Dochter Linda & vader Pieter

EetstoornisSysteemtherapie
stel heeft anorexia overwonnen bij changes ggz

Linda, 23 jaar – eetstoornis patiënt

Tijdens de 3-daagse dagbehandeling die ik volgde bij Changes GGZ in strijd tegen mijn eetstoornis had ik samen met mijn gezin wekelijks individuele systeemgesprekken.

Je systeem zijn de mensen om je heen, mensen die invloed op je hebben, net als jij op hen (vaak gezin of relatie). Het is van belang dat je systeem mee gaat bewegen in de verandering die jij als persoon doormaakt tijdens je herstel. Op deze manier verklein je de kans dat je terug zal vallen in oude patronen doordat jij en je omgeving daar zo gewend aan zijn.

Systeemtherapie is erg belangrijk geweest voor mij, namelijk hierdoor was mijn gezin betrokken bij de therapie die ik dagelijks volgde en de stappen die ik maakte. Mijn eetstoornis laat mij vaak erg eenzaam voelen, want anderen zouden toch niet begrijpen wat er in mijn hoofd gebeurd. Toch leerde we dezelfde taal spreken waardoor ik me begrepen voelde en zij mij optimaal konden ondersteunen tijdens het proces van vallen en opstaan.

Als gezin leerde we open te zijn naar elkaar over onze gedachten, gevoelens en emoties.

Als gezin leerde we open te zijn naar elkaar over onze gedachten, gevoelens en emoties. Waar we ons voorheen groot hielden om elkaar te ontlasten kunnen we nu verdriet delen en troost vinden bij elkaar. Waar we voorheen vooral spraken over de praktische oplossing is er nu ruimte om stil te staan bij hoe ieder zich voelt.

Iedere keer weer vond ik het spannend om de gesprekken in te gaan, het is namelijk erg kwetsbaar wat ik niet gewend was te delen met mijn gezin. Annemieke, een fijne helpende systeemtherapeut bij Changes GGZ, die mij iedere keer weer op mijn gemak kon stellen. Ze gaf me het vertrouwen dat ik nodig had om deel te nemen en me kwetsbaar op te stellen. Er werden juiste vragen gesteld om tot bepaalde onderwerpen te komen en hier gingen we, na akkoord van ieder gezinslid, nog dieper op in. De systeemtherapeut legde de nadruk op de bewustwording van de patronen en de gewoontes binnen het gezin, de stap tot verandering daar kon thuis aan gewerkt worden.

Door de hulp van Changes GGZ zijn wij als gezin dichter bij elkaar gekomen in een periode die voor ons allen waardevol maar enorm zwaar is. Ik ben dankbaar dat de gesprekken hebben geleid tot een krachtige verbinding in mijn gezin!

 

Pieter, 45 jaar – vader Linda

Een brute overval, zo voelde het eerste besef dat onze dochter Linda leed aan anorexia. Wanhoop en onmacht overweldigde ons. Hoe was dit mogelijk? Bij ons, in ons gezin? Wat hebben we als ouders fout gedaan?

Linda ging op reis bij Changes GGZ, op weg naar een gezondere toekomst, een duurzame gedragsverandering realiseren, hard werken om patronen te veranderen. Voor ons gezin en de partner van Linda is het belangrijk om de veranderingen te begrijpen en om in de juiste richting mee te bewegen en zelfs mee te veranderen. We besluiten om systeemtherapie bij Changes GGZ aan te gaan.

De weg voor Linda naar een gezonde balans is nog lang en uitdagend…

Annemieke neemt ons bij hand om te onderzoeken hoe het werkt in ons gezinssysteem. Wat mag er wel zijn en wat mag er niet zijn? Wat bieden wij als ouders wel en wat bieden we niet? Hoe gaan we om met kwetsbaarheid en gevoelens als verdriet, onzekerheid en angst?

Vaak confronterend, nooit onveilig door de bedding die Annemiek biedt aan ons allemaal. We voelen ons welkom met alles wat er is en ervaren zorgvuldigheid.

Stap voor stap ontstaat gemeenschappelijk bewustzijn en een dieper inzicht in de bron van de eetstoornis van Linda. We begrijpen steeds beter wat het helende pad is dat Linda tijdens de behandeling bij Changes GGZ bewandelt en hoe we haar kunnen ondersteunen. Gaandeweg vormt er zich ook meer inzicht in wie zijn als gezin, ieders plek in ons systeem. En welke keuzes we kunnen maken om patronen te veranderen en wat kan dat voor Linda en onszelf kan opleveren.

De weg voor Linda naar een gezonde balans is nog lang en uitdagend…

We hebben er veel vertrouwen in! Linda is ontzettend dapper, we zijn samen sterker geworden, we zijn dieper verbonden, plus we hebben nu een goed kompas.

 

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslaving en eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.