Bram – 44 jaar

Alcoholverslaving

Ik ben liever verslaafd aan mijn eigen leven dan aan alcohol

Ik wil liever verslaafd zijn aan mijn eigen leven dan aan alcohol. Dat is namelijk het punt waar ik nu sta. Eind mei 2017 heb ik mij ziek gemeld bij mijn werkgever. Ik was op, maakte veel fouten en voelde mij steeds meer mislukt en bang. Er was maar één oplossing dacht ik…. Alcohol! Later zou ik er achterkomen dat alcohol het middel was om weg te vluchten voor de werkelijkheid.

Ik kon nog maar aan één ding denken…..alcohol; ’s morgens om 9:00 uur keek ik op de klok hoelang het nog duurde voordat ik weer naar huis kon om het ‘verlossende’ biertje te drinken. In het weekend was dit nog erger en was ik de hele dag bezig met maar één ding….alcohol.

Na mijn ziekmelding ging het van kwaad tot erger, ik was de hele dag onder invloed. Ik verwaarloosde mijzelf en mijn gezin….. zonder het zelf bewust te zijn had ik hen al bij het ‘grofvuil’ gezet.

Totdat het moment kwam dat mijn vrouw en kinderen mij wilden verlaten en ik in de goot zou gaan belanden. Mijn vrouw heeft toen contact opgenomen met Changes GGZ. Na veel tegensputteren en onder het motto: “Ik kan zelf wel stoppen” (niet dus) heb ik toch de knoop doorgehakt en ben op een eerste gesprek geweest bij Changes GGZ in Zwolle. Hierbij viel mij op dat contact naar mij toe persoonlijk en prettig aanvoelde. Ik ervoer geen verwijten, maar begrip. Na een detox behandeling, kon ik direct naar de dagbehandeling in Zwolle gaan. Dit was voor mij een enorme openbaring. Ik had verwacht dat ze mij een aantal trucjes zouden leren om de alcohol te laten staan, niets is minder waar!! Het ging veel dieper, achter het alcoholprobleem zat veel meer. Tijdens de dagbehandeling kwam ik, binnen de groep en individueel tijdens één op één gesprekken, tot enorm veel verschillende inzichten over mijzelf en mijn gedrag, die ik daarvoor niet heb gezien. De angst, het falen en mijzelf onderwaarderen verstopte ik door het gebruik van alcohol. Het team in Zwolle heeft mij die inzichten gegeven zodat ik mijn eigen kwaliteiten weer kon zien. Dit gebeurde op een persoonlijke en open manier. Nee, niet alleen de alcoholverslaving werd behandeld, maar er was vooral aandacht voor wie ik als persoon ben, met alle aangeleerde vervormingen. Ook de groep waarin de behandeling werd gegeven was voor mij waardevol, ervaringen werden gedeeld en veel waardevolle feedback gegeven……hier kreeg voor mij het ‘gedoodverfde’ woordje: ‘delen’.. weer een betekenisvolle inhoud.

De mogelijkheid bij Changes GGZ om ook een aantal gezinsgesprekken te hebben, was van veel toegevoegde waarde voor mij. Dit heeft er toe geleid dat we als gezin nog bij elkaar zijn en er een heel andere sfeer hangt. Immers de chagrijnige, altijd onder invloed zijnde man en vader maakt weer nuchter en positief deel uit van het gezin. Terugkijkend op mijn behandeling bij Changes GGZ kom ik maar tot één conclusie: Het is niet de moeite niet waard om een verslaving de baas over jou leven te laten zijn!!! Ik ben nu de baas over mijzelf en dat geeft mij zoveel energie dat ik weer een studie ga volgen en werk ga vinden dat echt bij mij past. Kortom: Ik ben liever verslaafd aan mijn eigen leven dan aan alcohol.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslaving en eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.