Ik wil me laten behandelen voor mijn alcoholverslaving. Moet ik daarvoor betalen?

Wij bieden tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat een behandeling gewoon binnen het basispakket valt. Het door de zorgverzekeraar vastgestelde eigen risico zal, mits dit nog niet gebruikt is, wel door jou voldaan moeten worden. Je wordt wel altijd vooraf geïnformeerd over de hoogte van de eigen bijdrage.

Let op: Bij een klinische behandeling in Zuid-Afrika zullen de ticket kosten voor eigen rekening komen.

Kom ik in aanmerking voor een behandeling?

Heb je een geldige basisverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan gerust contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een intakegesprek.  Tijdens de intake zal bepaald worden of je ook daadwerkelijk bij ons op de juiste plek bent.

Hoeveel moet ik drinken om als alcoholverslaafd beschouwd te worden?

Er bestaat geen minimaal aantal drankjes om aan de definitie van alcoholverslaafd te voldoen. We spreken van een alcoholverslaving wanneer het drankgebruik problematisch wordt en iemand een fysieke of psychologische drang naar alcohol heeft, in de zin dat functioneren eigenlijk alleen nog onder invloed mogelijk is.

Hoe weet ik of ik alcoholverslaafd ben?

Je denkt misschien dat je niet voldoet aan het stereotype alcoholverslaafde. Je bent nog nooit dakloos geweest? Je hebt nog nooit geld gestolen om alcohol te kunnen kopen? Je bent nooit gepakt voor rijden onder invloed? Je hebt een baan? Dan kun je niet echt alcoholverslaafd zijn, toch? Alcoholisme kan veel verschillende vormen aannemen. Stereotypes geven dan ook geen accuraat beeld van de alcoholverslaafden in onze maatschappij. Enkele veel voorkomende signalen van een alcoholverslaving zijn:

Op ongebruikelijke tijden drinken;
Steeds vroeger op de dag beginnen met drinken;
Drank verbergen, problemen ontkennen, liegen;
Ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt (zweten, trillen, misselijkheid, slecht slapen, gespannen gevoel).

Een alcoholverslaving heeft zowel psychische als lichamelijke gevolgen. Hierbij kun je denken aan:

  • Concentratie- en geheugenproblemen;
  • Stemmingswisselingen en depressie;
  • Obsessief en agressief gedrag;
  • Sociale problemen;
  • Maagklachten;
  • Verminderde eetlust;
  • Aankomen of juist vermageren.

Drink je regelmatig alcohol en kun je jezelf herkennen in één of meerdere symptomen van een alcoholverslaving? Dan is het tijd om aan de bel te trekken.