Renée, 29 jaar

Renée, 29 jaar

Het verhaal van Renée

Ik dacht dat ik mijzelf goed kende, maar ik werd compleet binnenstebuiten gekeerd.

Onbewust kamp ik al tien jaar met een eetstoornis. Op mijn veertiende is er veel gebeurd waar ik geen controle over had en ik vond mijn uitweg in eten. Niet zoals de meeste mensen met een eetprobleem in te weinig eten, of in meer eten en veel bewegen, maar juist in veel eten en weinig beweging. Dit staat pas sinds 7 jaar geregistreerd als een officiële eetstoornis en veel mensen herkennen het niet of erkennen het probleem niet. Veel mensen met deze stoornis geloven niet dat ze een probleem hebben, net zoals ik dat had.

Vier jaar geleden merkte ik pas dat ik echt een probleem kreeg.

Ik had geen controle meer, ik begon steeds vaker, steeds meer te eten. Vaak bewust, maar het begon ook ineens onbewust, dat ik letterlijk niet meer wist wat ik aan het doen was. Ik begon black-outs te krijgen. Soms maar een kwartier, soms een uur, ik heb ook wel een paar keer twee uur gehad dat ik totaal niet meer wist dat ik aan het eten was of wat ik aan het eten was. Alles kon er ingaan. Vaak was het hartig eten, ik ben nooit echt een zoetekauw geweest. Chips, popcorn, koekjes, maar nog erger was dat ik tijdens een black-out ook bevroren brood of een zak met rauwe penne op at. Wat er lag dat pakte ik, tot grote irritaties van thuis. Veel ruzie en onbegrip kwam er toen bij kijken.

Toen besloot ik om een voorraadlade bij te houden, waar alleen ik vanaf wist om zo ruzies en spanningen thuis te voorkomen. Een enorme fout. In twee jaar tijd kwam ik 37 kilo aan, ook al zagen mensen mij niet eten. Ik schaamde me rot en ging me verstoppen. Op school en op het werk at ik vaak gezond eten, maar wel kleine porties. Mensen snapten niet dat ik aankwam en niet afviel. Maar thuis, alleen op mijn kamer, at ik mij misselijk totdat mijn maag op slot schoot en ik het overige overgaf. Mijn grootste geheim voor de buitenwereld, want als ik een keer iets ongezonds at werd ik altijd nagekeken en nageroepen dat ik dat maar beter niet kon doen vanwege mijn omvang.

In mijn laatste jaar van mijn studie doktersassistente kregen wij les in psychiatrie. Toen het onderwerp Binge Eating Disorder/eetbuistoornis voorbijkwam herkende ik mijzelf meteen. Ik voelde me voor het eerst sinds twee jaar weer hoopvol. Ik kon geholpen worden. Een jaar ging voorbij met intakes bij verschillende instanties. Niemand kon me verder helpen. Dagbehandeling zou mij niet helpen, dit wist ik zelf ook al, dus een kliniek was de enige optie. Door de corona waren veel klinieken gesloten en aangezien ik in mijn afstudeerjaar zat van mijn opleiding kon ik niet zomaar vertrekken. Tot ik bij Changes GGz kwam, zij hadden een kliniek in Halsteren die snel zou openen. Binnen 2 maanden zat ik in de kliniek, een maand na opening.

Ik had me er al op voorbereid dat het een heftige periode zou gaan worden, ik wil nooit iemand lastigvallen met mijn gevoelens aangezien ze al genoeg aan hun hoofd hebben in deze tijden, daardoor hield ik alles voor mijzelf. Maar die voorbereiding was niets vergeleken met wat ik beleefd heb. Het was de beste beslissing die ik tot nu toe in mijn leven gemaakt heb. Het werd mijn tweede thuis, mijn veilige haven. Ik dacht dat ik mijzelf goed kende, maar ik werd compleet binnenstebuiten gekeerd. Alles wat ik dacht te weten over mezelf begon ik in twijfel te trekken. Was ik dit wel echt of is dit mijn eetstoornis? Het tweede leek het geval, ik was mijn eetstoornis geworden en heb mijzelf weggestopt. Ik heb veel verdriet gehad, maar ook veel geluk om mezelf te herontdekken en dit ervaar ik beide nu nog steeds elke dag. Zo nu en dan heb ik nog steeds contact met de mooie mensen die ik heb mogen leren kennen en ik denk nog vaak terug aan mijn twee maanden daar. Ik ben Changes GGz en alle medewerkers mijn leven dankbaar dat ze mij geholpen hebben om mijn weg naar mijzelf terug te vinden, ook al vond mijn eetstoornis ze niet prettig, want ze gaan hard tegen de eetstoornis in.

Mijn eetstoornis heeft geen controle meer over mijn eetgedrag. Ik heb nog een weg te gaan, maar ze hebben me zo goed op weg geholpen. Ik ben nu de schrijver van mijn eigen verhaal.

Ik voelde me weer hoopvol

Halsteren

Eetstoorniskliniek in Halsteren voor jeugd (15+) en volwassenen. Behandellocatie voor eetstoornissen met klinische opname (24/7) én nazorg.

De locatie

Wij vinden het belangrijk dat de behandeling op eetstoornis jou écht gaan helpen naar blijvend herstel. Onze eetstoorniskliniek in Halsteren is kleinschalig, waardoor wij jou een persoonlijke aanpak én een individuele behandelaar kunnen toewijzen. Een klinische opname in onze eetstoorniskliniek duurt over het algemeen 12 weken (voor 15- 21 jaar) of 8 weken (21 jaar en ouder). Overdag vinden er groepstherapieën en individuele gesprekken plaats en in de avond worden er zelfhulpgroepen bezocht.

Behandeling bij eetstoornis

De behandeling in onze kliniek is gericht op het vergroten van inzicht in de oorzaak en functie van jouw eetstoornis. Wij geloven erin dat door het doorgronden van de functie van de eetstoornis er een gedegen fundering wordt gelegd voor blijvend herstel. Onze academisch geschoolde specialisten hebben jarenlange ervaring bij de behandelingen van eetstoornissen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn zelf ook ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat, waardoor ze jou tijdens het behandeltraject optimaal kunnen begeleiden.

Lees andere ervaringen

Eetstoornis
ervaringsverhaal-wendy

Wendy, 43 jaar

“Man man. Wat een dag. De eerste dag echt weer thuis na 13 weken in de eetstoorniskliniek.”

Lees het verhaal van Wendy
Eetstoornis

Ouders Patrick en Mendie, 17 jaar

“Wij willen graag onze dankbaarheid uiten voor de persoonlijke en professionele zorg die onze dochter heeft ontvangen in de kliniek voor eetstoornissen van Changes GGZ in Halsteren.”

Lees het verhaal van Ouders Patrick en Mendie
Eetstoornis

Anouk, 23 jaar

“Ik schilderde deze boom in het diepst van mijn strijd, toen er geen toekomst leek te zijn. Geen licht aan het einde van de tunnel. Alleen maar donker, verdriet en pijn.”

Lees het verhaal van Anouk

Gerelateerde artikelen

Startmodule-ehealth-Changes-GGZ-768x471

Changes GGZ lanceert e-health: maak kennis met de Startmodule

Sinds kort krijgen cliënten die wachten op een ambulante (dag)behandeling voor een eetstoornis toegang tot onze nieuwe e-health: de Startmodule. Hoewel we …

Changes GGZ lanceert e-health: maak kennis met de Startmodule Lees artikel

Blog Achtergrond Eetstoornis variant 3

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte

‘Anorexia is niet alleen een mentale, maar ook een lichamelijke ziekte’, dat blijkt uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Genetics. …

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte Lees artikel

Blog Achtergrond Eetstoornis

De eeuwige strijd tussen arts en eetstoornis

Het is de ziekte die de meeste slachtoffers maakt, maar ook het meeste onbegrip krijgt. Hoe komt het dat eetstoornissen nog steeds …

De eeuwige strijd tussen arts en eetstoornis Lees artikel

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving of eetstoornis. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven