van de dagelijkse voedselinname in de nachtelijke uren consumeert wordt. Hoewel deze eetstoornis overeenkomsten heeft met BED, hoeft er niet per se sprake te zijn van een verlies van controle over het eetgedrag of bovengemiddeld veel eten.

Zoals hierboven aangegeven heb je vaak wel symptomen van anorexia, boulimia en/of Binge Eating Disorder (BED), maar kunnen niet alle criteria worden afvinkt om daadwerkelijk een diagnose voor een van deze drie eetstoornissen te stellen. Zo kan het zijn dat je atypische anorexia nervosa hebt, waarbij je wel symptomen van anorexia vertoond maar je wel binnen de waarden van een gezond BMI blijft. Ook atypische boulimia komt geregeld voor; ook hierbij geldt dat de symptomen van boulimia aanwezig zijn (eetbuien gevolgd door compensatiegedrag), maar bijvoorbeeld niet zo vaak om daadwerkelijk de diagnose boulimia te kunnen krijgen. Er zijn ook meerdere niet officieel erkende eetstoornissen die in de categorie eetstoornis NAO worden geplaatst.

Eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) is de Nederlandse term voor OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder), voorheen bekend als EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified).
Als je deze diagnose krijgt dan heb je symptomen van anorexia, boulimia en/of eetbuistoornis BED, maar voldoe je niet aan alle criteria van een van deze specifieke eetstoornissen. In veel gevallen gaat het om een combinatie van verschillende voeding gerelateerde problemen. Hierbij kun je denken aan obsessief bezig zijn met je gewicht en het toepassen van ongezonde afvalmethodes. Eetstoornis NAO is de meest gediagnosticeerde eetstoornis.